Létezik szakma, amire még nem mondták, hogy az automatizálás áldozatául fog esni?
Ez már a kétezres évek előtt is így volt, jósolgattak itten repülő autókat, légdeszkát, fúziós erőművet, marsi kolóniát, teleportációt, kiskutyafszát karikára vágva, aztán mennyi valósult meg belőle? Semmi.
Az ilyen "nnna majd a gépek jóóóóóóóóóól leváltanak téged, oszt akkor lesz nemulass" bejelentéseket úgy kell kezelni, mint a 2012 előtti doomzday-próféták károgását: harsány nevetéssel.
Az összes ilyen pánik majdhogynem 100%-ban alaptalan hiszti.
Igen, lesznek olyan munkák, amiket idővel automatizálni lehet majd. De én ezt nem bánom. Szerintem egy sokkal jobb világ lenne az, ahol az emberek ahelyett, hogy napi 10 órában a gyártósor mellett ugyanazt az értelmetlenül monoton mozdulatot végeznék, valami értelmesebbre használnák a képességeiket. De egyelőre ez sincs kilátásban, mert hát oké, hogy lehetne automatizálni, de mi lenne akkor azzal a rengeteg emberrel, akinek semmi másra nincs képessége?
Most komolyan: szerinted nem lenne jobb, ha az összes ilyen rabszolgamunkát gépek csinálnának? Mert szerintem de, az lenne.
Attól, hogy majd egy programozó, mérnök, biológus, orvos, műszerész, stb. munkáját gépek vegyék át, egyszerűen nem kell félni. Mert ezek mind gondolkodást igénylő, elég komplex folyamatok. Ráadásul maga az automatizálás sem egy gyors folyamat, és olyasmi miatt elfobni a jövődet, ami mondjuk 200 év múlva lesz valóság, enyhén szólva ostoba döntés lenne. És ha netán mégis mindent gépesítenek, akkor egyrészt eljöhet az a világ, amikor az embereknek minimálisan kell csak dolgozni, és mindenki annak élhet, aminek szeretne... illetve hát... a gépeket is majd valakinek üzemeltetni kell.
Szóval nem, nem olyan sötét és komor ez az automatizálás, mint amit a Hihetetlen magazinon szocializálódott egyének vizionálnak. ;)
Az egy dolog, hogy könnyű az automatizálás.
Az pedig egy másik, hogy kifizetődő-e vagy sem...
Na itt kezdődnek a gondok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!