Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Ha diceware-féle módon csinálo...

Czibles kérdése:

Ha diceware-féle módon csinálok egy jelszót, az mennyire biztonságos?

Figyelt kérdés

6 szavasra gondoltam.

8 évvel ezelötti cikk szerint ez szinte törhetetlen (kb 1 évtized lenne).

főként az érdekelne, hogy ez manapság mennyire állja meg a helyét még?

[link]

2010. jún. 21. 11:28
 1/3 anonim ***** válasza:

6 szavas vagy 6 karakteres?

8-10 karaktert érdemes használni.

kb így: ?M1c1m4cKö* (ja, ez 11)

tartalmaz: kisbetű, nagybetű, szám és speciális karakter.

Az LMHash 6 karakter fölött megáll.

Ellenőrizd le pl. ezt a kódot, megláthatod, a very strong kategória lesz, ami azt jelenti, hogy egy átlagos pc csak ezen dolgozva 1 é feletti idő alatt törné fel.

2010. jún. 23. 13:26
 2/3 A kérdező kommentje:

6 szavasra gondoltam.

21 karakterre jött ki.

2010. jún. 23. 15:29
 3/3 anonim válasza:

manapság volt róla hír, hogy egy 11-2 éves kislány kisvállalkozást csinált hozzá és dobókockával generálja a diceware jelszavakat, majd elpostázza neked (2 dolcsi).

a miniLock is ajánlja, ha magadtól (szerinte) béna jelszót adnál meg. a készítője (lehet vitatott arc, de bevallása szerint) sokat konzultált nagy (neves) kripto szakértőkkel.

én személy szerint még nem győződtem meg róla, hogy biztosabb, mint az egyszavas többkarakteres.

úgy tűnik, mintha egy "entropy" vagy legyen most karakter e módszerrel egy szónak felelne meg, ha a felhasznált szótár nyilvánosan elérhető.

(tehát) mintha nem karakterekből, hanem szavakból válogatnánk párat.

mondjuk lehetséges szóból több van, mint karakterből (ahogy így most szépen esik le nekem is a lényeg), :D

de zavar még mindig, h a szavakat ismerik.

gyakorlatban úgy használnám, hogy azért 1-2 szót pl. egybeírnék, írnék eléjük-mögéjük számot, fura karaktert, stb. tehát nem a sokásos/iskolapélda "szó szavak szócska Jóska" formátumban.

cifráznám, mint kutya a ba...tikolást :)

2015. okt. 29. 00:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!