Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Adattörlő kód használata...

Adattörlő kód használata biztonságos?

Figyelt kérdés

Én már rengeteg úton módon töröltem adatot, lemezkarbantartás, hdd-k és ssd-k megsemmisítével, stb.

Azonban ✨MagyarorszáG KormányA✨ adattörlő kódot küldözget (?), legalábbis a nagymamámmal kaptunk nemrégiben. Nagyon szkeptikus vagyok eziránt.

Miért kell az adattörléshez kód? Hogyan történik? Vajon az adatunk a kormánynál köt ki és ezért van kódhoz kötve, hogy azzal tudjanak beazonosítani, hogy a mi adatunk van náluk?

Érdekelne, hogy mi van mögötte.

Más országban van ilyen “szolgáltatás”, vagy máshogy szokták megoldani, vagy Magyarországon van egyéb tényleg biztonságos megoldás?

Nekem gyanús.

dec. 19. 16:04
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

"Miért kell az adattörléshez kód? "

Cégeknek, közületeknek kell az EU GDPR rendelete miatt, hogy az általuk kezelt adathordozókról történő adattörlés során tényleg megtörtént-e a személyes adatok törlése.

Tehát ha van egy céged/vállalkozásod, ami személyes adatokat kezel (például az ügyfelekét) és szeretnéd mindent hitelt érdemlően bizonyítani (ezt a cég által megnevezett adatvédelmi tisztviselőnek tudnia kell bizonyítania), hogy az általad kezelt adathordozóról - amit például el akarsz adni - tényleg megtörténtek-e az adatok törlése, akkor arra jó.

Ehhez szükség van egy alkalmazásra - ezt a német, auditált Certus Software

[link]

készítette - ami elvégzi és ellenőrzi a törlést, majd a megadott e-mail cím és adattörlő kód birtokában a hírközlési hatóság (NMHH: [link] ) bevonásával auditálja, hogy tényleg-megtörtént a törlés folyamata.

dec. 19. 16:19
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A kód nem több, mint amivel licenckulcsot lehet igényelni a Certus Erasure eltávolító programhoz. Úgyhogy még csak nem is a Pegazust frissíti.

[link]

dec. 19. 16:21
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat,

most már magabiztosabb vagyok.

De akkor is magyarország kormánya! Maradok a HDD / SSD ledarálásnál.

dec. 23. 00:45
 4/6 anonim ***** válasza:

"De akkor is magyarország kormánya!"

És?

EU-s jogszabály; német szoftver; az NMHH nem a kormány, hanem egy hatóság; mivel ez közületeket érinti, tégedet (és kedves nagy mamádat) ez nem kötelez semmire; a frusztrációd meg minket nem érdekel, azt tessék pszichológussal kivizsgáltatni.

"Maradok a HDD / SSD ledarálásnál."

Felesleges.

Egyrészt környezetszennyező pazarlás, másrészt magánszemélyként bőven elég egyszer a lemez teljes felületén a szektorokat nullákkal felülírni, vagy a lemez teljes területén létrehozott partíciót teljesen (nem gyorsan!) formatállni.

dec. 23. 01:11
 5/6 anonim ***** válasza:
0%
Az adatok törlése sose biztonságos ha fontos fileokról van szó amikről nincs másolat.. 😙
dec. 25. 01:17
 6/6 anonim ***** válasza:

Sokkal biztonságosabb a cégednél dolgozó Pistikénél akire rábíztad a leselejtezett hdd-k törlésének feladatát, de ő épp sietett a barátnőjéhez így lassú format helyett gyors formatal oldotta meg a feladatot. Persze másnap kisdobos becsület szavára megesküdött hogy a munkát becsülettel elvégezte.

Kód birtokában már nem kell Pistike 'megbízható' szavára hagyatkoznod ugyanis teljesítésigazolást állít ki a program amit a főnök gyorsan ellenőrizni tud.

dec. 26. 09:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!