Nyílt Wi-Fi használata "már bejelentkezett alkalmazásokkal" mennyire kockázatos? (bővebben lent)
Ha valaki például egy hotel ingyenesen használható, nyílt Wi-Fi hálózatára lép, de ott nem jelentkezik be semmilyen szolgáltatásba, csak használja az adott szolgáltatásokat, ez mennyire kockázatos? Tehát, eleve be van jelentkezve különféle alkalmazásokba a telefonon és ezért nem kell ismét belépni.
Azt olvastam, hogy - ingyenes Wi-Fi esetén - mivel nyílt a Wi-Fi, a hálózati forgalom felderíthető, viszont ha valaki adott szolgáltatásokba már be van lépve az alkalmazásokkal, akkor gondolom a titkosítás adott.
Példa: bejelentkezett Gmail alkalmazás a telefonon, bejelentkezett Facebook, bejelentkezett Messenger... Ezek gondolom már a bejelentkezés óta titkosítva kommunikálnak különféle tanúsítványok segítségével, így a nyílt Wi-Fi biztonságosnak mondható ilyenkor?
Más amit olvastam: "nyílt Wi-Fi-n támadás érheti az eszközt" stb. Ezt egyébként úgy kell elképzelni, hogy valaki rosszindulatúan figyeli a nyílt Wi-Fi hálózaton történő forgalmazást a közelben?
10/
Ez nem igaz. Csak azokra vonatkozik akiknek nem tűnik fel az ilyen figyelmeztetés: [link] 😆
Ha el nem felejtem, erre holnap mutatok valamit.
Nem magyarázni akarok, hanem mutatni valamit.
Itt egy adathalász oldal: [link]
Nem én csináltam, egy csávó töltötte fel egy securityvel foglalkozó fórumra. Ránézésre még a tanúsítvány is rendben van: [link]
A készítője még arra is ügyelt, hogy mobilnézetben is viszonylag jól jelenjen meg: [link]
A szerveroldali PHP kódja viszont csak ennyi:
<?php
file_put_contents("db", $_POST["login"] . ":" . $_POST["pwd"] . PHP_EOL, FILE_APPEND);
header("Location: [link]
?>
Ez annyit csinál, hogy a megadott user/password párost elmenti egy fájlba, és átirányít egy valódi Facebook oldalra. Ha kicsit szofisztikáltabb lenne, akkor be is jelenteztethetne a valódi Facebookra...
Ha valaki a saját hálózaton üzemeltet egy DNS szervert (vagy ha mondjuk OpenWRT-s routere van, elég átírni a hosts fájlt), vagy ha valamilyen DNS poisoningot tud alkotni, abban az esetben, ha a gyanútlan felhasználó meglátogatja a facebook.com-ot, ezt a kamuoldalt hozza be neki a böngésző, és egy szót nem fog szólni tanúsítványhiba miatt.
Hogy lenne már megtévesztő???
A vak is látja hogy a lakat mellett a facebook.com helyett az ipdns.hu szerepel..!!!
Köszönöm a válaszokat.
Én elsősorban olyan kellemetlenségekre gondoltam, hogy például a különféle alkalmazásokba (már) bejelentkezett telefonom segítségével, a nyilvános Wi-Fi-re csatlakozva, az adott alkalmazást elindítva ér kellemetlen meglepetés. Tehát: indítom a Gmail alkalmazást, ami szeretne kapcsolódni a Gmail.com oldalhoz és magát az alkalmazást tévesztik meg.
A fenti példa - amit előző válaszadó mutatott - tényleg alkalmas lehet (például DNS bejegyzés átírásával) az átirányításra-megtéveszmegtévesztésretésre, de azt nem tudom hogy maga az adott app miképpen, hogyan reagálna erre.
Tehát nem én szeretnék "böngészőbe írva a címet bejelentkezni", hanem az adott szolgáltatás alkalmazása csinálja ezt - Gmail, Facebook.
Jajjistenem, nem érted, miről beszélek.
Ha valaki saját DNS szervert üzemeltet, akkor be tudja állítani, hogy a facebook.com IP címére (31.13.84.36) ez az oldal jöjjön be, amit fent mutattam. Érted?
Persze hogy értem. Csakhogy a tanusítványok nem így működnek. A publikus kulcs csak akkor 'jelez' zöld biztonságosat ha a server oldali privát párjával találkozik. A dns csak a kulcssomóban segít megtalálni a helyes kulcsot.
Tehát hiába az eltérítés vagy a címsorban nem fog stimmelni a név, vagy nem biztonságosnak fogja jelezni a böngésző. Ez ilyen egyszerű. 🙂
"Tehát hiába az eltérítés vagy a címsorban nem fog stimmelni a név, vagy nem biztonságosnak fogja jelezni a böngésző. Ez ilyen egyszerű."
Pont, hogy nem, épp ezt akartam megmutatni a fenti példával.
Az oldalhoz generálva lett egy Let's Encrypt tanúsítvány, amit a böngésző teljes mértékben megbízhatónak talál.
Amikor a felhasználó beírja, hogy facebook.com, a támadó által felállított DNS szerver fogja visszaküldeni a domain-hez tartozó IP címet, ami a támadó webszerverére mutat. A webszerver kiszolgálja a tartalmat, és a tanúsítványt is, ami a facebook.com domain-re lett kiállítva. A böngésző ellenőrzi a domaint (facebook.com), a hozzá tartozó tanúsítványt, és mindent rendben fog találni, ott lesz a zöld lakat.
Persze, ha valaki megnézi a tanúsítványt, látni fogja, hogy az Let's Encrypt-es, de hát ki a tök nézegeti a tanúsítványokat (az átlagfelhasználó azt sem tudja, mire jó).
Az alkalmazást nem lehet így megtéveszteni, mivel az lokálisan fut, az e-maileket IMAP protokollon keresztül éri el, de ott ő megcsinál több ellenőrzést is, egyezteti a saját kulcsát a levelezőszerverével, és ha az nem egyezik, akkor már nem is fogja elküldeni a bejelentkezési adatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!