Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mit gondoltok az Ubunturól?

Mit gondoltok az Ubunturól?

Figyelt kérdés
Esetleg van itt olyan aki csak azt használ?
2021. febr. 11. 23:32
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Azt gondolom, hogy ez volt az a Linux-disztró, amelyik elsőként sikeresen elhintette a köztudatban, hogy a világ nem csak a Microsoft szoftvereiből áll, és rengeteget tett azért, hogy a Linux ne csak valamiféle elvarázsolt kockák rendszere legyen, hanem egy felhasználóbarát alternatívát nyújtson az ekkor erősen oligopol piacon. Voltak persze, akiknek nem tetszett, hogy igyekezett népszerűvé tenni a Linuxot, de én azt gondolom, hogy ezzel hatalmas löketet adott mind a Linuxnak, mind úgy általánosságban a szabadszoftveres kultúrának.

Maga a rendszer pedig Debian alapú, ami persze, ízlés kérdése, hogy tetszik-e valakinek, de talán preferenciától függetlenül ki lehet mondani, hogy egy stabil alapról van szó. Ugyan az alapértelmezett felhasználói felülete nem tetszik, de a Linuxban pont az a szép, hogy nincs megkötve a kezed, szabadon alakíthatod a rendszert olyanná, amilyenné szeretnéd, sőt, sokszor a disztrók készítői eleve több összeállítást adnak ki attól függően, hogy milyen küllemű, és milyen célú rendszert szeretnél.

Miután több eszközöm van, ezek között vannak beágyazott rendszerek és szerverek is, nem lenne kivitelezhető az, hogy kizárólag egy disztrót használjak, de a Raspberrymen Ubuntu Mate fut, akár csak a szerveremen. Asztali gépen Mintet használok, ami azért elég szoros kapcsolatban áll az Ubival, anya gépén is Mint fut, meg a munkahelyi gépemen is. A munkahelyi szerverek meg Debian, illetve CentOS rendszerűek.

2021. febr. 11. 23:44
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Windowsról áttérve nekem a Linux Mint jobban kézre áll, és kevesebb is vele a nyűg (mh-i gépen Ubi van)
2021. febr. 12. 00:06
 3/4 2*Sü ***** válasza:

Egy időben a legnépszerűbb Linux disztribúció volt. Ma is jó választás lehet, de ez ízlés dolga, érdemes inkább kipróbálgatni Linux disztribúciókat, saját tapasztalatból többet tudsz meg mint másokéból.

Történetileg úgy alakult, hogy jelenleg Kubuntut használok asztali gépnek. Szerverek meg jórészt Debiant használunk, amit próbáltam asztali környezetben is használni, de a Debian a stabilitást helyezi előtérbe, így néhány szoftverből nem a legújabb verziók vannak a repóban, viszont nekem meg néhány szoftvernél kardinálissá vált, hogy egy adott verziónál újabb fusson, és néha ez okozott komolyabb fejtörést ilyen-olyan dependenciák miatt. Emiatt váltottam aztán inkább – néhány kanyar után – Kubuntura. Azért arra, mert az Ubuntuval régebben már összeismerkedtem, még ha csak kísérletezés céljából, másrészt számomra még mindig a KDE a leginkább az én ízlésem szerint kézreállóra szabható asztali környezet.

2021. febr. 12. 00:15
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Én most kipróbáltam az Ubuntut és nagyon tetszik, igaz elég nehézkes volt feltelepíteni mindent, meg rávenni a gépet, hogy a dual bootban működjön a windows-sal, de fél nap szenvedés után sikerült. Aztán feltelepíteni rá mindent ami kellhet, az megint fél nap volt, mert minden baja volt. Nem baj, mostmár működik. Nagyon tetszik, hogy nagyon gyors, egyszerű, de mégis jók az animációk és minden van rajta ami kell. Ami hiányzik róla az a játékokkal kompatibilitás, de majd ha játszani szeretnék Windowst indítok és kész :D Ránéztem a Linux Mintre is, az valahogy nem tetszik nekem, olyan gagyi kinézete van.
2021. febr. 12. 00:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!