Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hol tudom megnézni a gépembe...

Hol tudom megnézni a gépembe hogy milyen HDD-t vegyek?

Figyelt kérdés

Nem akarom szétszerelni..(de ha muszály)

dxdiagnál se találtam..

csak azért kérdem mert szeretnék bele venni/rendelni

köszi előre :D

2010. aug. 9. 12:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Azt kéne megtudnod, hogy az alaplapodon van e SATA csatlakozó. Mert ha régi géped van előfordulhat, hogy csak PATA csatlakozó van. :)

[link]

Baloldali a PATA, jobboldali SATA.

Ha van SATA csatlakozó az alaplapon, akkor mindenképp olyan winyót vegyél.

2010. aug. 9. 12:44
 2/14 anonim ***** válasza:
A 2003-ban vásárolt Abit alaplapomon is volt már SATA és nem is a prémium kategóriából volt. Ha 6-7 évnél nem idősebb az alaplapod akkor kb. 99%, hogy van rajta SATA csatlakozó. Ha meg idősebb, akkor ideje újat venni.
2010. aug. 9. 13:23
 3/14 anonim ***** válasza:
42%

12,44-es

IDE és SATA a csatlakozások neve.

Ne hülyítsd a jóembert ezzel a pata dumával, mert ha bemegy egy szaküzletbe azzal, hogy kérek egy patacsatlakozót, örülhet, ha csak a helyi kovácshoz küldik el, hogy ott keressen patkószöget./ Még a nagyarcú szakemberek sem használják a PATA megnevezést. / A kérdésből nyilvánvaló, hogy nem vizsgázott IT-s az illető, ami nem baj, de hülyíteni sem kellene.

1 informatikus

2010. aug. 9. 13:55
 4/14 A kérdező kommentje:

vista,(most win7)2007ben lett vásárolva..

most 16Mb-s 7200rpm-s van benne 80gb-s :S..

szerintem akk van SATA benne..

és néztem bévülről is és rávolt irva h: ATA..

2010. aug. 9. 14:08
 5/14 anonim ***** válasza:

13:55:

:D :D Felettébb vicces vagy. Vegyél vissza egy kicsit az arcodból, nem hülyítek senkit.

Egy szaküzletben meg csak akkor fordulhat elő, hogy nem tudják, hogy mi az a PATA csatlakozó, ha kb annyi eszük van mint neked. :) Az ilyeneknek meg nem ott lenne a helyük. Az más kérdés, hogy sajnos tényleg ez a szomorú helyzet. Sok szakboltban dolgozó eladó még a cmos-ról se tudja, hogy azt eszik, vagy isszák e. Az FSB meg csak valami fura nevezetű drog nekik.

Ha már mindenképpen kötekedni jöttél, kioktatlak én is egy picit.

PATA = Parallel ATA (párhuzamos adatátvitelt alkalmaz)

SATA = Serial ATA (soros adatátvitelt alkalmaz)

Noh, és a PATA-nak lehetnek még szinonimái a következők: IDE, ATAPI és az UDMA.

Amúgy 2003 óta hivatalosan a PATA megnevezést kéne használni, utalva ezzel a párhuzamos adatátvitelre.

Az más kérdés, hogy lehet használni az IDE megnevezést is.

Hivatalosan, ez akkor is Parallel ATA marad, hiába nem tetszik.

Amúgy függetlenül attól hogy nincs sok közöd hozzá: ELTE IK-on végeztem, van diplomám. Képzés alatt 2 számítástechnikai boltban voltam szervizes, azóta meg rendszergazdaként dolgozok, immár több mint 8 éves tapasztalattal a hátam mögött.

Szóval, hogy én mennyire vagyok „vizsgázott” IT-s, arről ennyit.. :)

Szeretem amikor mindenféle munkatapasztalatot nélkülöző kis seggdugaszok OKJ-s papírral büszkélkednek, és kötnek bele mindenbe, amibe csak lehetséges.

Kérdező: 2007-es gép esetén mindenképpen kell lennie SATA csatlakozónak. Vegyél bármilyen SATA-s winyót, amit gondolsz. Arra érdemes még figyelned, hogy 7200-as fordulatszáma legyen. Picit gyorsabb, mint egy 5400-as.(amit főleg laptopokban szoktak használni)

2010. aug. 9. 14:28
 6/14 A kérdező kommentje:

Hosszú válaszoló: igen köszi :D

de még nem terveezk uj gépet venni vagy a vinyó az a HDD?

mertha igen akkor szeretnék és láttam 1 oldalon h 500gb-s a maximum az én gépembe,ahhoz h erősebb kelljen kellene egy uj alaplap is...ha jol tudom

szoval

köszi :)

2010. aug. 9. 14:57
 7/14 anonim ***** válasza:

Winyó, HDD, merevlemez, ugyanaz. :)

Nyugodtan vehetsz nagyobbat is, nem kell új alaplap miatta.

Maximum sata I, sata II kompatibilitási problémák miatt nem máködhet elsőre 500gb-os nagyobb lemez, de ez orvosolható.

Egy jumpert (két tüskét rövidrezáró műanyag sapkát) kell majd esetlegesen áthelyezned a winyón, ha elsőre nem ismeri fel. De kérj tanácsot a boltban az eladótól, kellene értenie hozzá...

2010. aug. 9. 15:20
 8/14 A kérdező kommentje:

Ilyet szeretnék: [link]

igaz szlovák de én mégis itt lakom és akkor innen kell rendelnem :D

de ez belemenne nem? mert ez a legutolsó szoval a 500gb-s...

és ez a 7200-s szoval akk csak az lehet a legerősebb az én gépembe..

2010. aug. 9. 17:18
 9/14 A kérdező kommentje:

de kár h nemtudom nekem hányas

mert látom vannak 2.5''ATA,3.5'' ATA aztán ott meg 7200 16MB

akkor azok is belemennének nem??

mert itt alatta még látok SAS HDD-t ami már akk eltérő.._

ezzel azt akarom kérdezni hogy 3.5''-s is belemegy az én gépembe?

2010. aug. 9. 17:23
 10/14 anonim ***** válasza:
A 2.5", 3.5" csak a méretet mutatják. 2,5"-ös winyókat szokták laptopokba szerelni, mivel ott kisebb a hely. Viszont az apróbb méret általában több pénz, szóval felesleges egy asztali gépbe 2.5-öset venni. Ráadásul az asztali gépekben a winyó helye mindig 3.5-ös, így a 2.5-öst kisebb mérete miatt csak az egyik oldalon fogják csavarok tartani, ami azért nem a legjobb megoldás, bár működni működik. Szóval neked 3.5"-ös kell. :)
2010. aug. 10. 00:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!