Kaptam 1 hibaüzenetet, hogy 1 másik gép ugyan azt az IP-címet használja mint az enyém, és így próbál felcsatlakozni a netre. Ez hogyan lehetséges?
T-home-os netem van és wifit használok. a gépen a Windows 7(86x) saját biztonsági progijai mennek (defender, tűzfal, stb) a vírusírtót kivéve (ESET).
Mit tegyek hogy kivédjem az ilyen eseteket?
Szerintem az égvilágon senki sem lopja a netedet. Ellenben a routered döglődik.
Akkor lássuk csak, hogy működik a net. Az ugye tiszta mindenkinek, hogy a gépeket egy hálózaton belül egy egyedi IP cím azonosít.
Miről szól a hibaüzenet? Két gépnek azonos az IP címe a hálózaton belül. A router egyik "oldala" ( WAN portja) az internet felé küldi és fogadja az ip csomagokat, a másik ( LAN portok és WiFi ) pedig a kérdező gép(ei) felé kapcsolja az adathálózatot lakáson belül. Az IP cím ütközés a kérdező LAN hálózatában van - ez remélem tiszta mindenkinek.
Két esetben fordulhat elő:
1.
Azt mondod, hogy nem kell neked router címzés és statikus IP címeket használsz ( az az adott hálózatban minden gépen Te adod meg a címeket mindenkinek oly módon, hogy magán a számítógépeken állítod ) Ekkor előfordulhat, hogy véletlenül két gépnek ugyanazt az IPt adod meg az alhálózaton belül és ez visít.
Ezt az esetet kizárnám. Miért? Mert a kérdező ezt biztos tudná magától, ráadásul nem nagyon szoktak ilyen otthoni hálózatokon statikus címzést használni.
2. Rossz a router. Ilyet láttam, sőt szagoltam is már! :D
Volt egy régi TPLINK cuccom és sem az MAC Binding, sem a dinamikus IP osztás sem működött megfelelően ( egy nap csak úgy elkezdődött ) aztán meg is adta magát végleg.
Egyébként a kérdező is megnézheti a routerban, hogy mely eszközöknek adott IP címet, milyen MAC address-sel, akár a naplóban is amikor nincs ütközés ( nem fog látni semmi érdekeset.
Miért zárom ki a WiFis lopást?
- én még nem láttam WiFi + statikus IP combót , azaz, hogy a WiFi adapternek a támadó megad valamilyen IP címet. Most hirtelen nem is tudom, hogyan kellene beállítani. Ugyanis WiFi esetén a router ad IP címet a csatlakozó félnek és nem Wifi adapter találja ki ( bár biztos van itt is statikus lehetőség ). Mellesleg ha tudnám egy WiFi hálózat jelszavát miért kockáztatnám a lebukást? ( IP cím ütközést ) Használnám a routertól kapott IP címemet és "élnék, mint Marci Hevesen". Ütközéskor az ütköző című gépek nem működnek megfelelően ( nem tud "netezni" )
Na jó hosszú lett, de szerintem érthető :D. Vegyél másik routert, esetleg nyomjál rá egy gyári reset-et.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!