Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Jelentették az ip címem?...

Jelentették az ip címem? Szerintetek ez mi?

Figyelt kérdés
Ma hasznaltam egy kamerás oldalt. És kaptam egy hosszu uzenetet hogy jelentették az ip cimem. Angolul kaptam. Szerintetek ez mit jelenthet? Lehet csak virus?
2020. márc. 10. 01:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Lehet vírus, lehet tényleg jelentettek. A legrosszabbik esetben is csak tiltva leszel az oldalról, nem kell aggódni.
2020. márc. 10. 02:36
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem csak aludni jártál volna be informatika órákra, és lenne némi halovány fogalmad arról, hogy mi az az IP-cím, akkor magadtól is tudnád a választ.
2020. márc. 10. 05:07
 3/11 anonim válasza:
100%
Gondolom a farkadat mutogattad. Kicsi és letiltják az Ip det.
2020. márc. 10. 05:53
 4/11 anonim ***** válasza:
73%
Mit csináltál a kamerás oldalon?Melyik oldalról van szó..?
2020. márc. 10. 05:54
 5/11 anonim ***** válasza:
0%
Mi az a IP cím?
2020. márc. 10. 06:15
 6/11 anonim ***** válasza:
87%

Na, akkor...

Először is: az wifi, és nem fifi. Fifi az a kutyus neve legfeljebb.

IP-cím: minden ma internetre (és a legtöbb egyéb hálózatra) csatlakozó gépnek van egy egyedi azonosító címe. (Több is van, de a fizikai címet most inkább hagyjuk, az úgyis csak helyi hálózaton, illetve csak a routerig/modemig él.) Ezt a címet hívják IP-címnek. Viszont! Több okból kifolyólag is az IP-címek általában nem állandóak. (Kivéve ha úgynevezett fix IP-t igényelsz.) Azaz a szolgáltató bizonyos időközönként megváltoztathatja az IP-címedet. Hogy ez milyen gyakran történik, az a szolgáltatótól is függ. Nekem pl. átlagosan hetente változtatják, de a modem ki-be kapcsolásakor is újat osztanak ki.

A legendával ellentétben az IP-címmel nem lehet sok mindent kezdeni. Igen, felettébb divatos ezzel vagdalkozni, de igazából egy átlagos ember számára ez egy hasznavehetetlen adat.

Mivel az IP-címet a szolgáltató dinamikusan osztja ki, nem is lehetne egy adott címhez kötni, hiszen elképzelhető, hogy ami most a te IP-d, az holnap a szomszéd falu egyik hetero ribijének a címe lesz.

Persze, azért némileg behatárolható, hogy kié az a cím. Nagyjából város, vagy inkább járás szintjén. Ugyanis a szolgáltatók valamilyen logika szerint osztják ki a címeket, jellemzően földrajzi helyek alapján. Tehát egy IP-ről annyit azért be lehet lőni, hogy pl. valahol Zalaegerszegen, vagy annak a pár tíz km-es környékén használják. De ennyi, és semmi több. Szóval azzal, hogy valaki megtudja az IP-det, kb. annyit ér el, hogy százezer emberre szűkíti le a lehetséges felhasználók körét, ami még ugyanúgy hasznavehetetlen. (Sőt: bizonyos esetekben nem is földrajzi alapon történik a szétosztás. Mobil internetnél, legalábbis amit én tapasztalok, mindig Budapesthez kapcsolható IP-t kapok, holott attól több, mint 100 km-re élek. Szóval ez esetben kb. ország szinten lehet behatárolni, hogy ki vagyok.)

De! A szolgáltató naplózza, hogy ki mikor milyen IP-t kapott. Szóval visszakereshető.... a hatóságok számára. Tehát ha mondjuk valaki egy internetes bűncselekményt követett el, visszakövethető, hogy azt az IP-t melyik előfizető kapta meg. De ez csak erősen indokolt esetben adható ki, jellemzően hatósági végzés esetén. Ha én bemennék a szolgáltatóhoz egy IP-címmel, és verném az asztalt, hogy adják ki a hozzá tartozó előfizető adatait, rövid távon a biztonsági őr elküldene a 3,14csába. Egy bírósági végzéshez pedig bűncselekmény kell. Ha elmúltál 18, és nem követtél el a tevékenységed során semmi törvénybe ütközőt, akkor lehetetlen, hogy rád találjanak.

Az IP-alapú büntetések (kitiltás, korlátozás) meg csak addig élnek, ameddig a jelenlegi IP-d él. Tehát mondjuk a modem újraindításáig.

2020. márc. 10. 06:21
 7/11 anonim ***** válasza:
73%
#7;Ez igen.zöld.
2020. márc. 10. 06:37
 8/11 anonim válasza:
Miért használsz ilyen kétes oldalakat, amikor simán megoldható snapen?
2020. márc. 10. 07:28
 9/11 anonim ***** válasza:
Mi az a snapen?
2020. márc. 10. 08:23
 10/11 anonim ***** válasza:
51%

#6 én semmilyen "fix IP-t" nem igényeltem, hanem alapból kaptam.

A UPC-nél soha nem volt dinamikus IP cím, sőt megváltoztatni sem lehet csak akkor új előfizetést kötsz új címre új névvel.

2020. márc. 10. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!