Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Hogyan működik az SSL titkosítás?

Hogyan működik az SSL titkosítás?

Figyelt kérdés
Szóval generál egy kulcsot a kliens... és ezt a webszerver visszafejti... De ha a webszerver vissza tudja fejteni akkor más nem?

2015. febr. 19. 19:08
 1/3 Reiber Péter ***** válasza:
100%

Nem, nem így működik. Ennél jelentősen bonyolultabban.

Ezek a protokolok az asszimetrikus titkosítás virtuóz alkalmazásán nyugszanak.

Mi az az asszimetrikus titkosítás?

Röviden egy olyan algoritmus, ahol a titkosító kulcs nem alkalmazható az eredeti információ visszanyerésére, egyirnyú titkosításnak is szokás néha nevezni.

Hogy fejthető vissza akkor a cucc? Nos a kulcs un. párjával, amihez azonban lehetetlen eljutni a másik kulcsból.

Az egyik kulcsot általában un. publikus kulcsnak hívjuk, evvel kódolja le a titkot küldő a titkolandó üzenetet, melyet a kulcspár másik tagjával, a titkos kulccsal a címzett (és csak ő mert csak ő ismeri a saját nyilvános kulcsa titkos párját) visszafejt.

De van ennek másik alkalmazása is, amikor a "visszafejtő" kulcs nyilvános, tehát valaki elkódol egy üzenetetet a titkos kulcsával, és mindeki vissza tudja fejteni.

Ennek mi értelme?

Egyszerű, az üzenetet csak ő írhatta, senki más nem tud olyat hamisítani, hiszen nem ismeri a privát kulcsot, ez a klf tanusítványok, digitális aláírások egyszerűsített lényege is.

Ha A az eltitkolandó dolog, x a titkosító kulcs, y a kulcs párja és B a kódolt üzenet, akkor x(A)=B és y(B)=A

De nem létezik semmiféle módszer amivel x-->y számítás elvégezhető.

Itt is az van, a tanusítványok tkp olyan kulcsokkal védett kódok, amikkel meg lehet győződni arról, hogy a webszerver, a webhely önmaga, és nem valaki csal.

Miután ez megtörténik, a kliens elhiszi a történetet, és a webszerver nyilvános átküldött kulcsával kódolja az átvitelt.

Amit viszont lehetetlen másnak lehallgatni, hiszen nincs hozzá meg a kulcspárja, és ugye az eredeti "nyilvános" a szerver által küldött kulccsal nem visszanyerhető az információ kódolatlan formája.

PErsze ha betörnek a webszerverre, a titkos kulcs mesgzerezhető?

Nem.

Ami a jó ebben ,hogy ezek az asszimetrikus cuccok lehetnek valós időben gerenált, egyszer használatos kucspárok is, hiszen a lényeg csak az, az adott kommunikációban ne tudja lehallgatni más, egy másik időben, vagy másik klienssel használhat a szerver másik kulcspárt is, sőt tetszőlegeset generálhat, más evvel nem élhet vissza.

Hiszen a lényeg a tanusiítvány, aminek a kulcspárja külső hitelesitésszolgáltató által védett, tehát mindeki meg tud győződni arrol, hogy igen te az a szerver vagy, mert vissza tudja fejteni a kódot, de senki nem tudja eljátszani, hogy ő az a bizonyos szerver, csak a tanusitvány (altalában ezért nem keveset fizető) tulajdonosa vagyis az eredeti igazi szerver és annak gazdája.

2015. febr. 19. 21:07
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm!!
2015. febr. 23. 00:07
 3/3 anonim ***** válasza:
Egy webböngészőt használó HTTPS kezdetű oldalon SSL titkosítás valami nagyon alap védelmet ad.Ha egy ilyen titkosítást valaki lehallgat abból rengetek minden kiolvasható.Tapasztalt hacker esetén azt kell mondjam többet kell érte dolgozni de ha lehallgatják a forgalmadat mindenhez szinte hozzáférnek.Ez úgy tudom hogy tapasztalatból beszélek és személyesen hallgatam le https oldalakat amire a felhasználó bejelentkezett.Az hogy ki milyen niknéven e-mail címen jelentkezik be facebookra,e mail fiókba röhögve minden esetben olvasható volt.Sok esetben a jelszavakat is autómatikussan megkaptam a fiókokhoz.Hogy ki kinek küld e-mailt az is semmit se kellett tennem hogy lássam.Ha még nagyon érdekelt volna és dolgozok rajta az egy alap dolog hogy az adott fiókba betudok lépni.Nem akarok senkit kiábrándítani de a HTTPS weboldalas kapcsolat egy olyan dolog hogy én úgy mondom hogy én magam személyesen láttam hogy ezer egy fogást lehet rajta találni.
2015. márc. 4. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!