Adattörlő kód használata biztonságos?
Én már rengeteg úton módon töröltem adatot, lemezkarbantartás, hdd-k és ssd-k megsemmisítével, stb.
Azonban ✨MagyarorszáG KormányA✨ adattörlő kódot küldözget (?), legalábbis a nagymamámmal kaptunk nemrégiben. Nagyon szkeptikus vagyok eziránt.
Miért kell az adattörléshez kód? Hogyan történik? Vajon az adatunk a kormánynál köt ki és ezért van kódhoz kötve, hogy azzal tudjanak beazonosítani, hogy a mi adatunk van náluk?
Érdekelne, hogy mi van mögötte.
Más országban van ilyen “szolgáltatás”, vagy máshogy szokták megoldani, vagy Magyarországon van egyéb tényleg biztonságos megoldás?
Nekem gyanús.

"Miért kell az adattörléshez kód? "
Cégeknek, közületeknek kell az EU GDPR rendelete miatt, hogy az általuk kezelt adathordozókról történő adattörlés során tényleg megtörtént-e a személyes adatok törlése.
Tehát ha van egy céged/vállalkozásod, ami személyes adatokat kezel (például az ügyfelekét) és szeretnéd mindent hitelt érdemlően bizonyítani (ezt a cég által megnevezett adatvédelmi tisztviselőnek tudnia kell bizonyítania), hogy az általad kezelt adathordozóról - amit például el akarsz adni - tényleg megtörténtek-e az adatok törlése, akkor arra jó.
Ehhez szükség van egy alkalmazásra - ezt a német, auditált Certus Software
készítette - ami elvégzi és ellenőrzi a törlést, majd a megadott e-mail cím és adattörlő kód birtokában a hírközlési hatóság (NMHH: [link] ) bevonásával auditálja, hogy tényleg-megtörtént a törlés folyamata.

A kód nem több, mint amivel licenckulcsot lehet igényelni a Certus Erasure eltávolító programhoz. Úgyhogy még csak nem is a Pegazust frissíti.
Köszönöm a válaszokat,
most már magabiztosabb vagyok.
De akkor is magyarország kormánya! Maradok a HDD / SSD ledarálásnál.

"De akkor is magyarország kormánya!"
És?
EU-s jogszabály; német szoftver; az NMHH nem a kormány, hanem egy hatóság; mivel ez közületeket érinti, tégedet (és kedves nagy mamádat) ez nem kötelez semmire; a frusztrációd meg minket nem érdekel, azt tessék pszichológussal kivizsgáltatni.
"Maradok a HDD / SSD ledarálásnál."
Felesleges.
Egyrészt környezetszennyező pazarlás, másrészt magánszemélyként bőven elég egyszer a lemez teljes felületén a szektorokat nullákkal felülírni, vagy a lemez teljes területén létrehozott partíciót teljesen (nem gyorsan!) formatállni.

Sokkal biztonságosabb a cégednél dolgozó Pistikénél akire rábíztad a leselejtezett hdd-k törlésének feladatát, de ő épp sietett a barátnőjéhez így lassú format helyett gyors formatal oldotta meg a feladatot. Persze másnap kisdobos becsület szavára megesküdött hogy a munkát becsülettel elvégezte.
Kód birtokában már nem kell Pistike 'megbízható' szavára hagyatkoznod ugyanis teljesítésigazolást állít ki a program amit a főnök gyorsan ellenőrizni tud.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!