Legjobb jelszó?
Melyek a legbiztonságosabb, de legkönnyebben megjegyezhető jelszavak? Nem az értelmetlen karakterhalmazra, hanem valami szövegrövidítése gondolok.
Mondjuk: Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmátAlvás
Ebből lesz: Kmva,uaaAlvas
És mondjuk a "v" karakter átírva "#" -re: Km#a,uaaAl#as
Szóval az a kérdésem, ez mennyire megbízható módszer? :D Gondolom a profibb brute-force programokban már benne vannak az ilyen közmondások-szólások rövidítése, és egy karakter megfeleltetése egy másiknak.
"Az enyém is ilyen..."
A gond akkor van, ha egy ilyen jelszavad van. Mármint összesen csak egy. Mindenhez.
A módszer jó (talán még túl bonyolult is, de az nem baj), de mindenhova tessék más jelszót használni.
A legkomolyabb jelszó, amit feltörtem, a harmincketeveslettemenmeglepetesekoltemeny582 volt. Mondjuk nem bruteforce-al lett meg. Az néhány millió évbe benne lett volna. A legrosszabbak az angol könyvtári szavak és a csak számoka tartalmazók, különösen a lehetséges születési idők 8 számjegy, 19xx 20xx kezdetűek buknak el leghamarabb. Szerintem a fenti jelszó az pont annyira megjegyezhetetlen, mint egy véletlenszerűen generált jelszó. Legalábbis, én biztos elfelejteném és utána izé hogy is van gondolkodni kéne a beírásán, meg biztos állandóan elgépelném. Plusz a kettőskereszttel lennék mindig bajba, hogy most akkor melyik bill kiosztással vagyok, most tényleg azt írtam, vagy mást. Szóval erősnek erős, de nem túl praktikus. Én javasolnám inkább speciális karakternek a pontot, ami angol és magyar billel is ugyanott van, vagy a csillagot, a numerikuson, mert az is mindig használható (és nem érzékeny a numlockra sem).
Itt tudod csekkolni, hogy kb mennyi idő lenne a brute force
Egy komolyabb video kártyával kb 50000 próbálkozás/mp elérhető. Ha csak prociból dolgozik, akkor olyan 2-3000. De a cloud computerek korában már megfizethető áron lehet egy nagyságrenddel nagyobb teljesítményű cloudot is bérelni. A felett pedig már csak pénz kérdése.
Én azt javaslom, kisbetű nagybetű, szám és valami egyszerű írásjel. Kb 10 karakter, már elég jó védelem bruteforce ellen, de általában nem brute force-al szokott a jelszó kikerülni illetéktelen kezekbe.
"harmincketeveslettemenmeglepetesekoltemeny582"
Az ilyen jelszót csak kilesni lehet, feltörni nem. Pláne nem szótáras módszerrel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!