Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Miért nem tudják az idősebb...

Miért nem tudják az idősebb emberek kezelni a legegyszerűbb netes/számítógépes dolgokat sem?

Figyelt kérdés
Szóval nem értem, hogy ez miért van. Pl. a szüleim korosztálya (kb. 60-70-es évek szülöttei) sokszor még csak nem is próbálkozik. És most nem programozásról beszélek, meg a bonyolultabb dolgokról, mert nálam nagyobb tech-analfabéta nálam nem létezik és ezeket "Z-generációs" "áramot szívott anyatej helyett" gyerek létemre én sem tudom kezelni, mert ezeket tényleg tanulni kell. De pl. egy internetes oldalon annyit kéne tenni, hogy elolvasod, hogy mi van a képernyőn. Ehhez össz-vissz olvasni kell tudni. És mégis, ha pl. anyukám szájába rágom, hogy pl. a jobb felső sarokban a "főoldal" feliratra a sárga ikon mellett kattintson rá, sokszor erre sem képes. Ezeket nekem se tanította meg senki, csak elolvastam, hogy mi van a képernyőn és merek kattintani. És az is idegesít, hogy pl. anya képes felhívni telefonon, hogy egy akármilyen programot hogy kell kezelni, mert azt hiszi, hogy én ezt vakon tudom, akkor is, ha nem látom a képernyőjét, mert én "ebbe születtem bele", pedig ehhez tényleg csak annyi kéne, hogy elolvassa és végigpróbálgatja a lehetőségeket. Valaki el tudja magyarázni, hogy ez miért van így?

2020. márc. 30. 23:16
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Mert egy 70 éves szellemileg már nem olyan friss, mint egy 16 éves. Ez azért tényleg nem atomfizika, hogy ne lehessen megérteni.

Meg tudod, aki leélt 60-70 évet, kialakult egyfajta éeltstílusa, szokásrendszere, amin lehet, hogy nem akar változtatni.

Az pedig egyáltalán nem baj, sőt, bölcs dolog, ha aki bizonytalan, nem próbálgat végig random mindent.

2020. márc. 30. 23:38
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

nem ebben szocializálódtak. Te sem tudsz úgy kaszálni mint nagyfaterom tudott. Szebben megcsinálta kaszával mint én fűnyíróval.

Fateromat sem tudom rávenni a gépezésre... telefonján telefonál és smst olvas - írás már nem nagyon megy. oszt kb ennyi amit megcsinál.

2020. márc. 31. 00:01
 3/7 A kérdező kommentje:
De itt most nem a 60-70 évesekről van szó. Hanem a 40-50 évesekről. Rájuk azért ne mondjuk már, hogy mind a réten kaszáltak és mára már szellemileg nincsenek toppon. Mondjuk lehet a kérdésben hülyén fogalmaztam az “idősebb” szóval, de a leírásban azért ott van hogy kikre gondolok. Ez a generáció még bőven jelen van a munkaerőpiacon, és alkalmazkodniuk kéne az újításokhoz, szóval azt sem lehet mondani, hogy nem kell a régi megszokott életmódjukon változtatni. De egy csomóan ennek ellenére is ellenállnak és inkább a saját munkájukat megnehezítve, a digitális dolgokat kikerülve, esetleg a munka rovására is nem hajlandóak neten csinálni dolgokat. Aztán jön egy olyan mélyvíz, mint most a digitális tanrend az oktatásban, és akkor meg mindenki panaszkodik, hogy de őt erre nem képezték ki (itt most ebben a kérdésben nyilván nem a rendszerszintű problémákra gondolok, mint hogy van-e eszköz vagy wifi, hanem pl. egy videókonferencia megtartásától egyesek lefagynak, hogy őket erre senki nem képezte ki).
2020. márc. 31. 00:23
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Azért ne általánosítsunk, sok idős van, aki aktívan netezik. Anyám pl. (60+) már 6-8 éve folyton a neten lóg, fészbúkozik, video-hívogat rokonokat, stb. De kollégák között is van nyugdíjas korú, aki számítógéppel dolgozik.

Aki viszont nem akarja vagy nem tudja megtanulni, azokon kár ezt így számonkérni. Ami neked természetes, mert mondjuk gyerekkorod óta nyomod, az nekik egy elvont, nehezen megfogható dolog. Ne erőltesd, mert az ellenkező hatást fogod elérni vele.

