Honnan tudhatom, hogy meddig bővíthető a PC-m? (RAM-ot tudom. )
Tudom, hogy a CPU határozza meg a videokártya kihasználhatóságát, de az alaplapnak van a legnagyobb beleszólása mindenbe, nem? Sajnos nem tudom, mi kell pontosan ahhoz, hogy tudjam, mely CPU vagy GPU jó.
Ha valaki tudja, pontosan ennek mi a bővíthetősége, megköszönném:
Moterboard/alaplap: Msi 785GT-E63 (Ms-7551)
CPU/processzor: AMD Athlon(tm) II x4 620 2600 Mhz (4 magos, 4 logikai processzor)-ami max 4,35GB memóriát tűr elméletileg
VGA-GPU/videokártya: Ati Radeon HD 4770 -mely elméletben 512MB, de pl. GTA IV 495MB-ot ír ki(gondolom, hogy ő a leggyengébb láncszem)
Ram: Most 8GB DDR2 800MHZ (4x2GB ,1.8V, Cl6,) van, 16-ig bővíthető...
Ui: Normális, hogy GTA IV (kb 415MB használata)futása alatt lefagy a rendszer? (Kép megáll, vonalas lesz, a hang megakad és folyamatosan megy -az az idegesítő, megakadt hang- újraindulásig, majd a gép újraindul. Próbáltam 2-3 alkalommal 1.0.7.0-ás verzióval, de most inkább ráhagytam) Grafikus kártya vagy a játék ilyen Windows 10 (vagy minden) alatt? (se a nagyobb, se a kisebb igényű játékok nem csinálnak ilyet, még ha laggolva, kimaxolva játszom velük se(direkt hogy leteszteljem))
Az alaplapod gyártójánál tudod megnézni az alaplap adatlapját és a támogatott processzorok listáját. Most lusta kedvemben vagyok, úgyhogy csak az alaplap nevéből indulok ki.
A 785 a lap nevében azt jelenti, hogy ez egy alsó kategóriás AM3 alaplap, tehát valószínűleg FX procikkal lehet fejleszteni, viszont az alsó kategóriás AM3 lapokat (főleg a 700-as sorozatú lapkakészlettel) imádták gyenge VRM-mel gyártani, így pedig az FX-8000 sorozatú prociknál, bár papíron belementek, sok volt a stabilitásgond.
Vagyis reálisan FX-6350 a fejlesztési utad, viszont manapság már az sem éri meg, 6 éves prociról van szó. Vidokártyában amúgy mellé lehetne tenni egy RX560-at, míg a mostani Athlonod mellé nem igazán erőltetnék 550-nél többet.
AM2+ -os a lap, tehát nagyon maximum phenom procik mennek bele ami bővítés lehetne.
Lista:
és maximum 8GB ramot támogat.
Bocsi, a RAM-ot rendszermemóriára írtam, hogy az a max. Videokártya független az alaplap / procitól, egyik sem limitálja (ilyen tekintetben), hogy milyet tehetsz bele.
De nyilván nem feltétlenül éri meg felsőkategóriás VGA-t venni, ha a CPU mellé gyenge. Egy RX 570 -et már nem tudna kiszolgálni például az a phenom sem, a legtöbb játékban.
Ha lecserélném a procit az amd phenom ii x4 975 3.6 Ghz-re(és mondjuk felclockolnám pl 4Ghz-re - hasonlatban a mostani 2.6-os 3.1-en teljesen stabil -) és lenne egy 8GB-os videokártyám, nem érné meg? Mármint eddig úgy tudtam a CPU órája az, ami limitálja a videokártyát, vagy rendszermemória az, ami fogságban tartja a CPU-t/VGA-t? Vagy még mindig van valami, amit nem látok?
Illetve gondolom a 8GB RAM meg bőven elég jelenleg/nincs nagy befolyása a dolgokra.
Amit nem látsz, hogy az órajel semmit sem számít.
Biztos láttad, hogy most se nagyon vannak nagyobb órajelű procik, viszont az, hogy egy órajel alatt hány műveletet végeznek el drasztikusan nőtt az évek során.
IPC = instructions per clock.
Önmagában az órajel nulla információval egyenértékű, mert minden különböző felépítésű CPU-nak különböző időbe telik egy feladat, ez nem derül ki az órajelből.
ui.: Videokártyánál sem a RAM számít, az csak a maximum méretnyi model, textúra, shader tárolását szabja meg. Ha a GPU gyenge a játékhoz, akkor hiába van sok memóriája. Lásd például a régi 4GB-os GT 730-akat, harmatgyengék és 50%-al se jobbak a mostani videokártyádnál.
Szóval egy játék, ami 4GB vram-ot kér, ugyanúgy futna(az "új" CPU-val), mint egy 8GB-s videokártyán? Mivel limitelve van, hogy mit tudnak kihozni egymásból a részek? Szóval attól, hogy egyes játékok jobban függnek a videokártyától, mint a cpu-tól, nem bírná a cpu kihozni a vga optimális teljesítményét...egyértelműen nem vagyok egy nagy expert.
Szóval mi lenne a legjobb videokártya opció? 2, 4GB?
#7 Igen, kb jól mondtad.
Maximum egy RX 560-at tennék ilyen CPU mellé.
Például:
CPU-t pedig nem cserélnék, felesleges rá költeni mert annyival úgysem jobbak azok a phenomok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!