Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » A wifi hálózaton keresztül,...

A wifi hálózaton keresztül, ha valaki akar, hozzá tud férni a laptopom tartalmához?

Figyelt kérdés
Csak kíváncsi vagyok, semmi titkot nem rejtegetek :) A wifi le van kódolva, de egyszer még így is sikerült a szomszéd tini gyerekének rácsatlakoznia. Csak letöltött a netünkön keresztül. Az anyukája jött elnézést kérni. Ez azt jelenti, hogy az ilyesmi nem túl bonyolult dolog?

2013. aug. 9. 18:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
29%

Attól függ, milyen a router, milyen a wifi titkosítása.

Gondolom egy szimpla WEP key volt beállítva.

Váltsatok MAC szűrésre, és akkor nem kell hozzá kód nektek otthonra, más meg nem tud hozzá csatlakozni.

Egyébként igen, wep key-t jutyub videó alapján lehet "feltörni".

WPA-2t már nehezebb, de megoldható megfelelő szoftverállománnyal és hozzáértéssel, ami valószínű nincs a szomszéd kissrácnak.

2013. aug. 9. 18:52
 2/11 anonim ***** válasza:
43%

Ha zombigépet csinálnak a gépedből akkor hozzáférnek a tartalmához akár wifin keresztül is.

De ne aggódj ilyet nem tudd akárki csinálni.

Bár a wifin adatforgalmat neked még lehet csinálni ha nem vagy óvatos, de az átlag embertől a fájljaid biztonságban vannak.

Am ha beírod az alapértelmezett átjárót 192.168.1.1 a böngészősavba bemehetsz a modemed menüjébe és megváltoztatod a wifid kódját.

2013. aug. 9. 18:55
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

"Váltsatok MAC szűrésre, és akkor nem kell hozzá kód nektek otthonra, más meg nem tud hozzá csatlakozni."

Na neee, ezt remélem nem mondtak komolyan.

A MAC szűrés még annyit sem ér, mint egy WEP-es titkosítás.

A wifire WPA2-es kódolást kell tenni, egy megfelelő (nem szótári szó) jelszóval és ha van, akkor a WPS-t ki kell kapcsolni.

Így viszonylag már biztonságban van a hálózat.

A gépre pedig (olyannak aki a hálózaton már bent van) nem feltétlenül tud kapásból bárki bejutni.

Ha van tűzfal és rendesen frissített rendszer, akkor nem valószínű, hogy bárki is zargatni fog.

(Na meg persze ésszel kell netezni, hogy a végén nehogy te magad tölts le és futtass valamit amit nem kéne.)

2013. aug. 9. 19:34
 4/11 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Annyira azért nem aggódom, csak megdöbbentett, hogy egy tizennégy éves kölök is boldogult. Megnyugtató, hogy a gépemet azért nem tudja olyan könnyen zargatni, bár szerintem azt nem is akarta. Köszönöm a válaszokat, még próbálom fejtegetni, amit írtatok :)
2013. aug. 9. 22:04
 5/11 anonim ***** válasza:
29%

"A MAC szűrés még annyit sem ér, mint egy WEP-es titkosítás. "

Fejtsd már ki miért nem ér annyi az egyedi azonosítók szűrése, mint egy nyomi jelszó, legyél olyan kedves.

Céges hálózatokon érdekes működik...

A nemzetbiztonságnál is működik..érdekes, neked mégsem jó.

Nagyon érdekel, miért?

2013. aug. 9. 22:14
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem kérlek szépen, mert a wifin bizony egy egyszerű sniffeléssel is látszik, hogy milyen gépek forgalmaznak.

Egyszerűen csak kiválasztasz egy szimpatikus MAC címet, leklónozod és meg is vagy.

Egy sima wiresharkal is ki lehet szedni ezeket a címeket, de a "jobb" sniffelő programok (airodump-ng) kapásból ki is listázza a klienseket.

(+ A rejtett SSID is kb ennyit ér.)

Ha nem hiszed el, próbáld ki magad, fogj egy laptopot, bootolj egy Kali vagy BackTrack linuxot, váltsd a kártyát monitor módba (sudo airmon-ng start wlan0 ez létrehoz egy mon0 nevű eszközt) és indíts egy airodumpot vagy wiresharkot, majd egy másik eszközzel kapcsolódj a wifihez.

Ott fog virítani a MAC cím a képernyőn, innentől másodpercek kérdése a másolása.

2013. aug. 9. 22:21
 7/11 anonim ***** válasza:

Ha félted az adataidat ezt is használhatod, ez elrejt minden pontos adatforgalmat.

[link]

Csinálhatsz te is szervert v bérelheted cégtől ahogy tetszik.

2013. aug. 9. 22:23
 8/11 anonim ***** válasza:

Sőt mondok még egy konkrétabb esetet.

Az ELTE-n a vezetékes hálózaton is van MAC cím szűrés, hogy a gépteremben csak úgy ne lehessen laptopot a hálózatra dugni.

Ennek a "kijátszása" kb annyi, hogy kiválaszt az ember egy szimpatikus gépet, a bootoláskor, vagy magából az oprendszerből már kinézi a MAC címét és ezt klónozza a laptopon az adapter beállításába és kész is.

Máris van internet és még semmi külön eszköz sem kellett hozzá.

2013. aug. 9. 22:24
 9/11 anonim ***** válasza:

Ohh és még egy "bizonyíték" csak úgy: [link]

Remélem ennyi elég lesz meggyőzni téged.

Ha ennyi a védelem, az régen rossz...

Mint mondtam WPA2 és megfelelő jelszó kell és kész.

2013. aug. 9. 22:26
 10/11 anonim ***** válasza:
0%

Ugyan angolul elég alap szinten tudok csak, ha jól értem a cracker egy snifferrel, amiugye hálózati adatforgalom monitorozásra szolgál, kilesi az érintett gépek MAC számát és kimásolja így leklónozza magának..

Aha, egy ezzel a gubanc, az én gépem MAC-jét pl nem látod wifi vevővel, itt már meg is lőttem a dolgot, hiszen a router belső köréhez meg MAC nélkül nem férsz hozzá.

Én ezeket teszteltem. Az én és általam kiépített hálózatomba még soha senki nem jutott be, pedig elég forgalmas környékeket megjártam már.

Hidd csak el, a MAC jó.

2013. aug. 9. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!