2020. márc. 31. 01:28
 5/7 anonim ***** válasza:
Szerintem egyszerűen nem érdekli őket. Édesanyám lassan 70 lesz, Facebookozik, YouTube videókat néz pl., de az ablak méretezése már újdonság neki. A kedvencek neve sincs átírva, így meg elég hülyén néz ki, és még sorolhatnám. Semmi nem érdekli, ami nem a tartalomhoz kapcsolódik. Az operációs rendszer egy szükséges rossz... Azt sem lehet mondani, hogy nehezebben fog már az agyuk, mert most lehet hogy így van, de nem egyik napról a másikra kerültek elő a számítógépek és az internet. Utóbbi nagyjából 1996 óta elérhető Magyarországon kereskedelmi forgalomban. A számítógépek sem kerültek mindig horror összegbe. Ők egyszerűen nem vettek róluk tudomást, aztán jobb esetben mennek 70 évesen tanfolyamokra.
2020. márc. 31. 11:27
 6/7 anonim ***** válasza:

Ez amúgy egy érdekes kérdés. Tizenöt évvel ezelőtt jártam ECDL-tanfolyamra a sulimban, mert miért ne, és akad egy-pár akkor harmincas, negyvenes tanuló is, akik még a negyedik modul elején sem tudták, hol kell bekapcsolni a gépet. Nagymamám sosem internetezett, szűmítógépe sincs, de amikor kezébe adtuk az okostelefont, úgy netezett, mintha mindig is ezt csinálta volna.

De az is igaz, hogy sokan nem tudják használni, fiatalabbak sem, a mostani 40-es, 50-esek, sőt, egyik munkatársam, aki 33 éves, ő sem.

2020. máj. 31. 14:31
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Én 𝟱𝟬 𝗲́𝘃𝗲𝘀 𝘃𝗮𝗴𝘆𝗼𝗸, 𝘃𝗶𝗱𝗲𝗼́𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗸𝘂𝘀𝗸𝗲́𝗻𝘁 𝗱𝗼𝗹𝗴𝗼𝘇𝗼𝗺 az egyik tévében immár ezer éve. Több végzettségem van, alapvetően gépész vagyok, de többek között informatikus, webgrafikus is. Mai napig szívesen tanulok, fejlesztem magam. (szükséges, különben lemaradnék)

Kollégáim nagy része korom béli, de idősebbek is vannak. Több területen persze, de mind kiválóan ért a számítástechnikához, műszaki dolgokhoz.

Szerintem, alapvetően az számít, ki milyen beállítottságú, nem pedig, hogy hány éves. Életkortól függetlenül, egyesek IQ szintje a bányász béka feneke alatt van, míg mások kifejezetten intelligensek. Vannak sokoldalú egyének a világban és begyepesedett, szemellenzős szakbarbárok. Utóbbiak, még ha szakmájukban jól elvannak, semmi másra nem nyitottak, beleértve az elektronikus világot.

Hozzátenném, kollégáim, korom béli haverjaim, de még 51 éves nejem is használ szinte minden modern kütyüt. Okos mobilt, tablettet, számítógépet, okos háztartási gépeket, sőt, konzolon is játszanak. Mi itthon tizenéves gyerekeikkel nagyon jókat szoktunk együtt is játszani, illetve különélő, két fiatal felnőtt gyerekükkel neten keresztül. A videócsetelés (videótelefonálás) is hétköznapi dolog. Családi csoportunk is van messenger-ben (ezt kedveljük főként), viberen, Skype, stb. Fent vagyunk több közösségi oldalon...

𝗧𝗲𝗵𝗮́𝘁, 𝗺𝗶 𝗼𝗹𝘆𝗮𝗻 𝗸𝗼̈𝗿𝗻𝘆𝗲𝘇𝗲𝘁𝗯𝗲𝗻 𝗺𝗼𝘇𝗴𝘂𝗻𝗸, 𝗮𝗵𝗼𝗹 𝗮 𝗹𝗲𝗴𝘁𝗼̈𝗯𝗯 𝟰𝟬-𝟱𝟬 𝗳𝗲𝗹𝗲𝘁𝘁𝗶 𝗶𝘀 𝗵𝗮𝘀𝘇𝗻𝗮́𝗹 𝗺𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻𝗳𝗲́𝗹𝗲 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗻 𝗲𝗹𝗲𝗸𝘁𝗿𝗼𝗻𝗶𝗸𝗮𝗶 𝗰𝘀𝗼𝗱𝗮́𝘁.

🤔 Még egy slussz poén: 𝗔𝗽𝘂𝗸𝗮́𝗺 velünk lakik, le van bénulva fél oldalára agyvérzés miatt, így ágyhoz van kötve. Idén ősszel 𝟵𝟬, 𝗮𝘇𝗮𝘇 𝗸𝗶𝗹𝗲𝗻𝗰𝘃𝗲𝗻 𝗲́𝘃𝗲𝘀 𝗹𝗲𝘀𝘇, 𝗲́𝘀 𝗼̋ 𝗶𝘀 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘁𝘁𝗲𝘇𝗶𝗸! Mobilt is használna, de az nehezére esik. Imád klasszikus játékokkal játszani, amikor egyedül van, vagy akár velünk együtt. Sakk, Malom, magyar kártyajátékok. Filmeket is néz, zenéket hallgat. 👍🥇

2022. jún. 17. 20:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!