Hogy tudnék magyar QWERTY billentyűkiosztást használni Windows-on, ami nem az idióta 101 gombos?
10 évnyi Linux után térek vissza Windows-ra, a WSL-nek hála. Eddig elégedett vagyok, egy dolgot kivéve: nem tudom azt a magyar billentyűkiosztást használni, amit megszoktam: ISO 105-ös (tehát "normális") de az Y és Z megcserélése nélkül. Mivel az angol és magyar kiosztás között váltogatok attól függően, hogy épp programozom vagy szöveget írok, a QWERTZ rettentő frusztráló.
Ahogy elnézem, az egyetlen alternatívája a 101 gombos QWERTY, ami még rosszabb, mert a jobb felső sarokban nem a 0 van, hanem egy második hosszú í. Nullát csak AltGr + hosszú í kombinációval lehet bevinni, ami egyszerűen nevetséges.
Van valaki, aki tud erre megoldást?
Na, csak összejött. Leírom, hátha valaki egyszer google-lel ide téved. Az AutoHotKey nevű programmal oldottam meg a problémát. Sima magyar kiosztást kell választani, és a fizikai billentyűk scan code-jára kell kötni a z-t és az y-t:
SC02C::z
SC015::y
És ha már itt van ez a program, az angol/magyar közti váltást is rátettem a CapsLock-ra, ahogy Linuxon használtam (Windowsban erre nem találtam opciót: csak Alt+Shift, Ctrl+Shift és ` választható)
CapsLock::Send {Alt down}{Shift down}{Shift up}{Alt up}
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!