Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Windows 10-nek le lehet vhogy...

Windows 10-nek le lehet vhogy törölni a frissítéseit hogy csak a tiszta ősi win. 10 legyen rajta?

Figyelt kérdés

Anyukámnak van egy Navon Stark NX14 Pro notebookja. Egy darabig használható volt, de nem tiltotta le a frissítéseket.

A frissítésekkel már nem bírt el a gép. A google naptárat, a gmailt és az onedrivet sem bírja. A youtubeot főleg nem. Végül vett egy sokkal jobbat. Ez fél éve történt. 1 hónapig lehetett volna visszaállítani a frissítéseket, de ő nem tette meg.

Én eddig aztali gépet használtam de sokszor jól jönne tanuláshoz egy mobilisabb eszköz. Rengeteg tanulnivalóm lenne, de nem bírja a hátam hogy folyton ugyanott ücsörgök. Jó lenne néha felrakni vhova a gépet és állva tanulni vagy máshova ülni.

Vissza tudom vhogy állítani az eredeti windowst? Érdemes lenne esetleg leszednem egy pendriverol futtatható linuxot? Esetleg felrakni egy lopott xp-t? Idáig még csak dvd-ről raktam fel windows pendriveról nem.

Nem vagyok egy tech zseni, raádasul rengeteg tanulni valóm lenne szóval nem szeretnék túl sok energiát beleölni a dologba. Hogy lehetne a legegyszerűbben megoldani a problémát?

#Windows #notebook #laptop #ne b... már fel egy q... program
2021. márc. 10. 23:59
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

Esetleg tudtok ajánlani egy használható notebookot minél olcsóbban? Persze az árnál fontosabb hogy folyékonyan és gyorsan működjön. Jó lenne ha lenne hozzá eredeti windows. Játszani nem fogok rajta.

Nem szivesen szórom el erre a pénzem de már rengetegszer hiányzott egy mobilis eszköz, előbb utóbb vennem kell.

2021. márc. 11. 00:03
 2/12 anonim ***** válasza:
36%

"Nem vagyok egy tech zseni..." Erre abban a pillanatban rájöttünk, hogy éles gépen le akartad tiltani a frissítéseket. Az XP-re már ki sem térnék.

A megoldás: Kivárod a 21H1-es Windows 10 megjelenését, készítesz egy telepítőt belőle, és gyalulod az egész gépet. Csak azt tedd fel majd rá, ami feltétlenül kell.

2021. márc. 11. 00:07
 3/12 anonim ***** válasza:
0%
format c:/u/b
2021. márc. 11. 00:20
 4/12 A kérdező kommentje:
3: onnan hogyan tovább? XD
2021. márc. 11. 00:23
 5/12 anonim ***** válasza:
59%
4: installáld a win98 -at, arra már biztos nem fog jönni semmilyen frissítés, és ott van hozzá az office97 is ahhoz se.. ;-P
2021. márc. 11. 00:43
 6/12 2*Sü ***** válasza:
100%

Nem viccből erőlteti a Windows a frissítések telepítését. Oké, egy-egy frissítés növelheti az operáció rendszer méretét, adott funkciók erőforrás igényét, de ez megint nem viccből történik. A frissítések nagyrészt hibákat javítanak, sebezhetőségeket foltoznak be. Ha letiltod a frissítéseket, akkor idővel a gép nem gyorsabb, hanem lassabb lesz, köszönhetően annak, hogy a gépedet a be nem foltozott biztonsági réseken keresztül vírusok és egyéb kártékony programok fogják ellepni. Illetve az még a kisebbik rossz, ha csak lassul a géped, a nagyobbik rossz, ha egy zsarolóvírus betitkosítja a gépen tárolt dolgokat, kiszivárogtatja a jelszavaidat, kényes – pl. bankkártya – adatokat stb…

Persze kicsit más eset, ha az adott gép nem kapcsolódik a netre, de mivel a Gmailt, OneDrive-ot, Youtube-ot emlegetted, így erősen feltételezhető, hogy nem ez az eset áll fenn.

Másik oldalról nem csak a Windows változik. A böngészők is több erőforrást kívánnak meg, illetve az egyes weboldalak is egyre komplexebbé válnak, valószínű itt sem feltétlenül a Windows maga a szűk keresztmetszet.

