Kopy01 kérdése:
Mennyi a 64 biten lebegőpontos számábrázolással ábrázolható legkisebb és legnagyobb szám bináris illetve hexa normált alakja? És hogyan kell kiszámolni?
Figyelt kérdés
2019. okt. 7. 09:58
1/3 anonim válasza:
Attól függ milyen pontosságot akarsz elérni és hogy előjeles vagy nem. A legnagyobb számot nem előjeles 1 bites pontossággal tudod elérni (ami gyakorlatilag csak a nagyságrendet fogja mutatni), ekkor 2^(2^62)-en a válasz, illetve 2^(2^63)-on, ha az exponens nem lehet negatív, de ekkor nem tudsz tört számokat tárolni. Nyilván ez így hülyeség, az általánosan használt double lebegőpontos számoknál (IEEE 754) 11 bit van az exponensre, a többi a pontosság+1 előjel bit.
2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ én is ilyenekben gondolkodtam, csak így meglepett ez a kérdés. Szó szerint idéztem egy zh-ból.
2019. okt. 10. 00:10
3/3 anonim válasza:
64 biten lebegőpontosan olyan számok ábrázolhatóak, amelyek 1-től 64 karakterig terjednek. De nem csak mantissza van, hanem karakterisztika is, ezt is beleértve a 64 bitbe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!