Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » A routerból kimenő kábelt,...

A routerból kimenő kábelt, ami tv-re megy, szét lehet osztani?

Figyelt kérdés

Kábel tv-nk van, egy kábel bejön a falból, ami szét van elosztóval osztva 4 tv-hez.

Röviden: internetszolgáltató, tv-vel. Első és negyedik port megy a netre, középső kettő pedig a tv-hez csatlakozik.

Nem Mo-n élek, de hallottam, h ott is van ilyen egy szolgáltatónál. Mindegy.

Szóval 4 tv-nk van, de mint mondtam 2 jön ki routerból, ezekre még kell set top box, meg tányér a tetőre vagy ahová. Szét lehet ezt valahogy húzni, úgy hogy mindenhol külön adást lehessen nézni?

Mert 2 tv-re ingyenes, aztán többit fizetnünk kellene.

2020. aug. 5. 12:07
 1/5 anonim ***** válasza:

Ezt lehet nem teljesen értem jól (kicsit nehéz kihámozni úgy, hogy a "kábelt" nem definiálod), mert első olvasásra végig koax-nak gondoltam mivel "kábeltv-t" említettél majd mikor 2 port megy a nethez 2 tv-hez akkor pedig kezdett gyanússá válni, hogy ez iptv, tehát ami "elosztja" az a router lesz, tehát utp kábelről beszélünk.

(A tányér a tetőre: mármint a műhold, az pedig nem tudom hogy keveredett bele, mert ha kábeltv van akkor nem műhold. vagy most hogy van ez???) Kezdek megzavarodni...

A lényeg: bejön egy koax (antenna) kábel a lakásba. Ennek a végén van egy router, aminek van 4 portja. A 4 port közül 2-re PC van kötve (ha jól értem) 2-re pedig set-top-box. Ez alapján nekem IP tv-nek tűnik (tehát ha antenna nem megy bele a settopbox-ba), akkor viszont bár technikailag szétosztható lenne, de ha nem kapsz újabb dobozt a szolgáltatótól (mert ők úgy ítélik meg "nem lehet" akkor hiába osztod tovább) a plusz eszközökért akkor is fizetned kell.

Ha van esetleg online nézhető adás, akkor az megoldás lehet, hogy másik tv-n esetleg tableten tudsz eltérő műsort nézni INGYEN, de egyéb esetben nem fogod ezt megúszni fizetés nélkül kivéve ha ugyanazt nézed 2-2 tv-n. (1 boxra 2 tv-t kötsz).

Ha mediacard-os és nem kell box akkor sem vagy sajnos előrébb, mert további kártyát kell venned a tv-hez.

2020. aug. 5. 12:22
 2/5 anonim ***** válasza:

Én még a 230-as kábelt is többfelé szoktam osztani.

Egy kapcsolós (világítós) hosszabbítóval. De külön kábel megy a mosógépbe és a TVbe is. Nem ugyanazt használom.

De ha nálad 110V van az se baj.

2020. aug. 5. 12:33
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha jól értem, az ethernet-kábelt akarod szétosztani?

Az nem fog sikerülni, ugyanis itt nem egyszerűen arról van szó, hogy megy egy irányba a jel - mint a szobaantennáknál, vagy a régi analóg kábeltévéknél -, hanem TCP/IP protokollon kommunikál egymással a beltéri egység (set-top-box, dekóder, akárhogy is hívjuk). Két ponton is megbukna a mutatvány. Egyrészt a routerből az adat címzéssel van ellátva, az adott adatcsomagokat csak a megfelelő dekódernek címezve küldi ki. Ha azt egy másik dekóder venné, figyelmen kívül hagyná, mert nem neki van címezve. Másrészt: ez egy kétirányú adatfolyam. Persze, döntő többségében egyirányú, de a legalapvetőbb működéshez is szükséges, hogy a dekóder kommunikálni tudjon a szolgáltató szerverével. Ami még talán sikerülhet is, de ekkor meg - mivel egy ethernet-port lett kettéosztva - ha az egyik tévén pl. csatornát váltunk, az a másik tévét bezavarná. Már ha egyáltalán addig működne egy ilyen megvalósítás.

Az egyedüli lehetőség, hogy a dekódert a tévével összekötő - valószínűleg HDMI - kábelt osztod ketté, de ekkor ugyebár ugyanazt a képet fogod mindkettő tévén látni.

Nem érdemes, és nem is lehet trükközni. Ha mégis sikerülne, és a szolgáltató érzékelné, annak komoly következményei is lehetnek, hiszen ez jogilag szerződésszegés.

2020. aug. 5. 13:00
 4/5 A kérdező kommentje:

A kábel tv csak tv adásokat biztosít, ez van nekünk régóta. Jön egy kábel a falból, fogalmam sincs milyen. Rá van téve egy szétosztó, ami aztán 4 felé oszt szét a tv-khez, gond nélkül.

Egyik dolog független a másiktól.

Egy külön dolog, amit most gondolkodunk, hogy veszünk, és szeretnénk + költségek nélkül megúszni.

#3-as válaszoló jól leírt mindent, hogy nem lehet trükközni.

Leírom még egyszer. Tehát gondolkodunk átmenni új internetszolgáltatóhoz, ahol úgy van, hogy az antennából megy egy kábel a routerbe (alap), routernek 4 portja van. Kettő támogat internet hozzáférést, tehát PC-re tudjuk kötni (ethernet), másik kettő pedig a set top boxhoz, vagy dekóder vagy mi a neve. Meg aztán még milyen felszerelés kell ,hogy menjenek az adások, gondolom kell még tányér is, de nem vagyok biztos benne.

Na és mivel 2 tv-t támogat a router, és a szolgáltató is, és nekünk 4 tv-nk van, ezért érted, kettőn nem volna semmi. Kivéve ha fizetnénk plusszban, ezt szeretnénk elkerülni.

Bár sejtettem, hogy ha kettéosztod a kábelt, és úgy megy a dekóderhez, akkor ugyan az az adás megy majd mind a 2 tévén. Dehát na.

Remélem így már érthető.

2020. aug. 5. 16:11
 5/5 anonim ***** válasza:

#4 Igen így már tiszta.

(Ez alapján amúgy az új az tényleg iptv lenne: saját tapasztalatból mondom, kerüld el őket. Itthon a telekom/flip nyomja ezt a kreténséget és borzalmas. Lomha a settopbox amit adnak (és eleve kötelező is a box) míg dtv esetén (upc) lehet a tvbe kártyát tenni (másik lakásban így működik) és nem kell box. Sokkal jobb. Igaz, készülékenként kell venni 1-1 ilyen kártyát, de akkor is jobb. Viszont a router portjai szabadon vannak és modem módba tudtam tenni. :)

Ha váltás előtt vagytok próbálj másikat keresni szerintem (ha van), mert ez nem hangzik túl jól.

2020. aug. 5. 22:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!