Virtuális memória kérdés?
Lassú volt a gépem és olvasgattam. Azt (is) írták ,hogy lehetséges hogy kevés a virtuális memória.
Megnéztem a beállítáat (amit én korábban nem állítottam) és láttam,hogy 1600on van,az ajánlott 2100 lenne.
Neten azt írták ,hogy át kellene állítani annyira amennyi memöria van a gépemben (10Gb,tehát 10.000-re), a maximumot pedig ennek duplájára ,ami 20.000. Átállítottam. Jó ez így?
Igazából nem kell állítgatni, elég ha a "windows állítja automatikusan" részre állítod.
Nem érdemes amúgy "dinamikusra" állítani, mert így töredezett lesz, hanem 1x tördezettségmentesíteni kell a lemezt, majd utána létrehozni egy fix méretet (így az nem lesz töredezett).
Amúgy pedig a virtuális annyit tesz, hogy nem memóriába dolgozik, hanem HDD-re, tehát sokkal lassabb.
8-12GB RAM esetében kikapcsolható és ettől gyorsabb lesz, ám képes megtelni a RAM (pl. böngészőben túl sok lap van megnyitva) és ilyenkor ez hibát okoz. De aki képes ezt a foglaltsági szintet max 80%-on tartani (12GB-nál max 10GB foglaltságon), annak egyrészt hosszabb életű lesz a HDD-je, másrészt némileg gyorsabb a rendszere. Esetedben a 10GB elegendő lehet swap nélküli futáshoz is, így az, hogy állítasz hozzá, csak lassít a rendszeren és ha töredezetten kerül lefoglalásra ez a terület, akkor még további lassulást eredményez. Szóval az értékek, amiket írtál, azok az ajánlott értékek, de el lehet térni bármerre. Saját magad tapasztald meg a különbségeket, mert ez ugye a használattól is függ.
Ha te nem nyitsz meg egy böngészőben 50-60 lapot egyszerre, akkor az életben nem fogy el a RAM még virtuális nélkül sem.
5-8 komolyabb programnak (böngésző több lappal, videószerkesztő, zeneszerkesztő, skype, viber, photoshop, vírusirtó, reklámblokkoló, ...) nekem átlag félig (6GB-ig) van használva a RAM a 12-ből swap nélkül.
Ráadásul az SSD-nek véges az írási kapacitása, ha netán az lenne a gépedben, tehát ezért sem ajánlott swap-ot tenni ilyen meghajtóra.
Persze sokan mást is mondhatnak, én tapasztalatból írtam le ezeket, illetve azért, mert ez az egyik szakmám.
Tehát próbálgasd saját magad, hogy melyik a megfelelőbb, mert mint írtam, ez használati szokástól függ. Nálam van RAM telítettség figyelő, így én mindig tudom hol a határ... de ha kezd megtelni, szimplán újraindítom a böngészőt (a sok lappal) és felére csökken a használt RAM, tehát van megoldás, bár aprócska figyelmet kell szentelni rá.
A virtuális memóriát nem érdemes letiltani még sok ram mellett se, mert vannak programok amik igénylik és nélküle rejtélyes hibákat generál..
Legalább 800MB legyen hddn fixen vagy pici (<200GB) ssdn, de nagy ssd-n nyugodtan hagyjuk automatikuson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!