Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Jött egy email pár régi...

Jött egy email pár régi jelszavammal, illetve a munkás email+jelszóval, meg egy üzenettel, hogy, utaljak valakinek 1150 dollárnyi bicoint. Mit lehet csinálni?

Figyelt kérdés
Valamit valószínűleg letölthettem. Hogyan tudom eltűntetni végleg ezt az izét, hogy ne férjen hozzá több információhoz a gépemről? Volt egy fotó is a képernyőmről, annyi külömbséggel, hogy nem az én hátterem volt.

tegnap 14:16
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem csináltál semmit. Más oldalakról kiszivárgott jelszavakat használnak fel. Mivel az e-mail címed és jelszavad is kiszivárog és nyilvános lesz a neten, ezért a zsaroló tudja hogy milyen címre kell küldenie a levelet és milyen jelszóval tudja "igazolni", hogy állítólag feltört téged.

Valójában nem történt behatolás nálad, és ilyen tartalmú zsarolási kísérleteket százszámra küldenek (spam jellegű scam).

Annyit tudsz csinálni, hogy a kiszivárgott jelszavakat mindenhol lecseréled, nehogy megpróbáljanak belépni.

tegnap 14:36
 2/17 A kérdező kommentje:
Letöltöttem valamit, és azóta van ez. A fotón is ez a mappa látható, amikor először nyitottam meg. Ez kb 1 hónapja volt, azóta megpróbálták ellopni bizonyos fiókjaimat, ezután jelszót változtattam, és nem történt több fiók ellopós hadművelet. 3 hét után kaptam ezt az üzenetet, akkor ez nem ugyan annak a személynek a műve, hanem a feltörős kiszivárogtatta az adataimat, és emiatt jött a scam üzenet?
tegnap 15:21
 3/17 anonim ***** válasza:

Először nem ezt írtad, csak hogy valamit letölthettél. Az első válaszban az van, amivel mindenkit bombáznak. Ott a feltört weboldalakról származik az e-mail+jelszó, és nem kell hozzá semmit csinálni, hogy küldjék. Akkor elég a jelszócsere, és nem reagálni a scamre.

Most azt írod határozottan, hogy valamit letöltöttél és azzal függ össze. Akkor viszont rosszabb a helyzet. Ha a támadás után megtetted a biztonsági lépéseket, akkor ez már csak egy utólagos trükk még e-mailben, hátha bedől neki egy laikus. Vagy tovább adhatták az infókat más zsarolóknak is, és most ők jönnek. Ennél viszont ugyanaz van, mint a többi spam üzenetnél. Letiltani nem tudod, szűrőt tudsz beállítani rá, ha olyan jelszót villantanak amit még mindig használsz, azt azonnal cserélni kell.

tegnap 15:29
 4/17 A kérdező kommentje:
Tehát a kettő esetnek nincs köze egymáshoz? Úgy értem hogy nem ugyan annak a személynek a műve ez az email üzenet és a feltörés?
tegnap 15:30
 5/17 anonim ***** válasza:

Ez nem lehet így látatlanban megmondani. Ha valamilyen adathalász cuccot töltöttél le, akkor megszerzehette a jelszavaidat és megpróbálta átvenni a fiókok irányítását. Mivel a jelszavaid nála vannak, simán csinálhat még egy olyat, hogy zsarolni próbál vele és hátha fizetsz (ezért mutatja meg a jelszót, hogy lásd nem csak blöfföl). Ugyanígy a képernyőkép is biztos a támadás elején készült, és rögtön el is küldte a jelszavakkal a támadónak, így most ezekkel a megszerzett infókkal próbál zsarolni.

A másik lehetőség, hogy nem sikerült a támadónak értéket szereznie, ezért eladta az adatokat másoknak, akik szintén megpróbálnak pénzt kicsalni. A spam adatbázisok is így működnek, hogy adják-veszik az e-mail címek ezreit, így mindig új célpontoknak lehet kísérletet kiküldeni.

Hogy nálad melyik van, nem lehet egyértelműen megállapítani.

tegnap 15:38
 6/17 A kérdező kommentje:
De a jelenleg használt (új) jelszavam nincs köztük, csak ilyen régi haszontalan jelszavak vannak.
tegnap 15:48
 7/17 A kérdező kommentje:
Meg ami meg volt adva eddig
tegnap 15:48
 8/17 anonim ***** válasza:
Csak bepróbálkoztak a dologgal. Mivel tudják az emailjeidet lehet több ilyen is lesz, jelszót váltani felesleges. Új emaileket kell készíteni, minden készített fióknál pedig új, egyedi jelszavat csinálni.
tegnap 16:15
 9/17 A kérdező kommentje:
Vírusírtóval nem lehet leszedni a gépemről, vagy gépújratelepítés segíthet? Mert ha csinálok új email fiókot, akkor abba ugyan úgy bele tud menni, nem?
tegnap 16:32
 10/17 A kérdező kommentje:
Most olvasom a zsaroló üzenetet, az a dátum van megadva, amikor letöltöttem azt a valamit. "xx. 12. 2024. xx:xx - a mai naptól fogva vedd úgy, hogy fel vagy törve...
tegnap 16:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!