Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Ki , hogy vèdi az otthoni nem...

Ki , hogy vèdi az otthoni nem szolgáltatói routerèt?

Figyelt kérdés
Èn csak vendèghálózatokat használok 6 vendèghálózatom van.Mivel a vendèghálózatból nem lehet elèrni a router kezelői felületèt îgy egy esetleges router vîrus sem tud rákerülni, egy esetleges biztonsági rèsen keresztül.Külön wifi van a kameráknak , tv-nek, laptopnak, pc-nek, mobiloknak.Erős jelszót használok.Fw frissîtem de már nincs hozzá kb. 1 ève.Routerbe minden tiltva ami biztonsági kockázatot jelent.Egy port van nyitva a torrentezèshez.Előző 2 routerem feltörtèk megfertőztèk.Utána kezdtem olvasgatni ès beállîtani az új routerem úgynevezett hülyebiztosra, azóta nincs vele problèmám, nekem bevállt ez a módszer.Kábelt csak akkor kötök a routerra ha be akarok lèpni a routerbe.Szerintetek ez már paranoid?Távoli elèrès szintèn tiltva.Routerre nem csatlakoztatok vinyót.
szept. 22. 12:46
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:
Igen ez îgy igaz.Szomszèdom routerèbe simán belèpek admin, admin.(Fiberhome)
szept. 22. 16:05
 12/39 anonim ***** válasza:
76%
11 Mert nem titkosított a wifije.. :(
szept. 22. 16:12
 13/39 A kérdező kommentje:
Vagy 99%-ukba be lehet lèpni admin ,admin.Szolgáltatói nemtörődömsèg ,hanyagság.
szept. 22. 16:15
 14/39 A kérdező kommentje:
#12 Titkosîtott a wifije , csak megadta.
szept. 22. 16:17
 15/39 anonim ***** válasza:
68%

Ha nem tudod a wifi jelszót akkor a routerébe sem tudsz belépni.

Legfeljebb ha éjszaka maszkban áthúzol hozzá egy utp kábelt és bedugod... :P

szept. 22. 16:25
 16/39 anonim ***** válasza:
84%

Van benned egy jó adag paranoia, ami emellett kevés szakirányú ismerettel párosul. Ilyenkor szokott előállni az, amikor az ember vagy felesleges intézkedéseket tesz, vagy egyenesen olyanokat, amivel ő maga vágja haza a biztonságát. Tipikusan, mint amikor duplán leragasztja a laptop kameráját, előfizet a legdrágább VPN-re, nehogy bárki kövesse, de mellette crackelt Windowst használ, és önként adja meg minden adatát online, és teregeti ki a magánéletét mindenféle láthatósági korlátozás nélkül Fb-n.

Kicsit itt is hasonló a helyzet.

Az, hogy tényleg már paranoid módon rettegsz a "router vírustól", de közben meg a torrent azért ott csücsül a gépeden, természetesen kívülről nyitott porttal, ez kicsit hasonló kategória.

A valóság az, hogy én mióta az eszemet tudom, egyetlen feltört routert sem láttam. 25 éve használok PC-t, 16 éve foglalkozok informatikával, ebből 12 éve vagyok főállású rendszergazda, és eddig egyetlenegy feltört SOHO routert nem láttam. Olyat már igen, hogy valaki ügyetlenül állította be, és ezért lógott rajta a fél környék, meg olyat is, hogy a védelem nélküli wifin keresztül valakit idegenek kizártak a saját routeréből, de ez technikailag nem feltörés. Nem etikus dolog, a Btk. elviekben bünteti is, de ettől még senki nem tört fel semmit.

Olyat is már láttam, hogy egy router szériahibás volt, pár hét, vagy hónap után magától resetelődött a jelszava, ami innentől kezdve szabad préda volt (admin/admin), de ez sem feltörés. Ez mondjuk egy közintézményben volt, ahol a szolgáltató a panaszra reagálva kicserélte egy ugyanolyanra, ugyanazzal a hibával... de amúgy jeleztem a fenntartónak, de tojtak rá, "jóvanazúgy"...

Olyat is láttam már rengeteget, hogy a felhasználó valamit olyan misztikis módon babrált el, hogy utána használhatatlanná vált a hálózat, természetesen akkor is "vírus" volt a bűnbak, meg hogy feltörték...

De olyan, hogy "router vírus", gyakorlatilag nincs.

Mellesleg: ez a vendéghálózatosdi is felesleges macera. Ha valaki tényleg ki akar használni egy sebezhetőséget, akkor azt vendéghálózatból is 99%, hogy ki tudja majd használni. Pont ez a sebezhetőségek lényege, hogy olyasmit tud kihasználni, amire nem lenne joga.

De ha nem valami nagyon szem előtt levő, nagyon kívánatos wifid van, akkor biztos lehetsz benne, hogy extrém ritkán akad olyan ember, aki fel is akarná törni, és képes is lenne rá.

szept. 22. 16:35
 17/39 A kérdező kommentje:
Tudom a jelszót.Meg azt is tudom, hogy a fiberhome routereket nem vèdi egyedi jelszó ,mert a szolgáltató egy rakat szar.Nekem is volt olyan routerem.De ebből nem kèrek köszönöm szèpen.
szept. 22. 16:36
 18/39 A kérdező kommentje:

[link]

Hát ha nincs router vîrus ,akkor csak kitalálták.Ha valamit nem lættál mèg èletedben , akkor nagy valószînűsèggel nem is lètezik.Igazad lehet , akkor elnèzèst kèrek , hogy nekem volt bennt rèszem.

szept. 22. 16:56
 19/39 anonim ***** válasza:
82%

17 "nem szolgáltatói router"-ről szólt a kérdés

A szolgáltatósok alján pedig általában van

- egyedi wifi ssid

- egyedi wifi jelszó

- egyedi router jelszó

Ezek bőven elég védelmet adnak azoknak akik nem attól rettegnek hogy a szerelő lefényképezte őket és visszejön feltörni téged.. 🙄

A házépítő pedig malterezés közben mikrofonokat rejtett a falba. 😃 (ez a házvírus)

szept. 22. 17:22
 20/39 A kérdező kommentje:

19

Valóban nem arról szólt a kèrdès.

Hadd ne reklámozzam a szolgáltatót, aki èrintett az úgy is tudja melyik szolgáltatóról van szó.

Itt nincs egyedi router jelszó.

Ami van egyedi ssid ill. Wifi jelszó.

szept. 22. 17:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!