Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Meg lehet változtatni az IP...

Meg lehet változtatni az IP címet?

Figyelt kérdés
Feltörték a facebook és e-mail fiókomat. Kaptam értesítést, amelyben leírták az illető IP címét. Tudom, ki volt az, feljelentettem, a rendőrök utánajártak, de azt mondták, nem köthető az illetőhöz. Lehetséges, hogy megváltoztatta az IP címét? Vagy mi más magyarázat van arra, hogy nem tudták összefüggésbe hozni az illetőt a feltörésekkel? Azt ne mondjátok, hogy nem ő volt, mert bevallotta nekem.
2021. febr. 8. 02:16
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Akkor első körben próbáljuk meg megérteni, hogy az IP-cím az nem valamilyen mindenható szupererő, aminek birtokában élet és halál ura lehetsz valaki felett! Hozhatnám hasonlatnak azt, hogy attól, mert mondjuk megtudom a lakcímedet, attól még nem vitethetlek be a rendőrséggel csak azért, mert nekem olyan ekdvem van. De ez a példa sántítana, mert az IP-cím még ennyire sem köthető egy adott személyhez, ugyanis az idővel változhat. Persze, az igaz, hogy a szolgáltatók (elméletileg) megadott ideig rögzítik, hogy melyik előfizető mikor melyik IP-t kapta meg, de ez akkor is csak egy cím, semmi több. (Mellesleg: nem is nehéz kijátszani. Opera böngésző, Vivaldi, Tor... bekapcsolod a VPN-t, vagy csatlakozol a Torhoz, és máris egy tök távoli állomás IP-jét fogják látni a sajátod helyett. Vagy egyszerűen kisétálsz egy notebookkal a vasútállomás wifijéhez, és ember legyen a atalpán, aki az alapján megállapítja a személyazonosságodat.)

Tehát az, hogy milyen címről érkezett a "feltürési" kísérlet, semmit nem igazol.

Ez persze nem azt jelenti, hogy bárki bármit megtehet, hiszen sok más módszer is van a hatóságok kezében (amint azt látod is), de önmagában az IP-nek nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

Az sem reális, hogy feltörte a fiókodat. Közkeletű fogalmi zavar, hogy a jelszó megszerzését feltörésnek titulálják. Nem az. Attól még ugyanolyan súlyos bűncselekmény, de én kötve hiszem, hogy sok olyan ember járkálna köztünk, aki képes egy világméretű rendszert feltörni. Ez távolról sem az egyszeri begőzölt nagyarcú ismerős esete. Vagy könnyen kitalálható volt a jelszavad, vagy valamilyen módon sikerült azt megszereznie, és így illetéktelenül belépett. Ami hangsúlyozom: ugyanolyan bűncselekmény, a hazai jog nem tesz különbséget aközött, hogy tényleg feltörnek egy rendszert, meg aközött, ha mondjuk megszerzi a jelszót, és illetéktelenül belép.

Egyébként önmagában az, hogy bevallotta, az sem bizonyíték. (Főleg, hogy a vallomásra nincs is bizonyítékod.) Akármennyire is groteszknek tűnhet, de a vallomás egyetlen demokratikus jogállamban sem bizonyíték, ugyanis ha így lenne, az visszaélésekre, és egyéb bűncselekményekre adna lehetőséget. Mondjuk az elküvető megzsarol valakit, hogy márpedig vallomást tesz, különben... (tetszőleges brutális fenyegetést gondoljunk ide). Ha egyéb bizonyíték nélkül, elfogadnánk a vallomást bizonyítéknak, akkor ez esetben a valódi elkövető simán megúszná. Meg nem példa nélküli, hogy valaki pusztán nagyzolásból vállal fel vélhetően alacsony büntetési tételű bűncselekményeket.

Szóval: önmagában a vallomás nem bizonyíték, mint ahogy egy IP-cím sem az, de ezek már jó alapot biztosítanak a bizonyítási eljárás megkezdésére.

2021. febr. 8. 08:54
 12/13 anonim ***** válasza:
Nem lehet hogy kaptál egy kamu értesítőt , ez a facebook feltörés nagyon sci-fi
2021. febr. 8. 09:06
 13/13 A kérdező kommentje:

Igazad van, nem feltörte. Tudta a jelszavamat és illetéktelenül belépett.

Nem kamu volt.

2021. febr. 12. 01:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!