Jelentették az ip címem? Szerintetek ez mi?

Na, akkor...
Először is: az wifi, és nem fifi. Fifi az a kutyus neve legfeljebb.
IP-cím: minden ma internetre (és a legtöbb egyéb hálózatra) csatlakozó gépnek van egy egyedi azonosító címe. (Több is van, de a fizikai címet most inkább hagyjuk, az úgyis csak helyi hálózaton, illetve csak a routerig/modemig él.) Ezt a címet hívják IP-címnek. Viszont! Több okból kifolyólag is az IP-címek általában nem állandóak. (Kivéve ha úgynevezett fix IP-t igényelsz.) Azaz a szolgáltató bizonyos időközönként megváltoztathatja az IP-címedet. Hogy ez milyen gyakran történik, az a szolgáltatótól is függ. Nekem pl. átlagosan hetente változtatják, de a modem ki-be kapcsolásakor is újat osztanak ki.
A legendával ellentétben az IP-címmel nem lehet sok mindent kezdeni. Igen, felettébb divatos ezzel vagdalkozni, de igazából egy átlagos ember számára ez egy hasznavehetetlen adat.
Mivel az IP-címet a szolgáltató dinamikusan osztja ki, nem is lehetne egy adott címhez kötni, hiszen elképzelhető, hogy ami most a te IP-d, az holnap a szomszéd falu egyik hetero ribijének a címe lesz.
Persze, azért némileg behatárolható, hogy kié az a cím. Nagyjából város, vagy inkább járás szintjén. Ugyanis a szolgáltatók valamilyen logika szerint osztják ki a címeket, jellemzően földrajzi helyek alapján. Tehát egy IP-ről annyit azért be lehet lőni, hogy pl. valahol Zalaegerszegen, vagy annak a pár tíz km-es környékén használják. De ennyi, és semmi több. Szóval azzal, hogy valaki megtudja az IP-det, kb. annyit ér el, hogy százezer emberre szűkíti le a lehetséges felhasználók körét, ami még ugyanúgy hasznavehetetlen. (Sőt: bizonyos esetekben nem is földrajzi alapon történik a szétosztás. Mobil internetnél, legalábbis amit én tapasztalok, mindig Budapesthez kapcsolható IP-t kapok, holott attól több, mint 100 km-re élek. Szóval ez esetben kb. ország szinten lehet behatárolni, hogy ki vagyok.)
De! A szolgáltató naplózza, hogy ki mikor milyen IP-t kapott. Szóval visszakereshető.... a hatóságok számára. Tehát ha mondjuk valaki egy internetes bűncselekményt követett el, visszakövethető, hogy azt az IP-t melyik előfizető kapta meg. De ez csak erősen indokolt esetben adható ki, jellemzően hatósági végzés esetén. Ha én bemennék a szolgáltatóhoz egy IP-címmel, és verném az asztalt, hogy adják ki a hozzá tartozó előfizető adatait, rövid távon a biztonsági őr elküldene a 3,14csába. Egy bírósági végzéshez pedig bűncselekmény kell. Ha elmúltál 18, és nem követtél el a tevékenységed során semmi törvénybe ütközőt, akkor lehetetlen, hogy rád találjanak.
Az IP-alapú büntetések (kitiltás, korlátozás) meg csak addig élnek, ameddig a jelenlegi IP-d él. Tehát mondjuk a modem újraindításáig.

#6 én semmilyen "fix IP-t" nem igényeltem, hanem alapból kaptam.
A UPC-nél soha nem volt dinamikus IP cím, sőt megváltoztatni sem lehet csak akkor új előfizetést kötsz új címre új névvel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!