Melyik az a módszer amivel több 10 vagy 100 ugyanolyan gépre lehet feltelepíteni ugyanazt az os-t leggyorsabban?
Én arra gondoltam, hogy img fájlt csinálni az egyik feltelepített (és beállított gépről), majd a többi gépre valahogy feltelepíteni hálózaton keresztül?
Ehez tudna valaki valamilyen tutorialt adni?
"Én arra gondoltam, hogy img fájlt csinálni az egyik feltelepített (és beállított gépről), majd a többi gépre valahogy feltelepíteni hálózaton keresztül?"
Igen, ez kivitelezhető például Clonezilla:
segítségével.
Ezt PXE-nek hívják.
Két részből áll: egyrészt a klienseket kiszolgáló szerverből - erre példa az előbb említett Clonezilla Server, a másik meg a kliens: ennek beállítása meg a géptől, annak BIOS-ától függ, hogy hogyan oldható meg a rendszer hálózatról történő indítása.
Köszi, ment a zöld kész, uccsó kérdésem, hogy
"Na de ehhez PXE server is kell, nem?", az nem jó ha csinálok egy megosztást hálózatra, amit mindenki elér és úgy indítom egyszerre az installlt?
#8: Önmagában kevés.
A PXE-klienseknek ki kell osztani IP-címüket (hogy tudjanak kommunikálni az utóbb említett szerverrel), illetve annak a szervernek az IP-címét, ahonnan az indítani kívánt rendszert letölthetik (a letöltést aztán végezhetik a hagyományos "Windowsos" SMB-megosztással, TFTP-vel, NFS-sel, HTTP-vel, stb...). Ezeket az IP-címkiosztásokat a DHCP-szervernek kell elvégeznie.
Mit jelent a local opció a Clonezilla servernél?
Client local boot (PXE client only)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!