Az internet szolgálató látja ha én belépek az internet bankba?
Nem vagyok értője a banki rendszereknek, de még a bank dolgozói (beleértve rendszergzadát is) sem láthatják a jelszavadat. Ebben 100%-ban biztos vagyok. A módszert nem ismerem, dez az adatbázisban is „kódolva” van. Tehát ha a jelszavad piroska, akkor az adatbázisban jelszó mondjuk így néz ki: QR5PeX. Mindjegy, csak úgy rendom írtam valamit. Belépni úgy tudsz, hogy amikor beírod, hogy piroska, automatikusan elvégzi ugyanazt a kódolási műveletet a rendszer, és annak kell egyeznie.
Mondom, benki dolgozó sem fér hozzá a jelszóhoz.
Hogy milyen összeg van a számládon, milyen megbízásaid vannak, stb., azt azok, akiknek a munkájához hozzá tartozik.
Az internetszolgáltató annyit tud rögzíteni, hogy 2024. november 5-én 17 óra 2 perckor felkerested a bank oldalát, és 17 óra 13-kor elhagytad. A nem érzékeny oldalak felkeresését is naplózhatják (ami nem [link] A kezdőoldal, információs oldalak, bemutatkozás stb. részeket (amihez nem is kell belépés).
Egy kis pontosítás: a szolgáltató természetesen MINDENT lát, az utolsó betűig.
AZONBAN, aminek jó titkosítása van, azt nem tudja normális időn belül visszafejteni.
Ezt két esetben tudhatja:
1: Ha vagy olyan hülye, hogy titkosítatlan kapcsolaton csinálod,
2: Ha átirányított olyan helyekre, ahol feltelepült ez-az a gépedre, ami szépen lejelenti a dolgokat.
Ez utóbbi a gyakoribb, de persze olyan szolgáltató kell hozzá.
"még a bank dolgozói (beleértve rendszergzadát is) sem láthatják a jelszavadat"
Na, na!
Ehhez több dolog is kell:
1: Erős titkosítás, amit nagyon nehéz visszafejteni.
2: A bank KÓDOLVA tárolja csak a jelszavadat.
3: Amikor megadod a jelszót, MÉG A GÉPEDEN a program lekódolja, és úgy küldi el.
Csak szólok, hogy ezek azon múlnak, hogy mennyire becsületes a bank, és hogy feltörték-e. Tehát, ha akarnák, meg tudnák nézni, csak jobb helyeken ilyenért börtön jár.
Bár az Internet-szolgáltató eszközein keresztül megy át az Internet-forgalmad, minden ilyen jellegű forgalmat láthatna, de:
1. A weboldalak túlnyomó többsége - így a bankoké is (de még a gyakorikérdések oldala is) - titkosított adatkapcsolatot (HTTPS) használ, így azt köztes fél nem tudja visszafejteni. Passzív megfigyeléssel maximum annyit tudna kifürkészni, hogy adott időpontban felkerested-e a bank weboldalát, de azt, hogy ott milyen adatokat adtál meg, milyen lapokat néztél meg, nem láthatja.
2. Az Internet-szolgáltató nem nyomozóhatóság, nem titkosszolgálat, nem figyelheti meg a forgalmadat, mert azzal adatvédelmi törvényt sértene.
Egyébként is az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény ( [link] ) 155. §-a alapján "megfelelő műszaki és szervezési intézkedésekkel gondoskodni köteles a továbbított közlés és a közléshez kapcsolódó forgalmi adatok jogosulatlan lehallgatásának, tárolásának vagy megfigyelésének, valamint a közléshez és a közléshez kapcsolódó forgalmi adatokhoz történő jogosulatlan vagy véletlen hozzáférésnek a megakadályozásáról".
3. Bár a szolgáltatónak van naplózási (és a nyomozóhatóságokkal való együttműködési) kötelezettsége (lásd az előbb említett 2003. évi C. törvény 159/A. §-át), de az csak annyit takar, hogy eltárolják, hogy az adott előfizető mettől meddig csatlakozott fel a netre, akkor milyen publikus IP-címet kapott.
Summa-summárum: nyugi, az Internet-szolgáltatód nem láthatja mennyi pénzed van, vagy hogy mi a banki jelszavad (pláne hogy a banki rendszerek 2 faktoros azonosítást használnak).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!