A napokban beszélgettem egy emberrel és az adatbiztonságról mondott érdekes dolgokat. Hogyan lehetne értelmezni ezt? "Fel kell tudni ismerni egy hackelt fájlt (md5sum terminálból"
Okés, látom fejben még nagyon nem érted miről van szó.
Nézz utána annak, hogy mi az az MD5 checksum. Talán megérted miről van szó.
jan. 11. 00:48
2/14 anonim válasza:
Az md5sum ( [link] ) egy nyílt forrású Unix/Unix-szerű (így Linux, BSD) rendszerekre írt parancssoros (így "terminálból" futattható) program, ami kiszámolja egy állomány md5-ellenőrzőösszegét, így ezen program segítségével leellenőrizhető, hogy egy adott, ismert ellenörzőösszegű állomány eredeti vagy módosított ("hackelt") e.
jan. 11. 00:54
3/14 A kérdező kommentje:
Nem értem. Biohackelik az embereket magyarul és ez azért kell, hogy ezt ne tegyék meg?
jan. 11. 00:56
4/14 A kérdező kommentje:
Olvastam a leírásokat többször is, de nem állt rá az agyam, hogy milyen mappaellenőrzésről beszél.
jan. 11. 00:57
5/14 anonim válasza:
Látom megint bepörgetett az edzéás előtti vackod- netán az ebayes ruhák vadítottak be? Biohack...
jan. 11. 01:04
6/14 anonim válasza:
Az MD5 egy ellenörzőosszeg. Pl fileé. Olyan mint az SHA1 vagy SHA2. Pl LinuxMint iso-kban mindig ott van. Windowsban parancssorból (cmd) a CertUtil parancsal generálható/lekérdezhető. Win7 óta.
jan. 11. 01:04
7/14 A kérdező kommentje:
Értem, csak nem fogja fel az agyam, hogy mire jó ez. Elméletileg már tart az emberek bioinformációs hackelése sajnos.
jan. 11. 01:08
8/14 anonim válasza:
Szinte látom magam előtt, ahogy billentyűzetet dugnak az ember seggébe és nekiállnak haxolni... Wow.
jan. 11. 01:10
9/14 anonim válasza:
Arra jó hogy megtudd egy fileról hogy az eredeti-e. Pl letöltesz egy windows ISO-t. Így tudhatod hogy eredeti-e. Ha az SHA2 összege megegyezik a Microsoft oldalán olvashatóval akkor akárhonnan töltötted le (pl torrentról) akkor tudod hogy abban senki nem cserélt le semmit. Nem fertőzték-e meg trójai vírussal. Vagy LinuxMintet pendrivera kiírva visszaolvashatók-e hibátlanul a fileok.
jan. 11. 01:19
10/14 anonim válasza:
#3: Semmi köze az emberek biohackeléséhez.
Állományok, fájlok módosításának/módosulásának ellenőrzésére alkalmas parancssoros szoftver.
#4: Nem mappa, állomány.
Mondok egy gyakorlati példát: van az InfraRecorder CD/DVD-író szoftver, aminek a hivatalos letöltési oldalán
elérhetőek a program telepítőállományai illetve hordozható változata is.
Hogy ezeknek a fájloknak az eredetiségét/sértetlenségét ellenőrizni tudja az azt letöltő felhasználó a letöltési oldalon közzéteszik ezen állományok ellenőrzőösszegét (lásd a Checksums fejezetet), így leellenőrizhető, hogy a letöltött állományok eredetiek-e és nem módosultak-e valahol.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!