Ha egy külföldi facebookon kéri a telefonszámomat hogy lehet belőle csalás?

Előkészület lehet. Elterelnek egy másik platformra, mert így nem fogja a Facebook törölni a scammer profilját és másokkal is csinálhatja ugyanezt.
A számod vagy e-mail címed kiadása magában nem veszélyes és visszaélni sem tudnak vele, az csak a kapcsolatfelvétel miatt kell. Ezután kezdődik a csalás valamilyen mesével és a bizalom felépítésével, aminek a végén majd kérik a pénzt.
Ha valakinek valamilyen konkrét célja lett volna, akkor azzal kezdené hogy kicsoda ő és miért keres, mit akar. Ha semmit, csak csevegni, az már gyanús.

Nem írnak rád idegenek kéretlenül, hogy beszélgetni akarnak. Van egy valamennyire életszerű eset, ha valakivel valahol egy helyen voltál és felkutat a neten keresztül, esetleg közös ismerősök által meg akar találni.
De nem külföldről a semmiből, mert erre semmi esély nincs. Meg sem talál téged 2 milliárd felhasználó között Facebookon, pont téged.
Ha ezek után megkéred, hogy valahogy igazolja magát és neki nincs semmi hátsó szándéka, nem egy váratlan dolog. Normális, hogy van egy alapvető bizalmatlanságod egy idegennel szemben, aki rögtön úgy akar veled csevegni, hogy közben személyes információkat adsz ki magadról egy 'fantom' személynek. Még egy élő videóhívás sem túlzott elvárás.

Én egy egyszer kaptam a hírdetésemre egy üzenetet, ahol egyből a számomat kérte, amit sajnos megadtam.
Azóta kb 2 hetetne kapod egy spam hívást.

Azért hagyjuk már ezt a fotózza le magát egy napilappal. Semeddig nem tart ezt is megoldaniuk.
Tiltsd le és felejtsd el azt a profilt. Amúgy nem feltétlen másik platform miatt kéri a telefonszámod, simán előkészítheti a profillopást, vagy egyéb profilokra való belépést a telefonszámod ismeretében, valószínűleg van egy pár hely, ahol a telefonszámod (is) azonosít.
Te magad is tudod arra a kérdésre a választ, hogy átverés előkészülete zajlik-e. Igen rá a válasz, csak nem akarod elfogadni, mert már bizalmat ébresztett, bizalmadba férkőzött, szimpatikus stb. Ne légy hülye!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!