Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Ha a munkaelyemmel olyan a...

Ha a munkaelyemmel olyan a szerződése, hgogy minden mamit csinálok a céggé, s irok egy prgramot basisben, majd felmondok s átforditom kotlinra, akkor az is a céggé lesz vagy az már másik program?

Figyelt kérdés
2020. máj. 8. 00:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Te újraírhatod a programot alapoktól (mely esetben nyilván változtatások is lesznek benne), de simán egy az egyben átfordítani más nyelvre és azt eladni nincs jogod. Bár átfordítás esetén sem birtokolni fogja a teméket a cég, csak perelni fog különböző dolgokat kérve, pl kártérítést vagy a programod visszahívását. Hozzáteszem hallottam már olyan szerződésről, ami tiltotta hogy az munkavállaló távozása után egész életében konkurencia legyen, igaz ezért meg is fizették.
2020. máj. 8. 06:46
 2/11 A kérdező kommentje:
na ez egy jo kérdés, a basic és a kotlin szintektikája eléggé más igy a forditás eleve nem egy az egyben az lesz. ráadásul a régi programban vannak mellékvágányok, amik az ujba már nem kerulnek bele. és vannak ujdonságok, amik meg a régibe még nem kerultek bele. ki dönti el, hogy e kérdéses program ugyanaz e vagy sem, s mi alapján?
2020. máj. 8. 08:54
 3/11 anonim ***** válasza:

Hasonló volt a helyzet velem, csak grafikába. Minden, amit csináltam, a cégé volt, cégen belül meg mindenki nyúlhatta, eladhatta, magáénak mondhatta, nekem nem volt beleszólásom, de én nem használhattam saját célra (maszek meló, stb). A megoldás az lett, hogy kisebb módosítások után már senki nem szólhatott bele, ha kellett, mindent az alapoktól csináltam újra (más módon), hogy meg tudjam mutatni, köze nincs a cégeshez. Ja, hát a vége hasonlít? Ez van, ez akkor se az.

Szerintem szoftverben is ilyesmi a helyzet, pláne, ha más nyelven van megírva, és még változtatsz is benne, az már nem lesz ugyanaz.

2020. máj. 8. 09:12
 4/11 A kérdező kommentje:

Érdekes ez, mert a basic annyira elavult, hogy sokmindent magamnak kell megirni. de pl. a javaban van rengeteg más által megírt, de szabadon felhasználhato rutin. kotlin esetében pedig ugyanez már a nyelv része, igy szintén szabadon felhasználhato.

Tehát ami egyik esetben a program egy jogilag védett része, ugyanaz a másik esetben egy free rutin, a harmadik esetben meg egy parancssor.

2020. máj. 8. 09:19
 5/11 anonim ***** válasza:

"hogy mindent amit csinálok a céggé"

Ez jó hír. Máris továbbküldöm nekik a csekket a gyerektartásról. Fizessék csak ők.. ;)

2020. máj. 8. 09:53
 6/11 anonim ***** válasza:
Ez a "minden, amit megírok, a cégé" dolog arra vonatkozik, amit munkaidőben és/vagy a cég eszközeit használva csinálsz. Ha munka után otthon a saját gépeden írsz valamit, ahhoz semmi közük. Ha a szerződés konkrétan ezt fogalmazza meg, akkor az a szerződés érvénytelen, de legalábbis támadható.
2020. máj. 8. 10:17
 7/11 A kérdező kommentje:
Ép ez a lényege a szerződésnek, hogy minden a cégé. De ami a legfurcsább, minden dolgozora érvényes, még a takaritónőre is. Amin most lehet nevetni, de Palkovics miniszter kijelentése után uj értelmet kap. "A takarito menjen el programozni" Tehát elmegy programozni s másodállásban csinál valamit, s az azé a céggé akinél takarít, mert igy szol a szerződése. Jogilag támadható, de egy takaritóból gyorstalpalón átképzett informatikusnak még nem lesz pénze jogi támadásra... És ha az a másodállás a saját indulo vállalkozása akkor annak se lesz pénze, nem egy nagy cég áll mögötte másodállásban.
2020. máj. 8. 12:15
 8/11 anonim ***** válasza:
84%

#7 Itt azért erősen félreérted a dolgokat.. :(

A lényeg hogy amíg azon céggel vagy munkaszerződésben addig másnak nem csinálhatsz a munkakörödbe tartozó munkát. Ha pl programozó vagy akkor más cégnek nem programozhatsz, hivatalosan otthon sem.

Ha megszűnik a munkaviszonyod akkor sem adhatod el az addigi munkahelyeden leprogramozott alkotásaidat, se forráskódban, se átkonvertálva, se bineárisként. De attól jelentősen eltérőt igen.

2020. máj. 8. 14:45
 9/11 A kérdező kommentje:
te nem értetted meg amit irtam. irtam, hoy a szerződés minden alkotásra kiterjed, munkakörtől és végzettségtől fuggetlenul.
2020. máj. 8. 15:15
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Akkor te beviszed az otthon a wc-n alkotott piramist is..? ;DD
2020. máj. 8. 15:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!