Kaptatok olyan vírust, vagy hallottatok olyanról, ami maradandó kárt tett a gépben, főleg a hardveren?
A hardverekhez nem igazán férnek hozzá.
Maximum elkezdi a procit terhelni, de hogyha túlmelegszik, akkor le kéne kapcsolnia.
Ami engem illet sztem maximum szoftveresen tudnak kárt tenni. Én még nem láttam a környezetben olyan vírust, ami tönkre tette volna a gépeket.
Mivel elég régóta vagyok a szakmában elmondhatom neked, hogy nagyon régen a Commodore-oknál volt olyan vírus, ami a lemezegység fejét olyan parkolópályára tette, amit csak kézzel lehetett visszatenni. Így bukott le a vírus írója, mert egyedüliként vállalta, hogy visszateszi a fejet a helyére. Így akart a szervízének forgalmat generálni.
Később voltak olyan vírusok és vannak a mai napig, amik nem a hardverben tesznek kárt, hanem az adataidban. A Onehalf vírus például kódolta a teljes vincsi tartalmát, úgy hogy közben a memóriában a jó adatokat mutatta. Amikor elérte az 50%-ot a hdd kódolása, minden adat elveszett. Ennek a vírusnak az eltávolítása is elég körülményes volt, mert simán letörölve a már kódolt rész kódolt maradt és használhatatlan lett a diszk.
Valódi fizikai károsodást a CIH nevű (ha jól emlékszem) vírus okozott, ami képes volt az eprom-ban átírni a programot, amit sokan Setup-nak vagy Biosnak ismernek. Ilyenkor mindenképpen szervízve kellett vinni a gépet, ahol szerencsés esetben valahogy felül lehetett írni az epromot. De ez csak bizonyos típusú alaplapoknál fordult elő és egy jumper-en múlt, hogy nyitott vagy zárt állapotban van-e. De ez már a múlt. Volt aki próbálkozott olyan vírus írásával, ami a floppylemez-egység-et "szétrázta". De azt hiszem ez nem nagyon volt sikeres.
A vírusok nagy része kárt okoz az adatokban é a programokban, de fizikai károsodást (túlterhelést) nem nagyon tudnak okozni a pc-n.
Köszönöm a válaszokat, ma 16:11-nek különösen.Elég ijesztő az,hogy akár az adataim is elvesznek a winyóról, nem szeretnék ilyennel összekerülni.Egyszer kaptam egy olyan vírust,ami letiltott minden programot,semmit sem tudtam csinálni rajta, kiírta,hogy veszélyben vagyok,ha valamit teszek a gépen, akkor elveszik minden adatom, ez volt az:
Akkor megijedtem és elsírtam magam, csökkentett módban indítottam a gépet és úgy mentettem ki az adatokat a c-ről,majd újratelepítettem. Aztán kiderült,hogy csak egy ártalmatlan vírust volt és elég lett volna kitörölni a hátteret, de tényleg megijedtem.
Amúgy Nod32-őt használok,de sokan kritizálják, használtam Nortont is,de az meg mindent letiltott, sok mindent meg sem tudtam nyitni.
kaspersky internet security 2010.
nekem bevált már lassan fél éve megy az oprendszer lassulás nélkül!
torrent megy mindig 24/7-ben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!