Milyen programot ajánlotok, amivel kb. max. 2 GB-nyi adatot valakinek az emailjére küldeni?
Most mi van?
A citromail-nek ez alapból meg van. Csatolmánynak hívják.
Gmail drive-ja.
Amíg ott van bármikor letölthető a megosztott linkről-bárkinek. De beállíthatod csak egy személynek is. Ha törlöd a drive-ból akkor annyi.
Bármilyen felhőtárhelyre feltöltöd, ami enged ekkorát.
Csatolmányként nem lehet se küldeni se fogadni ekkora méretet, a bámulatos citromail amit remélem már senki sem használ, is csak feltölti saját tárhelyre.
A levelezési kiszolgálók, szolgáltatások egyrészt a tárhelynek másrészt a csatolmánynak a méretét maximalizálják.
Éppen ezért ajánlatos valamilyen köztes szolgáltatást választani a fájl megosztására.
Ez lehet
* felhőtárhely (pCloud, Degoo, mega.nz - ezen első három ad végponttól-végpontig tartó titkosítást, így meg tudsz osztani "kényes" (titkos vagy illegális) dolgokat - Dropbox, Google Drive, Onedrive - ezen utóbbiak meg nem, így van némi veszélye - ...),
* privát torrent (ezt bármely elterjedt torrentkliens - qBittorrent, Deluge, Transmission,... - képes létrehozni - ez esetben csak egy torrent-fájlt/Magnet-linket kell átküldened, ezután a címzett a Te torrentklienseden át letöltheti a dolgot)
* egyéb gépedre telepített fájlmegosztási módszerrel (FTP, Windowsos fájlmegosztás - utóbbi esetben lehetőleg valami VPN-szerveren keresztül, mert nem minden szolgáltató szereti átengedni az SMB-protokollt) - ez esetben át kell engedni a szolgáltatást a routeren (virtual server, port forward néven keress rá)
a két utóbbi esetben a fájl megosztása közben a gépednek bekapcsolva kell lennie
Szigorú értelemben véve: ilyen nincs. Mondjuk lehet filozofálni azon, hogy mennyire reális, hogy e-mailben még 2020-ban sem lehet pár megabájtnál nagyobb csatolmányt küldeni, de ha meg úgy vesszük, az "elektronikus levél" nem is erre való. (Az más kérdés, hogy sokan persze nem is ismernek mást, csak ezt, meg esetleg a Messengert. Éljen a digitális nemzedék, meg az interaktív, kompetenciaalapú oktatás!)
Nagyobb méretű állományokat mindig is valamilyen hálózati tárhelyen volt szokás megosztani. Hogy aztán ez konkrétan milyen szolgáltatás és protokoll, az az éppen aktuális alkalmazási területtől, lehetőségektől, illetve az aktuális divattól függ. ;) Ez lehet akár egy FTP-szerver is, vagy valamilyen mostanság divatos "felhőtárhely"-szolgáltatás (Google Drive, OneDrive, Dropbox, Mega, Box.com, Zoho Docs, stb, stb.), ahová feltöltöd a fájlt, és kérsz egy megosztási linket. Ezt a linket beilleszted az e-mailbe (vagy akármilyen más csatornán keresztül eljuttatod a címzetthez), ő pedig onnan le tudja tölteni azt. Vannak "óriásfájlküldő" szolgáltatások, amik tulajdonképpen ugyanezt csinálják, csak egyszerűbben, a "háttérdolgokat" elrejtve a felhasználók elől. Pl. toldacuccot.hu, mammutmail.com. Illetve sok e-mail szolgáltató a levelezőrendszerébe integrálja ezt. A GMail automatikusan feltölti a Drive-ra a nagyobb mellékleteket, és csak a linket továbbítja, vagy pl. az Indamail is feltölti a tárhelyére, és csak egy arra mutató linket továbbít. Szóval ha pl. GMailed van, egyszerűen csakj csatold a fájlt, és automatikusan a Drive-ba fog kerülni, a levélbe pdig csak egy letöltési link kerül, amivel a címzett már le tudja azt tölteni.
#6 egyébként mond hülyeségeket. Alapvetően jókat mond, de azért talán nem kéne másokat illegális tevékenységre buzdítani. A saját gépünket pedig nem célszerű felkínálni másoknak. Ez persze attól is függ, hogy mennyire bizalmas személynek küldenénk az adott fájlt, de mondjuk egy random idegennek, de még egy iskolatársnak sem biztos, hogy célszerű felkínálni, hogy "gyere, kotorássz csak a gépemben"...
Az SMB pedig egy routolást nem támogató protokoll. Nem a szolgáltató sara, ha csak helyi hálózaton működik.
"Az más kérdés, hogy sokan persze nem is ismernek mást, csak ezt, meg esetleg a Messengert."
Egyszerűen: kényelem és marketing. Az emberek többsége nem oszt meg hatalmas állományokat, és azokat a szolgáltatásokat alkalmazza, amiket "elébe tesznek", nem fog időt és energiát pocsékolni arra, hogy "újabb", "más" szolgáltatást használjon, ismerjen ki.
"Éljen a digitális nemzedék, meg az interaktív, kompetenciaalapú oktatás!"
A nemzeti alaptantervben szerepelnek a felhőszolgáltatások ("Adattárolás és -megosztás felhőszolgáltatások használatával"), informatikát oktató ismerőseim évek óta ismertetik azokat a nebulókkal.
"de azért talán nem kéne másokat illegális tevékenységre buzdítani"
Hol volt a buzdítás? Nem tartottam (virtuális) pisztolyt a kérdező fejéhez, nem mondtam, hogy rögzítse a Barátok közt 321. részét és azon keresztül ossza meg. Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy kényes dolgokat csak titkosítva osszon meg. Tartom annyira "nagynak" a kérdezőt, hogy tisztában van tetteinek következményeivel.
Nem mellesleg: tán a magánlevelezésedben, magánfiókodba feltöltött tartalmakban való turkálás - amit a Google és egyéb amerikai gigavállalatok előszeretettel tesznek - minek számít? Jótéteménynek?
Vajon miért is kapnak ezek a tachcégek adatvédelmi birságokat, miért kell az USA konresszusa előtt kuncsorogniuk?
"A saját gépünket pedig nem célszerű felkínálni másoknak."
Hol mondtam, hogy ajánlja fel a saját gépét random idegennek?
Olyat ne állíts, amit nem mondtam - elég ronda érvelési hiba!
Csak egy fájlmegosztási LEHETŐSÉGÉT vázoltam fel, nem a teljes gépének a megosztását. Hogy él-e vele az a kérdezőn múlik - elég nagy fiú (lány? egyéb?) ahhoz, hogy eldöntse, hogy használni fogja-e.
"Nem a szolgáltató sara, ha csak helyi hálózaton működik."
Dolgoztál már Internet-szolgáltatónál?
Én igen - több mint 10 évig - és nem egyszer láttam olyat, hogy a felhasználó a routerén keresztül kiengedte a 139-es és 445-ös portokat - éppen ezért ez a forgalom tiltva is volt a hálózati eszközeinkben (nem csak nálunk: [link] ).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!