Mennyire biztos megoldás cd-kre és dvd-kre írni a fontos fájlokat?
Sajnos az írható dvd-k tartalmaznak szerves anyagot, ami minőségtől függően idővel lebomlik és a lemez olvashatatlan lesz.
Legdurvább esetben 3 hónap alatt is akár, de van ami évekig bírja, de sajna nem igaz ha beteszed a szekrénybe akkor meg lesz.
Magam is most kezdem átmenteni DVD-imet és van amit már nem lehetet. :(
A legjobb megoldás (tárolás biztonsági szempontból) a flash drive-ok, de ez drága és 2GB nagyobb filokat nem kezel.
Köztes megoldásnak ott a külső HDD-k (lehetőleg 2.5”).
Egyik hátrányuk a sérülékenység amire megoldás ez a tipus:
Ez árba és minőségben is jó.
Előre mondanám, hogy rendszergazdai tapasztalattal rendelkező informatikus vagyok. Gyakran szoktak hívni kisebb adatmentési, adatvisszaállítási munkákra, szóval tudom, mit beszélek.
Egyik háttértár sem örök életű, sem a mágneslemezek (merevlemez, hajlékonylemez), sem az optikai - CD, DVD - tárolók, sem a flash-alapú (pendrive, SD-kártya) adattárolók.
Vegyük sorban, melyiknek mik az előnyei/hátrányai!
Merevlemez: márkától függően (Seagate Barracuda a legmegbízhatóbb, WD közepesen, Samsung meg Maxtor a legkevéssé) átlagos élettartamuk 2-10 év. (Mielőtt nekemesnének, láttam már bőven 2-3 éves, tönkrement Maxtor és Samsung vinyókat.) Egyik legfőbb gond velük, hogy mechanikus alkatrészeket tartalmaznak, melyek idővel "fáradnak", amortizálódnak. A környezeti hatásokra - magas páratartalom, szélsőséges hőmérséklet, mágneses tér - érzékenyek.
Optikai tárolók (CD, DVD): itt sem mindegy, hogy milyen márkát veszel. Én a Verbatim-ot találtam a legmegbízhatóbbnak. Átlagosan kb. 5 év az, ameddig szakszerűen tárolva biztonságban tudhatod rajta az adataidat. (Kivéve, ha épp egy selejtes példányt fogsz ki, mert olyan is van!) A mechanikai hatásokon - karcolás, repedés, törés - túl nagyon érzékenyek a vegyszerekre. Ugyan a Verbatimban még nem csalódtam, de minden más márkájú CD-nél már tapasztaltam, hogy 5-6 év után némelyik kezdett olvashatatlanná válni.
Flash-alapú tárolók (pl. pendrive): önmagában a flash tároló jobban bírja a környezeti behatásokat, mint a többi, viszont a pendrive-ok elektronikája elég érzékeny, illetve az írás mindig nagyon igánybeveszi a flash tárolókat! Meg aztán még a márkás daraboknál is relatíve gyakori a hibás példány. Ugyan van garancia, de az a rajta tárolt adatokra nem vonatkozik.
Szóval jótanács: ha valami adat tényleg fontos, és nem pótolható - fényképek, dokumentumok - akkor arról legyen legalább 2 biztonsági másolat! Én úgy szoktam, hogy van egy jókora memóriakártyám mentési célra, arra időnként kiírom a fontosabb adataimat, mellette DVD-re is mentegetek, meg ugye ami olyan, az a gépen is rajta van. A DVD-ket évente ellenőrzöm, hogy olvashatóak-e. Ha nem, akkor van még két másolatpéldány, amiről újra kiírom DVD-re. Kicsit macerás, de megbízható módszer.
A tényleg életbevágóan fontos dolgaimat még egy példányban ki szoktam írni DVD-RAM-ra is. Biztos, ami biztos. (Erről annyit kell tudni, hogy marha drága, de állítólag a legbiztosabb optikai adathordozó.)
Remélem, kielégítő választ adtam. Ha valamire még kíváncsi vagy, nyugodtan kérdezz, vagy írj privit!
Én meg annyit mondanék, hogy a lemezeket a lehető leglassabban írjad. Sokan azzal a néhány perccel akarnak spórolni és maxon írnak, aztán csodálkoznak, hogy közvetlen az írás után sem tudják leolvasni a lemezt.
Az informatikus leírt minden lényegest. A fontos dolgokat ellenőrízd ahogy írta. 5-10 évnél meg nem is érdemes hosszabb távra gondolkodni, mert a technikai fejlődés úgyis rákényszerít, hogy válts.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! Eddig sok ismerősöm idiótának tartott, hogy a biztonsági másolataimnak is van néha biztonsági másolata, de akkor valóban ez a lehető legbiztosabb megoldás.
Végülis arra jutottam, hogy mindent kiírok cd-re/dvd-re ÉS pendrive-ra (szerencsére torrentezésben se vagyok a helyzet magaslatán :D így a zenéken kívül nem több pár GB-nál) plusz rajthagyom a laptopomon, meg esetleg átdobom tesóm gépére is, aztán hacsak össze nem dől a házunk, már nem érhet meglepetés :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!