Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mit kéne fejleszteni a gépben?

Mit kéne fejleszteni a gépben?

Figyelt kérdés

Setup:

Alaplap: Asus A320M-K ( új)

CPU: Ryzen 5 2600 ( új )

GPU: GTX 1050 2gb ( használtan vettem hozzá )

Ram: 8gb 2400 Mhz Kingston ( új )

Táp: [link] ( ez volt a régi setuphoz )

HDD 500 gigás ,10 éves..

SSD is új benne, 256 gigás .

Ami nem a régebbi setupból van azt mind most vetetm február elején.. Viszont nem vagyok megelégedve vele, mivel nem nyújt olyan teljesítményt nekem, amit várnék tőle.

Azon gondolkozok, hogy lehet új táp kéne bele és több ram, lehet azért nem tudja kihajtani teljesen a gépet?

Ramból 3200 Mhz 16gb Kingston Furyt néztem, az jó lehet bele? Mit javasoltok?

2020. ápr. 23. 19:30
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Amit mellékeltem táp, most is az van benne. Lehet jobban járnék egy modernebbel?
2020. ápr. 23. 19:32
 2/18 anonim válasza:
28%
Igen, Szerintem egy új táp és a 16GB rammal jobbnak éreznéd a gépet, ha a win az ssd van az is sokat segít a gyorsaságban!
2020. ápr. 23. 19:35
 3/18 meszike91 ***** válasza:
100%

Ha a játék a cél akkor vennék egy új videokártyát.

A tápokhoz annyira nem értek, de nekem is chieftek van és még nem volt vele bajom, biztosan jobb mint a vargáné vagy a codegen.

Plusz 8 giga ram és egy új hdd is jól jöhet.

2020. ápr. 23. 19:51
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan mivel nem vagy megelégedve? Hol teljesít gyengén? Tesztekben nem hozza a papírformát, jócskán elamarad a várt eredmény?

A viszonylag lassú RAM visszafoghatja a procit, de azért nem annyira, hogy az nagyon szembetűnjön. A 8GB kapacitás sok esetben elég, de bizonyos esetekben már könnyen kevés is lehet. Ha úhy látod, hogy gyakran magas a memória kihasználtsága munka/játék közben, akkor érdemes lehet bővíteni. A tápod nem márkátlan teljesen, de régi design, vagyik már gyengének számít a 12V ág, az is fel van osztva szintén nem túl erős ágakra. Az alaplap nem jó tuningra, de a processzor képes egy kis automatikus túlhajtásra is, ha jó hűtő van rajta és érzékeli, hogy alacsony a hőmérséklet.

A videokártya nem egy komoly darab. Maga a GTX 1050 nem egy erőmű, illetve a 2GB RAM sok játéknál már kevés, hogy feljebb vedd a textúra minőséget (akár 4 éves játékoknál is). Nyugodtan jöhetne ide egy sokkal modernebb, erősebb videokártya minimum kétszer ennyi videomemóriával. Így már a jobb táp és a memória duplázás is indokolt lenne játékos szempontból.

Én hasonló vasat nyomok csak jobb fajta 450W-os táppal, 2x8GB DDR4-2666 memóriával (itt már a dual chanel maga is jelentősen növeli a sávszélességet azaz nálad nem csak az a baj, hogy 2400-es a modul, hanem főleg az, hogy csak 1db van belőle. Így nálam kb 42,5GB/s a sávszélesség, míg nálad csak ~19GB/s...2x2933 memóval meg közel 47GB/s lehetne, ami hivatalosan támogatott). Én ez mellett -szintén egy használtan vett- RX 570 OC 4GB karit használok. Nem erőmű, de nagyon elégedett vagyok vele minden téren.

2020. ápr. 23. 19:54
 5/18 A kérdező kommentje:

Teljesen jól látod, csak játékoknál nem vagyok elégedett vele. SSD-n van a windows, tehát nagyon gyors, az pöpec.