> Hogy lehetne a legegyszerűbben megoldani a problémát?

1. lehetőség: Venni kell az adott célnak megfelelő eszközt. Nézem ennek a „Navon Stark NX14 Pro”-nak a specifikációját, és furcsa egy öszvér ez. A processzor adott célra még egészen elfogadható, de 2 GB RAM? Az 10 évvel ezelőtt is eléggé karcsú volt. 32 GB háttértár? Az még tabletnek is közepes.

Ezt a gépet nem tudom mire találták ki. Még sima netezéshez is karcsú. Talán egy menedzsernek, aki egy meeting alatt lejegyzetel pár sort, meg megnéz egy emailt, neki talán jó. Vagy egy célfelhasználásra, mondjuk egy hardver vezérlésére szintén lehet jó. De ez nem egy hétköznapi használatra optimalizált gép.

2. lehetőség: Ha nincs pénz vagy mód megfelelő eszközt élni, akkor ezzel kell együtt élni. El kell fogadni ennek az eszköznek a korlátjait, hátrányait.

3. lehetőség: Egy ilyen gépre én valószínű nem tennék már Windows-t. Egy kisebb erőforrású gépre tervezett Linux változattal bizonyos célokra remekül használható gép lehet belőle, de csodát attól sem érdemes várni.

2021. márc. 11. 01:50
 7/12 A kérdező kommentje:

Koszi a valaszt. :-)

Az a furcsa hogy pont a processzor megy mindig 100%-on pedig 4 magos. Idonkent a hetterben futo antivirus hasznalja teljesen, de ha az epp nem akkor a gmail is maximalisan leterheli. A youtube a proci miatt nem megy, az integralt videokartya meg a ram birna.

Az ssd is felmegy sokszor 100%-ra csak a bongeszestol (ez max 10-15 Mb/s-t jelent).

Egy vicc a gep, 45k volt ujonnan gyari windowsal egy eve, allitolag fel evig meg hasznalta anyukam.

A linux nem rossz otlet. Majd utananezek hogy mik vannak es atgondolom.

2021. márc. 11. 02:51
 8/12 anonim ***** válasza:
54%

Én inkább egy normális, kulturált operációs rendszert tennék rá.

Az XP-t imádtam, és nosztalgiázás, meg retrózás miatt mind a mai napig fent van a gépem egyik partícióján, de éles rendszernek semmiképp nem ajánlanám. Egy megfelelő antivirussal és tűzfallal, router mögött csücsülve a biztonságával nem lenne gond, de normális böngészőt is nehéz találni rá. A Chrome, és a Firefox már rég nem támogatja, egy csomó weboldalt így nem tudna vele megnézni. (Igaz, a MyPal még gond nélkül működik, és aktívan fejlesztik, de alapvetően igaz, hogy az új szoftverekkel gondja lenne.) Na, meg nem is biztos, hogy találsz hozzá XP-s drivereket.

A Win10-zel jelen esetben két probléma van. 1.: a frissítéseket nem tudod kikapcsolni. (Esetleg komoly trükközésekkel, bár az újabb verziókban a lényegesebb frissítések még forgalmi díjas kapcsolaton is települnek.) 2.: A Win10-et "erőgépekre" tervezték, nem (ne vedd sértésnek!) alsó kategóriás masinákra.

Én inkább a Linuxot javasolnám. Igaz, itt érzelmi kérdés is, hogy ki melyik disztrót preferálja, de ha tényleg gyenge a gép, akkor a Lubuntut javasolnám. (Bár lehet, hogy előtte azért érdemes a Mintet, vagy a "sima" Ubuntut kipróbálni. Tapasztalat, hogy amelyik gépen a Windows már inkább csak nyöszörög, azon a Linux Mint még kiválóan fut.)

2021. márc. 11. 07:50
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg a Win 8.1-et próbáld ki, vagy valami Linuxot.

Win 10-et erre nem érdemes tenni.

2021. márc. 11. 08:19
 10/12 anonim ***** válasza:
Nem lehet
2021. márc. 11. 11:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!