Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Raid 5,6,10? Melyiket válasszam?

Raid 5,6,10? Melyiket válasszam?

Figyelt kérdés

4 db 4 TB-os (red label) HDD, 4 helyes NAS, melyik Raid-et javasoljátok?

Sok szakmai fórumot átolvastam, elméletben ismerem előnyét-hátrányát, de van-e valakinek konkrét tapasztalata?

Sokan írják, hogy a Raid 5 már a múlt, Raid 6-ot érdemes használni, a másik tábor szerint sokkal lassabb a 6, és a cserélt HDD-t is nagyon lassan építi fel.

Én magam teszteltem egy Synology NAS-ban, a fórumozók véleményével ellentétben közel azonos olvasási és írási sebességet mértem a 3-fajta Raid kötet során, nem volt lassabb egyik sem (5%-ot sem érte el a sebességkülönbség).

Én a tárhely miatt a Raid 5 felé hajlok, ennél 12 TB tárhelyet kapnék (-1 db HDD), míg a Raid 6 és Raid 10-nél csak 8 TB maradna. A Raid 6 jó, ha 2 HDD egyszerre hibásodik meg, de jellemző ez, megéri feláldozni még egy HDD-t pluszban? (Van éjszakai mentés.) Tapasztalata van valakinek bármelyikkel?

2018. jan. 24. 14:32
 1/4 Shaddark ***** válasza:
Én szerverekben Raid 1.0-t használok, Nasokon pedig a Synology saját megoldását.
2018. jan. 24. 14:35
 2/4 Shaddark ***** válasza:

A redundanciát én a szervezeti folyamat alapján állítanám be.

Ha adott avulási időn belül cserélik őket egyszerre, akár a hdd-ket akár a szervert, akkor elég 1 meghajtós redundancia.

Ha akkor cserélik amikor elromlik, akkor kell a kettő, mert amikor elkezd romlani valamelyik kopás miatt olyankor jó esély van rá hogy a mellette lévő, ugyanannyit használt is elromlik.

2018. jan. 24. 14:39
 3/4 A kérdező kommentje:
Még annyi jutott eszembe, hogy ajánlott-e használni a Synology saját SHR kötetét?
2018. jan. 24. 15:06
 4/4 Shaddark ***** válasza:

Én csak egy éve használok ilyet, a paraméterei és a 2 meghajtós redundancia szerintem jók.

Hosszú távon nem tudom, de sokan dicsérték így kipróbáltam. Eddig nem volt vele gondom.

2018. jan. 25. 11:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!