Hogy lehet elkapni egy számítógépes bűnözőt?
Nem értek hozzá, de ha valaki képes komolyabb számítógépen elkövetett bűnökre, akkor tudja magát titkosítani, hogy sehogyan se akadhassanak neki a nyomára? Ha valaki nagyon érti a dolgát, akkor őt el lehet kapni?
Persze most nem piti emailes csalókra gondolok, de amúgy róluk is szól a kérdésem.
Most ez olyan, mint ha azt kérdeznéd, létezik-e tökéletes gyilkosság.
A válasz az, hogy vannak olyan gyilkosságok, amelyeknek az elkövetője évtizedek-évszázadok után is felderítetlenek, míg más gyilkosokat két óra alatt elkapnak.
A dark webre sokan sok mindent felöltenek, talán pont azért, mert nincsenek teljesen tisztában a működésével. Vagy lehet, hogy tisztában vannak, csak épp hibáznak valahol valamit. Hibázni nem nehéz.
Vagy esetleg a Tor böngészőben van valami olyan bug, ami által kiszivárognak olyan adatok, amik alapján be tudnak azonosítani valakit.
Példának okáért, a Silk Road, egykoron igen népszerű dark webes webáruházat két éveken keresztül próbálták a hatóságok leállítani, sikertelenül, mígnem a az áruház tulajdonosának az IP címe az oldalon elhelyezett CAPTCHA által kiszivárogatott adatokból derült ki (legalábbis az FBI ezt állította).
De ha például te, mint átlagos dark web felhasználó, mondjuk vásárolsz bármit is bitcoinnal a dark webről, és nekiállnak figyelni a tranzakcióidat... és mondjuk évek múlva, talán már el is feledkeztél a dark webes vásárlásról, egy nyilvános bitcoin automatánál veszel fel pénzt a walletedről, ahol kamera is van, akkor előfordulhat, hogy jövő héten kapod az idézést a rendőrkapitányságról.
Nézd úgy mint a való életben. Ha nem hagysz ujjlenyomatot, nem köthető hozzád inditék, ha nem tud róla senki, ha nem mész el kamerák előtt és nem posztolsz róla facebook-on, akkor a való életben sem kapnak el (most ez egy nagyon sarkított példa).
A TOR anonim, ezért is van. De attól hibázhatsz, amivel felfeded magad.
TOR-t se úgy kell elképzelni, hogy ördögtől való dolog. Oké, többnyire nem igazán illegállis dolog van ott, hisz azért van ott, nem a publikus interneten. De maga a "rendszer" nem gonosz. Mint ahogy a btc sem gonosz. De mivel az is anonim tud lenni (mármint nem úgy, hogy pl Binance-on vagy társain használod, mert ott azért nem anonim) így gonosz emberek is használják így sokak fejében az van hogy az a bűnözők pénze. De itt se erről van szó.
Szóval röviden a kérdésedre a válasz. Tudsz teljesen anonim lenni, van rá jó pár lehetőség. De az ember hibázik. És ha már valaki el akar ennyire bújni, az általában nem igazán "legális" dolgot akar csinálni. Remélem csak elméleti a kérdésed :D
Nem is olyan régen volt, hogy kábszert rendelt a srác de annyira maradt anonim, hogy postai szállítást a saját címére kérte. Nah, érted :D
"Szóval röviden a kérdésedre a válasz. Tudsz teljesen anonim lenni, van rá jó pár lehetőség. De az ember hibázik. És ha már valaki el akar ennyire bújni, az általában nem igazán "legális" dolgot akar csinálni. Remélem csak elméleti a kérdésed :D"
Nyugi, a kérdésemet az ihlette, hogy szóbakerült az IT biztonság. Engem ez a téma érdekel, de nemrégiben ugye mivelhogy az IT biztonság szóba került, így én filozofálni kezdtem a témáról. Nem fogok bérgyilkost rádküldeni a dark webről, nyugi. Amúgy amikor a téma szóbakerült, a VPN és a TOR is szóba került, így nyulván ezekről IS elkezdtem filózni és persze "tudományosabban" is gondolkozni, ha ezt hívhatom így.
Engem sokminden érdekel, de most ha a terroristákról kérdezek, akkor azt nem azért, mert fel akarok robbantani egy kórházat. Sajnos emberi tulajdonságokból kifolyólag szeretek néha belemnni bűnügyi dolgokba is, noha nem vagyok bűnöző. SZóval a kérdés nem azért került ki, mert most én mittudomén anonim módon bérgyilkost akarok fogadni, csak kíváncsi vagyok, az nem bűn. Meg tényleg érdekelt, hogy miért nincs minden netes bűnöző rács mögött, ha egyszer elvileg elkaphatóak, akkor mért nincs mind börtönben? Ez is egy fő kérdés!
És az is zavart, hogy valaki úgy írt, hogy TE mint darkweb felhasználó, amikor én nem is vagyok az. Persze nem tudom hogy direkt írta így, mert néha én is úgy beszélek, mintha neki mondanám, pedig nem is neki mondom.
Szóval ige, elméleti. igen* Nem elbújás, hanem elméleti feltevés a cél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!