Miért van az, hogy egyes emberek össze-vissza használják az ékezeteket gépelt szövegekben?
Például keverik az "è, é, ê", "à, â, á", minden magánhangzó ékezeteit, vagy egyáltalán nem is használnak.
Vesszők után nem tesznek szóközt, millió felkiáltójel, kérdőjel, stb.
Ami a legfurcsább, hogy az egyik legintelligensebb ismerősöm is ugyanilyen, és egyszerűen nem értem: nem figyel arra hogy milyen igénytelen ha így küld e-mail leveleket is?
1. Nem érdekli. Nem az a fontos neki, hogyan írja, hanem az, amit.
2. Nem ügyes a kütyükkel. Nem gépel ügyesen, észreveszi a hibákat esetleg, de sajnálja az időt átjavítani. Lásd: egyes pont.
3. Egyszerre gépel be mindent és tényleg nem nézi meg. Szíve joga.
4. nem tudja, hogy 2019-ben még van valaki, aki ez alapján ítéli meg.
Az ékezeteket a telefonok miatt keverik, mivel ott adott karakter ékezetmentes verziójára ha hosszan nyomsz, többféle ékezet közül választhatsz.
A vesszők utáni szóköz hiánya pedig nem tudom minek köszönhető. Nekem is van olyan ismerősöm, aki jól ír, de vessző után sose rak szóközt, pedig az ilyet azért nyelvtanórán tanították.
Mondjuk most belegondolva, az ékezetes dolgot külön sosem említették meg soha, de a telefonnak attól még tartalmaznia kell azokat a karaktereket is, így érthető mikor összekeverik az emberek. De megesik olyan is, hogy mellényom az ember és azért kerül oda a rossz ékezetes forma. Én pl. szoktam melléhúzni, de mivel mindig átolvasom 1x legalább amit írtam, ezért ez nem jelent gondot. Persze így is kerül ki rossz ékezet a kezeim közül néha, de akkor jobb helyeken tudom szerkeszteni, GYK-n meg leírom kijavítva (vagy hagyom a francba, ha így is érthető). Mobilról épp ezért nem szeretek mondjuk email-t írni, mert egyrészt nagyon pepecselős, lassabban megy sokkal, másrészt pedig mert külön az ékezetek helyességét is ellenőriznem kell... Email-t pedig általában hivatalosat írok, aminél pedig nem lenne szép dolog tele hányni nyelvtani hibákkal az egészet.
Én mondjuk már nagyon régóta automatikusan helyesen írok, legyen az csak egy Messenger üzenet, vagy legyen akár email, SMS. A legnagyobb hiba amit megengedek magamnak, hogy elhagyom a mondatkezdő nagybetűt, de ha játékban pl. több mondatos üzenetet írok, akkor nem bírom megállni, hogy az első mondat első betűjét át ne írjam nagy betűsre :D Pont azért, mert több mondatnál játékokban már nagybetűvel írom az első utáni mondatokat úgy, hogy észre sem veszem.
Automatikus korrekciót telón egyébként nem használok, nem szeretem.
„nem figyel arra...?”
Nem bizony. Nekem is furcsa, de van, akiben nem áll össze, hogy a telefonstílus ugyanúgy az illem és a saját méltóságának része, mint az, hogy mit vesz fel a színházba, vagy hogyan köszön. Lehet, hogy a titkárnőjének háromszor visszadob egy levelet, de a teló az más, az a magánélete, meg ott ez így megy, fő a gyorsaság, ő is ilyen üzeneteket kap ötpercenként. Ja, hogy éppen állásért folyamodik, vagy a részvétét nyilvánítja megtört szívvel? Emiatt csak nem fog kizökkenni a komfortzónájából, így is megérti, aki akarja.
Távoli asszociáció: Valaha egy kutatócsoport barátságot kötött egy pingvinnel. Etették, simogatták, az meg teljes bizalommal totyogott körülöttük. Egyszer, amikor halászni indult, a kutatók lemerültek utána a tengerbe, hogy a jó viszonyt kiaknázva közelebbről megfigyeljék, hogyan csinálja. Meghökkenve tapasztalták, hogy a pingvin rémülten menekül előlük: Az ember a víz alatt mást jelentett a számára, mint a szárazföldön. Nem fért a kicsi fejébe, hogy a relációk ugyanazok maradtak, csak a közeg változott meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!