Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Kaptatok olyan vírust, vagy...

Kaptatok olyan vírust, vagy hallottatok olyanról, ami maradandó kárt tett a gépben, főleg a hardveren?

Figyelt kérdés
Van olyan vírus amúgy, ami akár tönkre is teheti a winyómat,vagy törölheti az összes adatomat?
2010. jún. 20. 15:30
 1/7 anonim ***** válasza:

A hardverekhez nem igazán férnek hozzá.

Maximum elkezdi a procit terhelni, de hogyha túlmelegszik, akkor le kéne kapcsolnia.

Ami engem illet sztem maximum szoftveresen tudnak kárt tenni. Én még nem láttam a környezetben olyan vírust, ami tönkre tette volna a gépeket.

2010. jún. 20. 15:41
 2/7 anonim ***** válasza:
Olyan volt régen, hogy törölte/átkódolta az összes adatot a gépen. De ez fizikailag nem tesz kárt a HDD-ben, csak az adatokban. Szerencsére a hardver meg tudja magát védeni, nem lehet neki olyan utasítást kiadni, hogy tönkremenyjen.
2010. jún. 20. 15:44
 3/7 anonim ***** válasza:

Mivel elég régóta vagyok a szakmában elmondhatom neked, hogy nagyon régen a Commodore-oknál volt olyan vírus, ami a lemezegység fejét olyan parkolópályára tette, amit csak kézzel lehetett visszatenni. Így bukott le a vírus írója, mert egyedüliként vállalta, hogy visszateszi a fejet a helyére. Így akart a szervízének forgalmat generálni.

Később voltak olyan vírusok és vannak a mai napig, amik nem a hardverben tesznek kárt, hanem az adataidban. A Onehalf vírus például kódolta a teljes vincsi tartalmát, úgy hogy közben a memóriában a jó adatokat mutatta. Amikor elérte az 50%-ot a hdd kódolása, minden adat elveszett. Ennek a vírusnak az eltávolítása is elég körülményes volt, mert simán letörölve a már kódolt rész kódolt maradt és használhatatlan lett a diszk.

Valódi fizikai károsodást a CIH nevű (ha jól emlékszem) vírus okozott, ami képes volt az eprom-ban átírni a programot, amit sokan Setup-nak vagy Biosnak ismernek. Ilyenkor mindenképpen szervízve kellett vinni a gépet, ahol szerencsés esetben valahogy felül lehetett írni az epromot. De ez csak bizonyos típusú alaplapoknál fordult elő és egy jumper-en múlt, hogy nyitott vagy zárt állapotban van-e. De ez már a múlt. Volt aki próbálkozott olyan vírus írásával, ami a floppylemez-egység-et "szétrázta". De azt hiszem ez nem nagyon volt sikeres.

A vírusok nagy része kárt okoz az adatokban é a programokban, de fizikai károsodást (túlterhelést) nem nagyon tudnak okozni a pc-n.

2010. jún. 20. 16:11
 4/7 anonim ***** válasza:

Érdekességként itt van a CIH leírása 1999-ből:

[link]

2010. jún. 20. 16:14
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, ma 16:11-nek különösen.Elég ijesztő az,hogy akár az adataim is elvesznek a winyóról, nem szeretnék ilyennel összekerülni.Egyszer kaptam egy olyan vírust,ami letiltott minden programot,semmit sem tudtam csinálni rajta, kiírta,hogy veszélyben vagyok,ha valamit teszek a gépen, akkor elveszik minden adatom, ez volt az:

[link]

Akkor megijedtem és elsírtam magam, csökkentett módban indítottam a gépet és úgy mentettem ki az adatokat a c-ről,majd újratelepítettem. Aztán kiderült,hogy csak egy ártalmatlan vírust volt és elég lett volna kitörölni a hátteret, de tényleg megijedtem.

Amúgy Nod32-őt használok,de sokan kritizálják, használtam Nortont is,de az meg mindent letiltott, sok mindent meg sem tudtam nyitni.

2010. jún. 20. 16:36
 6/7 anonim ***** válasza:

kaspersky internet security 2010.

nekem bevált már lassan fél éve megy az oprendszer lassulás nélkül!

torrent megy mindig 24/7-ben!

2010. jún. 20. 23:36
 7/7 anonim ***** válasza:
Nem, ilyen ma nem létezik.
2010. jún. 22. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!