Vajon lehet sejteni, mi történt a számítógéppel?
A hiba a következő: néhány napja egy szabályos leállítását követően másnap sokáig nem lehetett elindítani. Bekapcsolás után a power lámpa kigyulladt ugyan, de utána le is állt, mielőtt bármi is történt volna. Ez kisebb-rövidebb ideig tartott, aztán már nem is reagált. Akkor szétszedtük, feltételeztük, valami miatt beragadhatott a reset gomb, mert ahogy azt piszkáltuk, úgy elég hamar magához tért, visszatettük a burkolatot és két napig gond nélkül ment. (Nem alkalmi használat alatt van, reggeltől estig be van kapcsolva szinte minden nap.) Aztán most, amúgy egy egész napos gond nélküli használat után (tehát elsőre bekapcsolt és betöltött a Windows is, és egész nap ment a gép), magától leállt, vagyis inkább mintha próbált volna újraindulni, csak megint kezdte, hogy kigyullad a power LED, felzúg a gép, majd kialszik és hallani is, ahogy leáll. Csak most nem az volt, hogy mi kapcsolgattuk, hanem magától próbált újra és újra elindulni, és most elkezdett mellé világítani a merevlemezt jelző LED is. Ezt abba se akarta hagyni, mármint az újraindulgatást, csak úgy sikerült megszüntetni, hogy amikor kellően hosszan maradt bekapcsolva (de nem jött be semmi), akkor a power gombot hosszan nyomva leállt. Utána még próbálkoztunk, egyszer csak sikerült feléleszteni a rendszert, de jelezte, hogy korábban valószínűleg nem tudott elindulni megfelelően a Windows, ezért válasszak, mit akarok csinálni. Csak simán folytattattuk vele a folyamatot és ekkor a rendszer fel is állt, de pár perc után megint magától újraindult és jött megint az ismétlődés. Utána megint sikerült életet lehelni bele, ekkor szabályosan leállítottuk a rendszert és így nem akar mindig újraindulni.
Vírus elvileg nincs rajta. Persze nem csak jogtiszta programok futnak rajta, nem ismeretlen az nCore, és szedtünk is le onnan egy játékot, amihez TALÁN lehetne kötni a problémát, de itt eddig megbízhatóak voltak a dolgok, máshonnan meg nem töltünk le, és itt se írta senki, hogy vírusos lenne a szoftver. De az ördög nem alszik, csak hát pont akkor állt le az egyik sikeres újraindulás után, mikor a vírusirtót akartuk futtatni, így nem tudtuk meg, mi a helyzet, utána meg inkább már csak arra törekedtünk, hogy álljon le szabályosan és inkább pihenjen holnapig. Amúgy nem egy bonyolult szerkezet, három éves konfiguráció, i5 processzorral, talán 7. generációs, ASUS alaplap, NVIDIA videokártya, meg a rendszer SSD-n, amin túl két HDD is van benne. Meg Windows 10, ami naprakész. Ó, és kb. egy hónapja az SSD és az egyik HDD új SATA-kábelt kapott, mert a régiek el voltak törve a csatlakoznál még régebbről és egyszer csak nem látta már a gép ezt a két adathordozót. Kábelcsere után viszont ment minden tovább változatlanul. Ezt az egész hülyeséget csak most kezdte a héten.
Bízva benne, hogy követhető volt, amit leírtam, kérdezem: találkozott már valaki hasonlóval vagy sejti ebből a (tulajdonképpen semmi) leírásból, hogy mi lehet a baj? A reset gombbal járhatunk jó úton, vagy valami komolyabb lesz ez?
Köszi előre is és bocsánat, amiért ilyen bő lére eresztettem.
Próbáltad újratelepíteni ? :) (ez a legkönnyebb)
Ha ez se :
Hasonló volt nekem is régen, csak annyi különbséggel,hogy a windows emblémáig töltött be utána már. Próbáld meg csökkentett módban a videókártya software-jét frissíteni. (nekem ez volt a baj.)
De ha csak a reset gomb a szar ,azt ki tudod próbálni lehúzod a csatlakozót róla.
Tápnak a betáprészét esetleg kiméred mindenhol, ( ha tudod )
Szintén lehet még alaplap is, valamelyik kondi "elfáradt" többszöri indítás után "bemelegszik" utána jó lesz.
Szépen sorban végigmész ,pl. új merevlemez (régit visszarakod) , kábelt átnézed.
Csak egy átlag felhasználó vagyok én is ezeket tudtam tanácsolni.
Köszi! Régi merevlemez nincs, bemérni nem tudom. Az SSD helyére tehetném az egyik HDD-t, de azokon meg nincs operációs rendszer.
A gombot majd napközben mindenképp meg akarom nézni, a csökkentett móddal és az újratelepítéssel viszont az a baj, hogy semmi nem jön be a monitoron, így se csökkentett módot nem tudok, se a BIOS-ba belépni, hogy pendriveról csináljak egy tiszta telepítést (mert csak arról tudnék).
Az alaplap és a táp viszont nekem is eszembe jutott. Hát majd meglátjuk. :-/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!