A jelszóemlékeztető "kitalálása" bűncselekmény?
Nem bűncselekmény, mivel a legális úton/módszerekkel ismerted meg a jelszót. Viszont amint be is lépsz az tulaj engedélye nélkül, már az lesz, ha még fel is használod az ott talált dolgokat, akkor az minimum személyes adatokkal való visszaélés lesz.
Más kérdés, hogy normális oldalon meg van adva egy minimum karakterszám, ami jeszóként adható, tehát esetünkben 1+1=2, biztosan nem csak egy 2es lesz a jelszó. Én is pl blőd emlékeztetőket írok be, és abból tudom, hogy oda éppen a 10 karakteres jelszó kell, aminek amúgy logikailag semmi köze az emlékeztetőhöz, csak nekem mondja meg a megoldást. Tehát az egyértelmű nem mindíg egyértelmű, persze mindíg vannak balfékek.
A mai napon érvényes játékszabályok szerint természetesen nem bűncselekmény önmagában a jelszó-emlékeztető "kitalálása". A kitalálás megfejtésnek minősül.
Ameddig a jelszó benne marad abban az okos kis fejedben és csak játszadozol a gondolattal, hogy belépj vele vagy nem, elvileg még ez sem bűncs. Ha viszont megpróbálsz vele belépni, az már kísérletként értelmezhető, azaz bűncs. lehet. Ha elcseszted és nem sikerül vele belépni (mert nem az a jelszó), akkor alkalmatlan eszközzel elkövetett kísérlet, ami ismét nem bűncs.
Ha viszont sikerül vele jogosulatlanul belépni, ez már a Btk.300/C-be ütköző vétség. Ebből priuszod is lehet, azaz nagy eséllyel nem vesznek fel biztonsági őrnek, tűzoltónak, katonának, rendőrnek, vagy más bizalmas munkakörbe.
Nesze egy kis Btk:
+ némi támpont az értelmezéséhez:
A belépéssel önmagában valószínűleg nem okozol még kárt, de ha az ott tárolt adatokból akár egyet is jogosulatlanul megváltoztatsz, törölsz vagy más módon hozzáférhetetlenné teszel, mindjárt szembetalálod magad egy minősített esettel. Elvi kérdés lehet az, hogy egy olvasatlan levelet olvasottá teszed, "megváltoztatás"nak minősül-e. Még ha nem is minősülne annak, Magántitok jogosulatlan megismerése még mindig befutó lehetsz, ami már 5 éves tétel.
És most kérem az értékelésed, hogy mennyiben volt számodra hasznos a válasz! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!