Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan tanuljak meg pixel art...

Hogyan tanuljak meg pixel art stílusban rajzolni?

Figyelt kérdés
Egy 2D-s játékot csinálok és ahhoz kellene.

2021. febr. 9. 15:27
 1/3 tabaki ***** válasza:
Vannak ötleteim, de estig nem érek rá.
2021. febr. 9. 16:50
 2/3 anonim ***** válasza:
Minecraft
2021. febr. 9. 21:13
 3/3 tabaki ***** válasza:

Megérkeztem... Nos, nem egészen értem, hogy voltaképpen mi a célod, de nem biztos, hogy holmi stílustanulással kell kezdened. Igen, tudom, hogy vannak, akik nagyon profi módon képesek közvetlenül rajzolva is képesek néhány pixelben megfogalmazni a világ dolgait, sőt egész jól felismerhető karikatúrákat készíteni valóságos szereplőkről ( https://www.youtube.com/results?search_query=8+bit+cinema ), de szerintem ez – a tehetségen kívül – egészen egyszerű és mechanikus próbálkozások tanulságainak összegzését jelenti. Semmi akadálya annak, hogy egy figurát vagy akármit nagy méretben tervezz meg, aztán addig kicsinyítsd, amíg neked tetszően kevés számú pixelből fog állni. Ennek egyetlen, egészen jelentéktelen akadálya van: Méretváltoztatáskor a képszerkesztők az élsimítás és a folyamatos színátmenet érdekében interpolálják a képet, vagyis olyan módon átszámolják, hogy a szomszédos színek keverésével nagyjából megőrizzék a kép eredeti hatását. Egy leegyszerűsített példával: Ha mondjuk, a nagy képen egymás mellett van egy fekete és egy fehér pont, a kicsinyített kép kevesebb pixelén ugyanezt a színhatást úgy érik el, hogy a két pixelt egyetlen, szürkére átlagolt színnel helyettesítik (nagyításkor pedig hasonló átlagpixelek beszúrásával oldják meg a pixelszám növelését). Ez kisebb átméretezéskor szerencsés megoldás, extrém mértékűnél viszont élvezhetetlen elmosódást eredményez. Ebben a különleges esetben viszont semmiféle problémát nem okoz a pixelesedés (sőt!), ezért nincs szükség arra, hogy a program megpróbálja elmosni a színátmeneteket. Ezt nagyon egyszerű kiküszöbölni, mivel a funkció minden normális képszerkesztőben kikapcsolható, mégpedig nagy valószínűséggel magában az átméretező-ablakban. Ilyenkor a program összemosás helyett kénytelen dönteni, hogy a két pixel közül melyiket válassza. Tehát leokézás előtt itt keress valami interpoláció, simítás, vagy egyéb hasonlóan gyanús nevű beállítást, amelyet „nincs”-re tudsz változtatni. A következő linken hasonló módon átméretezett képeket láthatsz, pontosabban: Az első a nagyban megtervezett eredeti, aztán ugyanannak az egyre jobban lekicsinyített változatai. Még pontosabban: A kis képeket olyan visszanagyítottakon helyeztem el, amelyeken jobban meg tudod ítélni, hogy az adott méretben mi történik a figurával:

[link]

A lekicsinyített figurák kontúrjain gyakran maradnak nemkívánatos pixelek, amikor a program nem úgy döntött, ahogy te tetted volna. Ezek felhasználáskor zavaró módon elütnek a háttértől, ezért az alaposan felnagyított képen 1 pixelesre állított ceruzával/radírral retusáld ki őket. Eközben szerezheted meg azt a rutint, amellyel néhány pixelben megjeleníthető figurákban gondolkozol majd a tervezéskor, és idővel akár eleve ugyanilyen kis méretben rajzolhatod meg azokat:

[link]

Feltételezem, hogy a dolognak nem pusztán az a célja, hogy egyszerűen kis grafikákat készíts, hanem például retró hatású, tehát meghatározott méretű, de látványosan pixeles rajzokat szeretnél. Az első link képein láthattad, hogy az interpoláció kikapcsolásával a pixelek éles peremmel felnagyíthatók (ezután természetesen már több pixelből álló csoportok lesznek, de egy-egy nagyobb kockát mutatnak). A pixelesítés megoldása tehát az, hogy nem közvetlenül a kívánt méretre kicsinyíted a képet, hanem jóval kisebbre (ezzel lerontod a felbontását), majd újra felnagyítod, a megcélzott méretre. Itt az eredeti méretet először 32×32 pixelesre csökkentettem, majd ezt növeltem 64×64, 128×128, illetve 256×256 képpontra – láthatólag más az eredmény, mint amikor egy lépcsőben méreteztem ugyanilyen nagyságúakra:

[link]

2021. febr. 10. 00:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!