Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Linux Rendszernaplózás megteki...

Linux Rendszernaplózás megtekintése?

Figyelt kérdés
Tulajdonképpen nagyon érdekel az Unix/Linux operációs alapú rendszerek működése. Ebből kifolyólag le is töltöttem pár pdf-könyvet, esténként azt olvasgatom. Szeretném mélyebben megismerni a rendszert, viszont nincs semmilyen informatikai háttérismeretem, mert anno még az egészségügy felé orientálódtam. Felhasználói alap szinten isemerem már a telepítés, jogosultság, könyvtárszerkezet, alapvető terminálparancsok tárgykörét. A könyvben jelenleg biztonság fejezet, ahol járok és itt olvastam a naplózásról, logfájlokról. Elvileg a /var/log -ban vannak ezek a fájlok, a syslog, vagy ryslog, syslog-ng-ben, most nem tudom melyik pontosan a legaktuálisabb, frisebb, amik információkat szolgáltatnak az illetéktelen behatolási próbálkozásokról, ssh-belépésekről, gyakorlatilag mindenről. A könyv szerint a syslog a rendszergazda legjobb barátja az unix rendszerek alatt. Tudna segíteni valaki abban, hogy hol kell pontosan ezeket megtekinteni, és hogy mit kell ott nézni, és hogyan kell értelmezni?

2019. febr. 8. 00:15
 1/10 anonim ***** válasza:
53%

Ezek szimpla szövegfájlok.

Parancssorban szimplán a cat parancs segítségével írathatod ki a tartalmát - például:

cat /var/log/syslog

hogy tudjál benne lapozni:

cat /var/log/syslog | more

vagy

cat /var/log/syslog | less

Helytakarékosság miatt a naplóállományok időnként rotálva vannak. A tegnapi/múltheti/előző (ez beállítás kérdése - lásd logrotate) naplóállományok elérhetőek például így:

cat /var/log/syslog.1

az az előttiek meg tömörítve vannak, így azokat ki kell tömöríteni - például:

gunzip -c /var/log/syslog.2.gz

itt a gunzip a gzip-tömörítésű állományok kicsomagolásáért felel, a -c kapcsoló a standard kimenetre viszi ki a tartalmát.

Persze nem csak syslog van - ezeket kilistázhatod:

ls /var/log/

2019. febr. 8. 00:39
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! :) Végül is ezt már el tudtam érni, hogy kilistázom a fájlokat, csak azt nem tudom mit kell pontosan nézni, hogyan kell értelmezni a dolgokat. Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy volt-e próbálkozás betörésre, vagy scannalték-e a portokat, próbáltak-e ssh-val belépni. Igazából csak ilyen alap dolgok, amiket szeretnék tudni.

A jogosultság kérdéseinél sem tiszta minden. A chmod, chown parancsai mennek, gyakoroltam és alkalmaztam is őket. Viszont azt nem értem, kik a csoportok? Valójában kik ők, és hogyan láthatják, láthatták a dolgaim, valamint kikre kell gondolnom az egyéb felhasználók alatt? Lehet triviális a kérdés, de ezekről nem írt a könyv, sem a google kereső.

2019. febr. 8. 01:20
 3/10 anonim ***** válasza:

"próbáltak-e ssh-val belépni. "

/var/log/auth.log - ebből az sshd-vel kapcsolatos sorok kellenek:

cat /var/log/auth.log | grep sshd

"vagy scannalték-e a portokat"

Ezt csak akkor tudod megállapítani, ha van ilyen jellegű túzfalszabályod (iptables, ufw,...) vagy van ilyen jellegű szolgáltatásod (psad például)

"hogy volt-e próbálkozás betörésre"

Az előbbiek + valamilyen IDS (Snort például) használatával.

2019. febr. 8. 02:25
 4/10 A kérdező kommentje:

Remélem valami azért meg fog ragadni ebből a fejezetből is. Később ha majd jobban átlátom a dolgokat, youtube-on, egyéb helyeken utánanézek, olvasok akkor szerintem újra átolvasom megint. Vélhetően akkor már kicsit jobban ki fog tisztulni a sötétség. :) Viszont tartok attól, hogy egyedül segítség nélkül nem fogom tudni megérteni a dolgokat, hiába írja le a könyv.

