Miért nem tudom kicserélni a betűtípust?
Nem fogok tudni okosan válaszolni, mert linuxon nincsenek efféle problémáim. Viszont az is igaz, hogy hajdan a Windows betűkezelőjével se akadtam ilyesmibe.
Az első linkedet nem tudom PNG-képként megnyitni, így az összehasonlítás sem megy. A második képen annyi látszik, hogy az egy Open Type betűtípus, nem pedig TTF -- lehet, hogy az okozza a gondot, például a fájl vidáman elfér egy ugyanolyan nevű .ttf-fájl mellett, és a rendszer esetleg eleve amazt keresi. Nem állítom éppen, hogy így van, csak éppen a „lecserélés” szó még mindig messze van a módszer akkurátus leírásától, ezért nem zárja ki a találgatás lehetőségét. Feltételezem, hogy a hivatalos menetrend szerint a Betűtípusok (vagy hasonló) nevű segédprogramban kéne először eltávolítanod a régit, majd telepítened az újat. Ha eddig is így cselekedtél, akkor kifogytam a mondókámból, jöjjenek a windowsos kollégák.
Elképesztő fordulatai adódnak ennek a társalgásnak, ezt például már egyáltalán nem tudom hova tenni. Van egy program, amit a Microsoft kifejezetten azért mellékel az operációs rendszeréhez, azért tartja jól elérhető helyen, és azért tervezte a legegyszerűbben kezelhetőre, hogy te, a felhasználó, kényelmesen törölhess és telepíthess betűkészleteket kedved szerint, ez ugyanis gyakran adódó, hétköznapi teendő. Te ezt a programot nem egyébre használod, mint pontosan arra a célra, amire kitalálták -- ha ez tönkreteszi a gépet, akkor megette a fene az egész számítástechnikát. A legnagyobb havária, ameddig az én szegényes képzeletem nyújtózni képes, hogy tevés-vevés közben elveszíted a font régi változatát, és nem tudod visszaállítani, ha mégis meggondolod magad. De egyrészt úgysem az a célod, hogy visszaállítsd, másrészt innen-onnan még letölthető, pl.: [link]
Egyébként az sem kizárt, hogy törlés nélkül, a régi verzió mellé is telepítheted az újat. Ekkor a betűkészlet két változatban is létezne, csak figyelned kéne rá, hogy mindig azt válaszd, amelyikre éppen szükséged van. De nem tudom, hogy ez tényleg működik-e, ki kell próbálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!