Kiraboltak az Interneten. Mit tehetek?
Sziasztok!
Tegnap történt az eset. Bekapcsolva hagytam a számítógépet, miközben elmentem itthonról pár órára. Mikor visszatértem, láttam, hogy a webkamera led fénye világít, és mikor leültem elé, nem sokra rá kikapcsolt, majd a gép újraindult.
Ezt megelőzte az, hogy kaptam egy e-mailt egy Skrilles tranzakcióról, miveszerint én utaltam egy számomra ismeretlen személynek $50-t. (Aki nem ismerné a Skrillt, olyan, mint a Paypal).
Szóval beléptem a Skrill fiókomba, és láttam, hogy valaki valóban átutalta magának majdnem az összes pénzemet, ami a Skrill számlámon volt...
Írtam az ügyfélszolgálatnak is, de azóta sem válaszoltak.
Nyilvánvaló, hogy valaki meghackelte a gépemet, és kirabolt. Az az érdekes viszont, hogy a Skrill fiókomba való bejelentkezéshez szükségvan egy extra azonosítóra is, amit a telefonomról tudok csak leolvasni, szóval nem értem, hogyan tudtak mégis belépni.
A tranzakció száma, az utalás teljes adatai megvannak, mégse tudom mi tévő lehetnék.
Valakinek ötlet?
Előre is köszönöm!
Kérdés: hol volt otthagyva a gép? Fizikailag hozzáfért-e bárki? Ha nem, akkor csak egy dolog történhetett: van valami távoli elérést biztosító program (vagy vírus) amivel rácsatlakoztak a gépedre és ha be voltál jelentkezve a Skrill-re, akkor nyilván nem kellett neki a plusz kód.
Szerintem keresztet vethetsz arra a pénzre, de tehetsz azért, hogy ne ismétlődjön meg:
1. Sosem szabad a gépet úgyhagyni, ha fizikailag hozzáférhet más
2. Ha otthon hagyod a gépet és fizikai hozzáférése nincs senkinek, akkor is lockolni kell (Windows+L gomb), mert így jelszó nélkül nem tudnak rá visszalépni
3. Előző pontból következik: jelszót akkor is használunk a belépéshez, ha saját gépről van szó, pláne ha laptop
4. Paypal, Skrill, netbank és hasonló pénzhez kapcsolódó rendszerekben NEM szabad bejelentkezve maradni és NEM szabad megjegyeztetni a jelszót
5. Előző pontot kiegészítve: pénzzel kapcsolatos accountokhoz MINDIG más jelszót kell használni, mint pl. levelezéshez ill. kevésbé érzékeny dolgokhoz
6. Lehetőség szerint biztonságos rendszereket kell használni. Windows-t az összes frissítéssel és megfelelő vírusirtóval, vagy egy normális Linuxot, amit nem érdekelnek a Windowsos kártevők.
Nem vagyok teljesen hülye... otthon volt a gépem, más nem fért hozzá, és nem is voltam bejelentkezve semmibe. A Skrillhez is csak a telefonom használatával együtt lehet belépni. A gépem a vírusirtó szerint kártevő mentes. Megosztó program nem fut amikor én nem használom.
Senki se fért hozzá. Azért nem szoktam lockolni, mert egyedül élek. Ki nyúlna hozzá? :D
Nem gondoltam, hogy ilyesmi megtörténhet. Bár valóban megjegyeztettem a jelszót a Skrillhez a böngészőmben, akkor se tudtak volna belépni a telefonom nélkül. Az pedig végig nálam volt.
Itt az ideje, hogy mindenki frissítse a gépét Linux-ra. Ott sokkal kisebb az esélye, hogy ilyen eset történjen meg, mert a legtöbb vírus windows-ra van írva.
Legjobb Linux distrók (melyek felhasználóbarátok is): Ubuntu, Debion, Mint, OpenSUSE.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!