Talán kellene valami nagyon szájbarágós, de részletes alapozós jegyzet. Lényegtelen remélem kb. 1 év múlva már jobban fogom érteni a rendszert. Eldöntöttem, hogy ez lesz az új hobbim. Köszönöm a válaszokat.

2019. febr. 8. 03:17
 5/10 anonim ***** válasza:

A journactl parancsra is nézz rá.

man journactl

2019. febr. 8. 06:21
 6/10 anonim ***** válasza:
2019. febr. 8. 10:34
 7/10 anonim ***** válasza:

"Viszont azt nem értem, kik a csoportok? Valójában kik ők, és hogyan láthatják, láthatták a dolgaim, valamint kikre kell gondolnom az egyéb felhasználók alatt?"

Ehhez egy kis történelmi bevezetés szükségeltetik: a Linux Unix-szerű operációs rendszer. A Unixot meg a 70-es években azért alkották meg - közületi ügyfeleknek, egyetemeknek - hogy egy "szerver" vagyis mainframe erőforrásait több felhasználó között elosszák. (Ellentétben például a DOS-szal, ahol egy felhasználó van)

Egy-egy ilyen szervezetben több felhasználói csoport van.

Például egy egyetemen van több kar, tanszék; vannak diákok, oktatók és egyéb dolgozók. Vállalatnál van több féle divízió (tervezés, gyártás, kereskedelem, pénzügy, HR,...). Ezeknek a felhasználói csoportoknak a különböző erőforrásokhoz különböző szinten lehet hozzáférniük (például a tanárok dokumentumaiba - teszem azt dolgozatkérdések - a diákoknak ne legyen hozzáférésük, de a géptermi nyomtatóhoz már mind a kettőnek legyen).

A másik dolog,a miatt szükség van csoportokra, az a szerverszolgáltatások. Például ha egy szerveren fut egy levelezőszerver és egy webszerver, nem ildomos, ha a kettő szolgáltatás direkt elérik egymás állományait. Vagy ha egy webszervert több, egymástól független előfizetőnek adsz ki, akkor javallott elszeparálni őket - ennek egyik módja a több felhasználó/csoport használata (újabban erre használják a konténerizációt/virtualizációt).

2019. febr. 8. 12:05
 8/10 A kérdező kommentje:
Na jó, utolsó kérdés! :) Aztán többet nem nyaggatok senkit egy ideig a hülyeségeimmel. A /var/log/faillog elvileg információkat tartalmazna a sikertelen bejelentkezési kísérletekről. Viszont a cat paranccsal nem nyitja meg, próbáltam a less paranccsal sikerült, de szerintem titkosított lehet a tartalma mert tele van @-jelekkel, és az egész egy nagy katyvasz. Ez miért van? Normálisan így kell lennie, vagy valaki átírta, titkosította ebben a fájlban a logokat?
2019. febr. 8. 15:29
 9/10 anonim ***** válasza:

/var/log/faillog egy speciális fájl, direkt nem olvasható.

Kezelése a faillog paranccsal

[link]

kivitelezhető.

2019. febr. 8. 15:50
 10/10 anonim ***** válasza:

Bejelentkezéseket pl. az auth.log-ban láthatsz. Egy sikerese ssh login így fest:

Feb 8 16:30:24 Machine-Name sshd[10188]: Accepted password for **** from 109.69.***.*** port 54723 ssh2

Egy helyi bejelentkezés sddm-en keresztül:

Feb 8 07:30:32 Machine-Name sddm-helper: pam_unix(sddm-greeter:session): session opened for user sddm by (uid=0)

Feb 8 07:30:32 Machine-Name systemd-logind[574]: New session 3 of user sddm.

Feb 8 07:30:33 Machine-Name systemd: pam_unix(systemd-user:session): session opened for user sddm by (uid=0)

Egy su kiadása terminálon keresztül:

Feb 8 17:35:16 Machine-Name su: (to root) username on pts/3

(Néhány adatot kicsillagoztam).

2019. febr. 8. 18:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!