Miért pörög fel a ventillátor időnként?
Van egy Toshiba laptopom,es azt tapasztalom,hogy random időközönként megemelkedik a ventillátor fordulata. Peldaul megnyitom a chrome-ot,es felpörög a ventillátor,pár masodperc után visszaáll normal fordulatra,es ezt csinalja random időközönként. Van egy másik ugyanúgy toshiba laptopom,azzal semmi ilyet nem tapasztaltam. Valaki valami infót tudna mi lehet a gond? Koszi
(Bocsi az ekezetekert,telorol irtam.)
A ventilátor fordulatszáma nagyjából a processzor terheltségével jár együtt.
Feladatkezelőt nyisd meg (Ctrl+Shift+Esc) és a Teljesítmény fülön láthatod a processzor terheltségét visszamenőleg kis időre, - amikor hallod felpörögni a ventilátort, válts erre az ablakra és szerintem látható lesz az összefüggés.
Egy lényeges dolgot kihagytam.
Amit nem kell magyarázni:
- a processzor használat közben melegszik,
- terhelés közben még jobban melegszik,
- bizonyos hőmérséklet felett pedig tönkremegy.
(most kihagyva néhány nagyon alacsony fogyasztású processzor modellt, amik ventilátor nélkül is elvannak)
A hűtés tehát szükséges, - azonban a zajszint is fontos, vagyis lehetőleg csendes maradjon a gép, mert egy porszívó hangja már zavaró.
Mivel hőmérő diódák már könnyen beépíthetők az alkatrészekbe (vagy egyéb módon számolják elég jó közelítéssel az aktuális hőmérsékletet) így lehet programozni hőmérséklet szinteket és a ventilátor fordulatszámokat.
Például 50°C-nál induljon a venti, de csak 500/perces fordulaton, majd 60°C-nál váltson hangosabb (1500/perc) sebességre, - vagy ha közben visszahűlt 45°C-ra akkor kapcsoljon ki. Aztán ha megint eléri az 50°C-ot, akkor megint bekapcsol, és így tovább...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!