Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Milyen DVD/ Blue-Ray lemez...

Milyen DVD/ Blue-Ray lemez vagy HD DVD kell 17 GB adat írásához?

Figyelt kérdés

kicsit már összezavarodtam e téren, hogy most DVD ROM avgy RAM, 2 réteg vagy 1 réteg 2 oldalas vagy csak 1. Így most a DVD18 tűnik megfelelő választásnak, mivel a Blue-Ray lemezhez ha jól tudom külön BD író szükséges. De , hogyis van ez a oldal/réteg dolog? Hogy működik. A 2 oldalas az h írok egyik oldalára, majd megfordítom és úgyis írhatok rá? Vagy akkor, hogy van és mit takar a réteg szám?

[link]

Ezen az oldalon megtaláltam, hogy melyiknek mennyi a kapacitása, de nem igazán értem, hogy amik ott vannak kapacitások azok a teljes kapacitást jelölnék vagy 1/2 oldalt/réteget és felkellene szorozni oldalnak/rétegszámnak megfelőenn. Valamint azt is olvastam, hogy ami ROM azt nem lehet írni csak úgy otthon, azt tudom, hogy a RW az az hogy újraírhetó, a sima R meg nem. A +/- jelölések nem tudom mit takarnak, csak annyit, hogy a "-"-os jobban kompatibilis az olvasókkal (ha jól tudom). Na szóval melyik is kell nekem 17GB adathoz?

2019. okt. 16. 19:03
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

[link]

"DVD-18 kétrétegű kétoldalas lemez, 8,5 × 2, azaz 17 GB kapacitással."

A teljes ráírható adatmennyiséget jelenti. A gond csak az vele, hogy nem elterjedt, nem fogsz minden boltban találni ilyet. Lehet egyikben sem.

Mit akarsz kiírni és miért muszáj DVD-re? Fel tudnád darabolni 4 darab 4,7 GB-os lemezre a tartalmat, majd felmásolva egy másik eszközre ott összeilleszted. Igazából ekkora adatmennyiségre már legalább 10 éve a pendrive-ok használatosak mind gyorsaság, rendelkezésre állás és egyszerűség tekintetébe is.

2019. okt. 16. 19:12
 2/9 A kérdező kommentje:
Fel lesz pendrive-ra is másolva, csak időttállósság miatt kéne dvd-re is. Egyébként lagzi videó, és engem "kérdeztek", hogy miylen dvd kellene hozzá, csak az igazság, hogy annyira én se tudom, és zavaros. Részemről én pendrive párti vagyok. Összeilleszteni mivel nero vagy total commander?(az egyéb sony vegas/premier pro/final cut-ot nem ismerem annyira, hogy ilyenekt csináljak). Szóval "mindenképp" kéne a lemez, a legcélszerűbb amire tuti ráfér és nem lehet elrontani a megvételt az talán a Blue Ray 25/50, csak azok emg drágák, ráádásul 20K alatt hozzá írót/olvasót se kap az ember.
2019. okt. 16. 19:20
 3/9 A kérdező kommentje:
+ezt a 2 oldal/réteg dolog még mindig nem világos. Mármint a működése, az értem h a kapacitás az a teljese, csak mégis, honnan tudom melyik oldalra/rétegre írok? (az oldal itt szószerint értendő, hogy "megfordítom" a lemezt?
2019. okt. 16. 19:21
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem műsoros DVD-ként van elkészítve a videoanyag, hanem csak 1 darab médiafájl, akár azt is lehetne darabolni, csak hogy ráférjen 4 lemezre. De DVD sem/nem időtálló mentési forma. Nem csak a lemez élettartama miatt, hanem mert kihaló formátum. Egyre kevesebben vesznek optikai lemezolvasót egy PC csere esetén, mert minden online van, vagy flash meghajtón.

A legjobb lenne hosszú távra: privát felhő + merevlemez + pendrive. Ez már három hely, ha egy véletlenül kiesne, még mindig van 2 másik. Google fotókba lehet videót feltölteni, és ha engedélyezed a tömörítést, a tárhelye korlátlan, nem fogyasztja az amúgy alap 15 gigás tárhelyet.

2019. okt. 16. 19:26
 5/9 anonim ***** válasza:
45%
A dual layer lemezhez ugyanúgy dual layer író kell, az sincs mindenkinek (DL jelzésű). Az íróprogram gondolom végigvezet a lépéseken, jelzi mikor kell fordítani a lemezt. És igen, a dupla oldal azt jelenti hogy mindkét oldalán van írható felület, egy vagy több rétegben.
2019. okt. 16. 19:28
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

DVD-ROM - Ezt nem írják, hanem "gyártják". Kb. úgy mint a zenei cédéket. Jellemzően DVD-film, vagy programok kerülnek rá.

DVD-R - Üresen forgalmazott, egyszer írható lemez.

DVD-RW - Üresen forgalmazott, többször is újraírható lemez.

A formátumok "+/-" azért különböznek, mert több konzorcium is dolgozott az újraírható formátumon. Végülis a "-" hasonlít jobban a DVD-ROM-ra. Erre kerühet fel a DVD ikon is. Asztali DVD-felvevőkben látszik a különbség: A "+"-os lemezt nem kötelező finalizálni, és (látszólag) törölhető/szerkeszthető a rajta lévő felvétel. Cserébe amíg a lemez nincs lezárva, nem 100% hogy egy sima DVD-lejátszó is lejátsza.

Kicsit eltér a max. kapacitás is.

Számítógépes használatban (pl. adat írás), simán használható minkét típus.

A rétegek: Egy DVD lemez lehet egy vagy két rétegű is. A rétegek egymás alatt helyezkednek el, és a lézerfény hullámhosszának a változtatásával tudják az alsó réteget elérni. A rétegváltás automatikusan megy végbe, bár a régebbi lejátszók esetén _esetleg_ villant egyet a kép...

Minden mai DVD író és író program támogatja. Te a használatakor csak a nagyobb kapacitást fogod észrevenni.

A gyári filmek (főleg a hosszú, plusz sok extra tartalom), mind két rétegűek.

A kétoldalas lemez mind a két oldalára lehet írni!

Ezt bizony kézzel kell megfordítani!

Írhatóban még soha nem láttam. Nekem két darab gyári lemezem van. Valami újságmelléklet. Az egyik oldalán film, a másik oldalán programok vannak. Mindkét oldala "fényes", ezért nagyon érzékeny. Nem mindegy hogy hogyan teszed le...

És hogy a kép teljes legyen, ott van még a DVD-RAM. Ez látszatra úgy működik mint régen a floppy, vagy mint a pendrive. Simán írható, törölhető.

Összegezve: Ha a 17GB egy fájlt takar, akkor DVD-re nem fogod tudni menteni, max. vágva, átkonvertálva, stb.

2019. okt. 16. 21:23
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez meg egy DVD FAQ:

[link]

Sajnos a magyar verziót 2005 óta nem frissítették...

[link] [link]

2019. okt. 16. 22:15
 8/9 A kérdező kommentje:
köszi mindekinek, de #6 neked különösen. Akkor végülis tényleg marad a BD ha mindenképp kell írni 1 lemezre, de valóban a legjobb megoldás amit fentebb is írtatok a darabolás vagy a felhő/pendrive stb...
2019. okt. 17. 07:14
 9/9 anonim ***** válasza:

"Időtállóság végett kell a DVD"

Na a DVD lemezre mondható minden, csak éppen az nem, hogy időtálló. Pár év alatt állásában is tönkremehet.

2019. okt. 17. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!