Milyen DVD/ Blue-Ray lemez vagy HD DVD kell 17 GB adat írásához?
kicsit már összezavarodtam e téren, hogy most DVD ROM avgy RAM, 2 réteg vagy 1 réteg 2 oldalas vagy csak 1. Így most a DVD18 tűnik megfelelő választásnak, mivel a Blue-Ray lemezhez ha jól tudom külön BD író szükséges. De , hogyis van ez a oldal/réteg dolog? Hogy működik. A 2 oldalas az h írok egyik oldalára, majd megfordítom és úgyis írhatok rá? Vagy akkor, hogy van és mit takar a réteg szám?
Ezen az oldalon megtaláltam, hogy melyiknek mennyi a kapacitása, de nem igazán értem, hogy amik ott vannak kapacitások azok a teljes kapacitást jelölnék vagy 1/2 oldalt/réteget és felkellene szorozni oldalnak/rétegszámnak megfelőenn. Valamint azt is olvastam, hogy ami ROM azt nem lehet írni csak úgy otthon, azt tudom, hogy a RW az az hogy újraírhetó, a sima R meg nem. A +/- jelölések nem tudom mit takarnak, csak annyit, hogy a "-"-os jobban kompatibilis az olvasókkal (ha jól tudom). Na szóval melyik is kell nekem 17GB adathoz?
"DVD-18 kétrétegű kétoldalas lemez, 8,5 × 2, azaz 17 GB kapacitással."
A teljes ráírható adatmennyiséget jelenti. A gond csak az vele, hogy nem elterjedt, nem fogsz minden boltban találni ilyet. Lehet egyikben sem.
Mit akarsz kiírni és miért muszáj DVD-re? Fel tudnád darabolni 4 darab 4,7 GB-os lemezre a tartalmat, majd felmásolva egy másik eszközre ott összeilleszted. Igazából ekkora adatmennyiségre már legalább 10 éve a pendrive-ok használatosak mind gyorsaság, rendelkezésre állás és egyszerűség tekintetébe is.
Ha nem műsoros DVD-ként van elkészítve a videoanyag, hanem csak 1 darab médiafájl, akár azt is lehetne darabolni, csak hogy ráférjen 4 lemezre. De DVD sem/nem időtálló mentési forma. Nem csak a lemez élettartama miatt, hanem mert kihaló formátum. Egyre kevesebben vesznek optikai lemezolvasót egy PC csere esetén, mert minden online van, vagy flash meghajtón.
A legjobb lenne hosszú távra: privát felhő + merevlemez + pendrive. Ez már három hely, ha egy véletlenül kiesne, még mindig van 2 másik. Google fotókba lehet videót feltölteni, és ha engedélyezed a tömörítést, a tárhelye korlátlan, nem fogyasztja az amúgy alap 15 gigás tárhelyet.
DVD-ROM - Ezt nem írják, hanem "gyártják". Kb. úgy mint a zenei cédéket. Jellemzően DVD-film, vagy programok kerülnek rá.
DVD-R - Üresen forgalmazott, egyszer írható lemez.
DVD-RW - Üresen forgalmazott, többször is újraírható lemez.
A formátumok "+/-" azért különböznek, mert több konzorcium is dolgozott az újraírható formátumon. Végülis a "-" hasonlít jobban a DVD-ROM-ra. Erre kerühet fel a DVD ikon is. Asztali DVD-felvevőkben látszik a különbség: A "+"-os lemezt nem kötelező finalizálni, és (látszólag) törölhető/szerkeszthető a rajta lévő felvétel. Cserébe amíg a lemez nincs lezárva, nem 100% hogy egy sima DVD-lejátszó is lejátsza.
Kicsit eltér a max. kapacitás is.
Számítógépes használatban (pl. adat írás), simán használható minkét típus.
A rétegek: Egy DVD lemez lehet egy vagy két rétegű is. A rétegek egymás alatt helyezkednek el, és a lézerfény hullámhosszának a változtatásával tudják az alsó réteget elérni. A rétegváltás automatikusan megy végbe, bár a régebbi lejátszók esetén _esetleg_ villant egyet a kép...
Minden mai DVD író és író program támogatja. Te a használatakor csak a nagyobb kapacitást fogod észrevenni.
A gyári filmek (főleg a hosszú, plusz sok extra tartalom), mind két rétegűek.
A kétoldalas lemez mind a két oldalára lehet írni!
Ezt bizony kézzel kell megfordítani!
Írhatóban még soha nem láttam. Nekem két darab gyári lemezem van. Valami újságmelléklet. Az egyik oldalán film, a másik oldalán programok vannak. Mindkét oldala "fényes", ezért nagyon érzékeny. Nem mindegy hogy hogyan teszed le...
És hogy a kép teljes legyen, ott van még a DVD-RAM. Ez látszatra úgy működik mint régen a floppy, vagy mint a pendrive. Simán írható, törölhető.
Összegezve: Ha a 17GB egy fájlt takar, akkor DVD-re nem fogod tudni menteni, max. vágva, átkonvertálva, stb.
"Időtállóság végett kell a DVD"
Na a DVD lemezre mondható minden, csak éppen az nem, hogy időtálló. Pár év alatt állásában is tönkremehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!