Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Miért kell formázgatni a...

Miért kell formázgatni a meghajtót egy vacak Windows újratelepítéshez?

Figyelt kérdés
A userek általában minden adatukat bukják az ilyen hülyeség miatt, az a buta Windows telepítő már régóta át tudja helyezni a régi rendszer maradékát a Windows.Old mappába, dokumentum vesztés nélkül. Indokolja már meg valaki, mi értelme van új mft-t íratni egy egyszerű újratelepítéshez? Az adatvesztés boldogsága? Az élvezet, hogy szívja a fogát a user? Vagy mi?!

2019. dec. 20. 12:53
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az egyetlen indok lehet az, hogy ha vírusos volt a géped és újratelepítésnél formázod akkor szinte biztos, hogy a vírust is letörlöd formázáskor.

Ha a WIndows.old mappa létrejön abból még talán újból megfertőződhet a gép.

2019. dec. 20. 12:59
 2/8 anonim ***** válasza:
37%
Miért kell a rendszerpartíción tárolni bármi fontosat? Alap, hogy két partíciót hozunk létre: egyet a rendszernek, egyet az adatoknak. 10 éves koromban tudtam, a többi ember miért nem tudja? A buta Windows telepítő amikor üres tárolóra akarok telepíteni, miért nem ajánlja fel hogy két partíciót hoz létre, ezzel elkerülhetővé téve egy későbbi újratelepítéskor az adatvesztést? A gyárilag előtelepített Windows-os gépeken is, miért nincs külön partíció az adatoknak?
2019. dec. 20. 13:31
 3/8 anonim ***** válasza:
90%

Mert a Windows nem garantált, hogy normálisan fog működni, ha úgy ereszted rá a telepítőt, hogy rajta van a régi rendszer.

Mellesleg akinek egy csöpp esze van, az eleve külön partícióra teszi az adatokat.

De ilyenkor szoktam röhögni magamban. Nekem Linuxon egyrészt nem kell újratelepítgetnem a rendszeremet, mert 4 éve megy gond nélkül, pedig azóta egy teljes gépcsere is volt alatta. Ja, és Linuxon nyugodtan formázhatod a rendszerpartíciót, telepítéskor csak becsatolod a külön partíción lévő /home-ot és hopp: az összes beállításod, dokumentumod és mindened megvan.

De a Linux az szar...

2019. dec. 20. 13:33
 4/8 CspCsj ***** válasza:
100%

Ha minden adatukat bukják, akkor nincs adatmentésük, vagyis nincsenek fontos adataik.

Aki fontos adatokról nem készít másolatot, az súlyos kockázatot vállal és tényleg szívhatja a fogát.

2019. dec. 20. 13:45
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Hogy a sok hülye állat szívjon mint Mancika a főnök fa... kolbászát. Értelmes ember minimum több partíción, de sokkal inkább több eszközön tárolja a fontos adatokat, így se egy rendszer újratelepítés, se egy hardveres hiba nem okoz gondot. Az meg ne jelentsen már gondot, hogy a telepítő nem szemétdombra akar neked házat építeni, hanem egy tiszta telekre.
2019. dec. 20. 15:00
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

"már régóta át tudja helyezni a régi rendszer maradékát a Windows.Old mappába, dokumentum vesztés nélkül."

Ezt frissítésnek nevezik nem újratelepítésnek. Ez két külön dolog. El kell dönteni ki mit akar.. :P

2019. dec. 20. 19:37
 7/8 A kérdező kommentje:

"Ezt frissítésnek nevezik nem újratelepítésnek."

Pff...

Akkor hülye vagyok és alig csináltam újratelepítést... Tapasztalataim szerint a felhasználók nagy többsége, mikor megveszi a boltban az előretelepített számítógépet, maximum 2 partícióval találja szemben magát, az egyik a boot (meghajtóbetűjel nélkül) a másik a rendszer (általában C: betűjellel ellátott) és egyéb dokumentumok tárolására. Kevés low-end felhasználó tudja normálisan atméretezni a rendszerpartíciót, a "Users" mappa softlinkeléséhez még kevesebben értenek.

Na most, értem, hogy egyszerűbb logikailag gyalulni mint (**tanult kollégám felvilágosított, hogy frissítés) menteni a menthető akár egy partíció atméretezéssel, és egy új partíció keszítésével,amire a rendszert **frissíti, majd ha nagyon muszáj, az eredeti partíció Windows, program* mappájának törlésével megszabadulni a problémáktól...

Végül is, nem az én anyám szidják miatta...

*Tanult kollégámtól kérdezném, hány éve van a szakmában, ha már ennyire képben van a frissítés, és az újratelepítés közötti különbségben, mivel az új Windows telepítő friss telepítésnél formázás nélkül csupán áthelyezi a régi Windows mappákat a Windows.Old mappába, dokumentumokkal, tokkal vonóval, hogy ne zavarjon bele a frissen telepített rendszerbe.

Egyszerű indoklást kértem, nem kioktatást, főleg, hogy valószínűleg sok 10 évekkel régebb óta űzöm a szakmát, mint tanult kollégám.

2019. dec. 21. 00:43
 8/8 anonim ***** válasza:

Frissíteni akkor kell ha az oprendszer új verziója érhető el (új funkciókkal új biztonsági elemekkel). Ez így van linuxon is, winen is.

Újratelepíteni akkor kell ha elszaporodtak a vírusok, vagy a sok gagyi (installált és törölt) program miatt (sok otthagyott szemét) belassult fagyogat a gép, hibás eszközmeghajtókat telepítettünk, szanaszét twekeltük hackeltük tuningoltuk a gépet... (mindenféle hamis városi legenda nyomán) vagy a sok crackelt program játék meghozta a gyümölcsét. Ezek azért linuxra nem túlzottan jellemzőek.

Ilyenkor csak örül az ember ha semmilyen beállítás vagy file nem marad meg..!

Előtelepített laptop eladásakor szintén jól jön az egyszerű embereknek ha 'bolti állapotba' kerül a laptop és törlődik minden személyes adatunk róla visszaállíthatatlanul.

2019. dec. 21. 01:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!