Viszont volt már ilyen topikom, hogy néha olyan fps droppom van, hogy el sem hiszem. ( cs:go-nál például hirtelen 200-300 fps-ről 0-ra esik le, low grafikán... ez nem lenne feltünő, ha egy filmet néznék, de egy játék közben igen zavaró, és rendszeres... )

Valószínüleg akkor a videókártya lesz a problémás?

Én is 570-et nézegettem, egész jó kis kártya, csak nem akartam még többet kiadni a gépre jelenleg...

A 3200 Mhz-es 1db 16 gb-os hyperx fury-t ki tudja használni a jelenlegi alaplappal a gépem?

Egyébként azt vettem észre, hogy ezeknél az fps droppoknál vagy a videókártya, vagy a proci %-os teljesítménye ( windows + g menü alapján mikor ránézek fps dropkor ) hirtelen leugrik 0-ra, ( proci pl: 30-50% között mocorog, fps dropnál hirtelen 0 .. ugyanez videókarinál, 90 %-on van, és hirtelen 0 )

Ezért gyanakodok még mindig a tápra, lehet nem elegendő, folytonos áramforrást biztosít..

2020. ápr. 23. 21:14
 6/18 A kérdező kommentje:

Gyanakszom még emellett a HDD-re is, 10 éves, 500 Gigás, Western digital, 3600 rpm-es.. Viszont azt leteszteltem, és 100%-nak írja a program ( hard disk sentinel-el ).

Tehát még mindig nem tudom mi a probléma forrása...

2020. ápr. 23. 21:17
 7/18 A kérdező kommentje:

HDD-re van pakolva minden játékom, és mostanság zajos is. Néha ilyen porszívó szerü ( persze nem olyat, csak máshogy nem tudom leírni ), olvasó hangot ad, csak hangosan, általában mikor megnyitok valami mappát, de ezt sem mindig csinálja, de elég gyakran ahoz képest, hogy régen sose adott ki ilyen hangokat.

Egyébként a RAM-om is általában 100%-on pörög. Tehát azt biztos bövítem a közeljövőben.

2020. ápr. 23. 21:19
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
Új táp + rx 570
2020. ápr. 23. 21:38
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez a magas fps hirdelen droppol 0-ra és a GPU vagy CPU kihasználtság is leesik, elég érdekes. Itt valami mást sejtek. Biztos lehet táp vagy HDD, de akár szoftveres bug, ütközés is, nem tudom. RAM-ból ha lehet legyen dual cahnel...lehet többt ér ha veszel ez mellé még egy ugyan ilyet, mint ezt lecserélni 1db 16GB-os 3200-re (2400 dual = 38GB/s, 3200 sigle = 25,5GB/s). Ha maximilista vagy, akkor ezt eladod és veszel 2x8GB 2933-3200 közötti modult. Tápból valami modernebbet, de ne a nagy wattokra menj, hanem inkább a minőségre/gyakorlati tudásra. 450-500W bőven elég csak a 12V ág legyen erős. Valami FSP, Seasonic, Delta stb beles táppal nehéz mellélőni (sok márka nem saját elektronikára támaszkodik).

Egy használt RX 570 megvan 30k alatt és akár 2x gyorsabb ennél. A 4GB VRAM is jól jön sok esetben (sőt még az se sok, inkább alap). Játék közben próbálj meg monitorozni minden erőforrást, kihasználtág és hőmérsékletek terén, hátha elárul valamit. A rendszer friss telepítésű? Driverek megfelelőek és frissek? Nincs hatszáz szükségtelen alkalmazás feltelepítve mindenféle ismeretlen forrásból?

2020. ápr. 23. 21:49
 10/18 A kérdező kommentje:

Febrúárban én telepítettem újra, mivel egy win 10-es frissítés megölte a gépet és nem lehetett bekapcsolni..

Drivereket frissítettem, nem töltök rá fölöslegesen semmit, főleg nem megbízhatatlan forrásból. Frissen telepítve is ezt produkálta.

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek, a ramokat biztos lecserélem, a videókártyát is igyekszem minél előbb. De lehet a táp/HDD csere lesz az elsődleges, még a végén az is megoldhatja a problémát. :)

2020. ápr. 23. 23:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!