Milyen gépekre érdemes Linuxot tenni? Melyik disztribúciót érdemes használni?
Gamer gépre is felteheted. Újabban egy csomó játék el is fut steamen ha bekapcsolod a protont. Régebbi gépekbe új életet lehelhetsz, ha megfelelö eröforrásigényü disztrót teszel fel.
Mindenképpen ubuntut ajánlok, vagy valamelyik flavort. Verziónak válaszd a legutóbbi LTS verziót, ami jelen esetben a focal(20.04).
Ha mai gépre teszed fel, akkor vagy a sima ubuntut(ami gnome DE-vel jön), vagy ha túl idegen/nem tetszik a kinézete, akkor kubuntut ajánlanám.
Ha régebbi gépre telepítesz, akkor Lubuntu vagy Xubuntu.
Esetleg nézz rá a Linux Mint-re, az is jó lehet
Igen. Olyan gépekre, amikkel kifejezetten nem akarsz windowsos játékokat játszani.
Régebbieknél pedig érdemes utánanaézni(adott linux disztro fóruma), hogy melyik tartalmazza utoljára az adott gpu támgatását. Főleg azét.
A többi hardver általában működni fog.
Laptopoknál esetleg több mindennek utána lehet nézni.
"Milyen gépekre érdemes Linuxot tenni?"
Amilyenre csak szeretnéd. ;)
Komolyra fordítva a szót: a Linux az a rendszer, amelyik talán a legszélesebb spektrumát támogatja a számítógépeknek. Nekem az otthoni, fejlesztésre, netezésre, játékra, és néha hang- illetve videóvágásra használt gépemen is Linux van; anyu notebookján is; a Raspberry alapú otthoni szerveremen is; a munkahelyi nagy szerveren is; a munkahelyi gépemen is; és a webszerveremen is. Ahol szeretnéd, ott nyugodtan használhatod, ma már kevésszer fut bele az ember kompatibilitási problémákba.
"Melyik disztribúciót érdemes használni?"
Ez teljesen ízlés kérdése. Nyilván mindenki erre a kérdésre mond egy olyan disztrót, ami a szívéhez közel áll, és amiről úgy véli, hogy másnak könnyű használni, de szerintem a puding próbája az evés. :) Ha nem okoz gondot némi időt szánni rá, nézegess videókat az ismertebb Linux-kiadásokról, és a live változatot akár telepítés nélkül, DVD-re vagy pendrive-ra kiírva is kipróbálhatod. Ezek alapján pedig szerintem jobb döntést lehet hozni, mint pusztán mások véleményére hagyatkozva.
De ha mégis valamit mondanom kéne, akkor Linux Mint. Abból is a Mate vagy a Cinnamon változat. Debian alapú, ami talán a legelterjedtebb disztró, a legnagyobb közösséggel. Kifejezetten kezdőbarát, ugyanakkor a haladó és professzinális felhasználást is lehetővé teszi. A telepítése egyszerű (ha nem kell a meglévő partíciókkal bajlódni, akkor tényleg csak amolyan next->next->next->finish jellegű), a felhasználói felülete pedig logikus és átlátható.
"Gondolom gamer gépekre nem alkalmas a Linux"
Mit értünk "gamer" alatt? :)
Én tekintélyes időt töltök játékkal, és épp ezért hagytam meg a Windows partíciómat is, de szerintem sokat elmond, hogy ebben az évben még nem bootoltam Windowst.
Az igaz, hogy nem mindegyik játéknak készül Linux verziója, bár ez a játékok jellegétől és stílusától is függ. Sokat elmond, hogy a gog-on a Linuxos játékokra rákeresve 31 oldalnyi listát kapunk: [link]
Oké, ebben a DLC-k és demók is benne vannak, de ez még ezeket leszámítva sem kevés. No, meg a Windows-játékok elég szép hányada vígan elfut Linuxon, Wine (PlayOnLinux) segítségével. Stronghold Crusader, Space Colony HD, Planetbase - csak pár cím, amikkel a napokban játszottam. Érdemes azért utánanézni, hogy a kedvenc játék fut-e Linuxon, de alapjában véve a Linux már egy játékra alkalmas platform, és a helyzet folyamatosan javul.
"de egy régi laptopot talán gyorsabbá lehetne tenni vele?"
De még mennyire!
Persze, ez nem azt jelenti, hogy csak gyenge gépekre illene Linuxot tenni. Sokaktól hallom ezt a téves berögződést, hogy "a Linux gyenge gépre való". Dehogy. Egy izmosabb gépre sincs semmi akadálya, hogy feltelepítsük. Sőt, ha mondjuk az ember videót vág, virtualizál, stb, azért nem baj, ha erősebb a gépe. De ettől függetlenül a Linux jól elboldogul a szerényebb képességű gépekkel is. Például egy átlagos 5 éves gép 4 GB RAM-mal, HDD-vel teljesen alkalmas Linux futtatására. Ugyanezen a gépen a Win10 csak nyűglődne.
"Milyen gépekre érdemes Linuxot tenni?"
A 15-25 éves gépeken már a windowsok nem biztonságosak ha netezni is akarsz velük. Marad valamelyik (x32) linux..
Rengeteg a Windows fanboy az oldalon. Egyébként operációs rendszertől függetlenül a hétköznapi értelemben vett netezésre már egy 15 éves gép is húzós, 25 éves pedig teljesen alkalmatlan.
Nemrég tettem fel Linux Mint 19-et a régi P4 prescott gépemre, azt hittem ezzel jót teszek. Azt javaslod inkább tegyem vissza rá a win7-et?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!