Meghajtó klónozása ssd-re?
Sziasztok!
Azt a meghajtót szeretném klónozni HDD-ről amin van a Windows ssd-re. Azért nem csak újra húznám,mert annó amikor win7 volt a gépemen akkor ingyen le lehetett frissíteni 10-re és azóta azt használom. Ennél ugye már van olyan funkció,hogy nem kell cd meg semmi, anélkül is újra lehet húzni a gépet. Na most arra gondoltam,hogy klónozom a meghajtót amin az oprendszer van aztán újrahúzom így és elvileg akkor aktiválni sem kell újra,mert digitális linecszem van. Szerintetek működhet? Ha igen akkor hogyan?

Az aktiválhatóság NEM a hdd/ssd-től függ hanem az alaplaptól!
Tehát ha tisztán újratelepíted új ssdre akkor is automatikusan beaktiválja magát. De akár át is klónozhatod Macrium reflect free vel (Ezután az 1.boot idejére vedd ki a régit, és ha minden ok az újon akkor töröld), ha jó a belakott rendszer.

Feltört Vista, 8.1 frissítve lett 10-re még annó és a 10 már legális volt onnantól. Nem kért licenszkulcsot, nem kellett később se soha a licensszel foglalkozni, mert aktivált win10 volt az eredmény.
Szóval nem nagyon érdemes szerintem szórakozni HDD másolgatásával. Kell egy régi telepítő DVD, amikor ez a fajta frissítés netes elérés nélkül is licenszelt állapotot biztosított és kell egy korábbi Vista-7-8-8.1 szintén alap kivitel, ami lehet feltört változat is, csak ne loader-es legyen.
Amúgy a licensz nem csak a HDD sorozatszámára épül, mint régen, hanem mellette a gép további hardvereinek számaira (alaplap sorszáma pl.), így a licenszeddel egy másik gépben nem biztos, hogy tudsz kezdeni bármit is. A fenti megoldás nekem működött a melóhelyemen 3 évig (utána otthagytam a helyet, de még ugyanazok a gépek mennek). Itthon 7-est használok inkább, így a mostani 10 licenszekről nem tudok nyilatkozni, de régen Win7Enterprise-ről minden nélkül frissült 10-re.
Köszönöm szépen.
Szóval akkor azt mondod,hogy ha cd nélkül is telepítem akkor nem automatikusan ugyan oda fogja újrahúzni,hanem kiválaszthatom az ssd-t is?
Egyébként az is érdekes,hogy amikor rádugom az ssd-t akkor csak a bios-ban látom,a bootolásnál. Azt hittem,hogy ha rádugom akkor úgy fogja felismerni,mint egy külső meghajtót és látni fogom a sajátgépben.

Amit te "sajátgép"-nek nevezel az csak a filekezelő..
Neked a LEMEZkezelő kell. Sőt az se ha telepíteni akarsz rá vagy ha klónoznál..

"ha cd nélkül is telepítem akkor"
Még sosem telepítettem win10-et CD-ről.
Kell belőle vagy 5-7 darab. ;)

Újrahúzás... ez egy nagyon hülye kifejezés.
Ha szeretnél egy oprendszert TELEPÍTENI, akkor 3 lehetőséget ajánl fel:
1. Futó rendszer alatt elindított setup.exe esetében Upgrade is lehetséges, illetve tiszta telepítés a jelenlegi rendszer MELLÉ.
2. DVD-ről/penről való indítás esetén csak tiszta telepítés választható (upgrade letiltva), viszont itt is meghatározható, hogy melyik meghajtóra kerüljön a rendszer, tehát külön meghajtó esetében így is van mód 2 rendszert tartani a gépen.
3. DVD/pen esetében ha a C-n a rendszer (mondjuk W7) és oda akarod telepíteni, akkor windows.old könyvtárba pakolja át a W7-et, ami onnantól használhatatlan lesz és kizárólag az új rendszer üzemel.
Amennyiben "frissíted" a jelenlegi rendszert, mert pl. hibásan működik, de meg akarod őrizni a beállításokat, adatokat, mindent, akkor futó rendszeren a frissítésre kell menni, majd ez is minden korábbi win könyvtárat old-ra nevez át, ám a beállítások, fájlok, dokumentumok átkerülnek az új rendszerbe. Ez a módszer sűrűn lefagyó hibás, de belakott rendszerek esetében jó megoldás. Időigényes, de a driverekkel sem kell bajlódni és a beállításokkal sem, hiszen egy hibás rendszert ír felül egy működővel úgy, hogy minden adat megmarad.
Az "újrahúzás" csak az amatőröknél nagy divat, akik 1-2 havonta újratelepítik a rendszert.
Egy rendszer 3-6 évig hozzányúlás nélkül elfut, ha havonta 1x van vírus ellenőrizve, ha le van tiltva minden frissítés, ha nincsenek felesleges dolgok telepítve (azaz nem hetente telepít valaki 5-10 programot, majd törli).
A külső meghajtó attól "külső", hogy USB portra csatlakozik.
Minden más belső portra csatlakozó eszköz belsőnek számít.
Ha egy meghajtót nem látsz a Win-ben, annak több oka lehet:
-rejtett partíció (mint pl. a recovery partíció)
-formázatlan a meghajtó
-ismeretlen fájlrendszerű
-nincs betűjel hozzárendelve
Ilyenkor futtatásba írd be ezt a sort:
diskmgmt.exe
Ez előhozza a lemezkezelést, ahol látni fogod a meghajtókat, azok partícióit, és pl. itt tudsz betűjelet hozzáadni, módosítani, törölni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!