Vírust töltöttem le véletlenül és nem tudom törölni. Mit tegyek?
A vírusirtók nem sokat érnek.
Töltsd le a superantispyware-t, ingyenes. Futtasd. Megtalálja a vírust. Valószínűleg nem tudja kinyírni, azt kézzel kell.
Töltsd le a következő kis programokat (igazából ezek "kötelezőek" mindenki számára):
tcpview
killbox
freecommander
A freecommander segítségével tudsz körülnézni a gépeden (a vírus megbuherálja az explorer.exét, úgyhogy (feltéve, hogy windowsod van) az intézőben semmit sem fogsz látni, elrejti előled a foldereket).
Megnézed a c:\, a c:\documents and settings\...\temp, a c:\windows és a c:\windows\system32, meg a c:\windows...\prefetch foldereket (a freecommanderrel).
Valószínűleg bennük lesz a vírus. Hogy a vírus ne írja vissza magát, amikor törlöd, ahhoz előbb le kell állítani a memóriában.
Elindítod a tcpviewt. Megnézed, milyen folyamatok vannak a memóriában. Ahol nincs feltüntetve a gyártó neve, vagy a programnak hülye neve van, az lesz a vírus. Leállítod.
Utána a fent említett folderekben nemrég (ma) létrehozott hülye nevű exéket és dll-eket keresel. Az exéket le tudod törölni. Valószínűleg lesz 1-2 dll, amit nem tudsz törölni. Ezeket a killbox nevű programmal lehet törölni, beírod a mezőbe a file nevét elérési útvonallal, beikszeled, hogy húzza ki a dll-eket (unregister) és függessze fel az explorert törlés közben. Ezzel kiirtod a dll-t. Valószínűleg ezután a gép tiszta lesz.
A legbénább vírusokat persze a vírusirtók (superantispyware, a-squared, malwarebytes' antispyware) is kiirtják.
Töltsd le a Kaspersky Antivirus (30 napos próbaváltozta,m kulcs van hozzá) és azonnal futtasd le. Ez a legerősebb jelenleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!