Sok tapasztalattal rendelkező mac felhasználók! Szerintetek jó ötlet-e ez így? (többi lent)
Maces vagyok, de nem igazán hozzáértő, ezért fordulok hozzátok.
Apámat próbálom rávenni, hogy váltson macre, mert egyre több gondja van a windowsal, meg az "összerakott" gépekkel, ő is elismeri, csak megalkuszik, mert nem szeretne többet költeni gépre. A használt macen viszont elgondolkodna, az árat is figyelembe véve arra gondoltam, jó lenne neki egy 2013-as imac, nem a legerősebb, hanem mondjuk egy 8gb-al és i5-el rendelkező. Használtam ilyeneket huzamosabb ideig anno egy-két éve, grafikai munkára, akkor nagyon jók voltak, főleg, ha azt nézzük, hogy neki teljesen átlag felhasználásra kell, net, email, yoututube, egyéb média, szövegszerkesztés, stb. Az lenne a kérdésem, hogy aktualitás szempontjából mennyire érné meg egy 2013-asat megvenni így 2020-ban? Mennyi ideje van még, ameddig nem lesz nagyon elavult? Természetesen karbantartva, és odafigyelve rá. Esetleg szóba jöhet 2014-es is, de azokból most csak erősebb hardverűeket találtam, ami nála szülsegtelen...:)
Köszi a válaszokat/tanácsokat előre is!
Nekem az alábbi gépem van 2015 óta, egy korábbi Mac Minit váltott.
Arra amit írtál tökéletes. A chromeban vagy 30 tab megynitva, plusz whatsapp, messenger külön appokban futnak és még a VLC-vel játszok le egy forma 1-es futamot a háttérben (1080p-ben) és működik szaggatás nélkül.
Úgy van ahogy a dobozól kivettem és beállítottam 5 éve. A frissítéseket telepítettem, de nem csináltam tiszta telepítést. Fotosopot is viszi ahogy kell. Néhány játék is megy rajta frankón.
A 4K videókkal viszont már nem barát, azokat szaggatva játsza le.
Ha egy ilyen kalibert veszel neki ellesz vele sokáig.
Legyen kitakarítva a hűtése, mert nagyon belassul ha poros. Inkább a procit butítja le mint a ventillátort pörgeti fel :D Így jelzi hogy takarítani kell.
Ami még fontos: SSD! HDD-vel baromi lassú a Mac is - a korábbi gépemben én cseréltem ki és kb eldobtam az agyam mennire gyors lett, ezt már fusion driveval vettem.
Tehát legalább fusion drive, vagy SSD! Akkor nem lesz gond a sebességgel!
Elég egy 128-as ssd is az általad említett dolgokra. Ha kell még tárhely akkor egy külső hdd megteszi.
Mac mini (2014 vége)
i5, 2 magos, 2.8GHz,
8 GB 1600 MHz DDR3 RAM,
Intel Iris 1536MH grafika
Vagy telepíts(en) fel egy LinuxMint -et Cinnamon felülettel.
A Windows -nál sokkal stabilabb, és nem kell egy elavult mac -re költenie.
Én ~3 évnél régebbi szériát nem vennék, azért érződik lassulás a régebbi hardveren az új OSX -el.
Köszönöm a válaszokat, mentek a zöldek! A linuxra azért nem gondoltam, mert használta egy darabig régen, de nem szerette, plusz a családban senki nem konyít hozzá. A maccel azért kezd megbarátkozni, mert én is azt használom. :'D Plusz annál tudok neki segíteni, annyit amennyit kell.
Bocsánat, ha hülye kérdés, de a linux milyen egyébként? Inkább a faék egyszerű mac os-re, vagy a "nyitott" rendszerű, komplikáltabb windowsra hasonlít? Ott nem jönnek elő azok a dolgok, mint ami a win 10-ben egyre inkább problémás: másodpercenként ráerőltet az emberre valami frissítést, ami egy egyre instabilabb rendszert eredményez, csomó hibával, plusz alapból tele van fölösleges, zavaró dolgokkal?
Az álandóan felbőg, inkább bios gond.
A linux sokat fejlődött, de még ezen ő se tud segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!