Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Adataim, látszólag random,...

SIDLER22 kérdése:

Adataim, látszólag random, törlődtek a HDD-ről. Mi történhetett?

Figyelt kérdés

Hozzátartozik, hogy linuxot használok. Épp a napokban tanulom a Gentoo telepítést a továbbfejlődés érdekében mire egyik este a nagy archívumom egy része csak úgy törlődött.

Be kell valljam használtam párszor az rm -rf parancsot, de mindig figyelek mit írok be.

Próbáltam visszaemlékezni és valamilyen rendszert/logikát találni benne, hogy mi alapján törlődtek komplett mappa szerkezetek, de nem nagyon jutottam előrébb. Annyit vettem észre, hogy a gyökérkönyvtárból minden B és C betűvel kezdődő mappát törölt. De amikor egy magmaradt mappába beléptem, ott már volt amit meghagyott volt amit nem. Szóval elég random törölgetett.

Probléma nincs egyébként mert 2 biztonsági mentésem van a komplett archívumról szóval csak kb 2 hétnyi update-em veszett oda aminek nagy részét már tudtam pótolni. Mindenesetre nagyon megijedtem és mai napig értetlenül állok a dolog előtt. A vinyót gyors leformáztam és NTFS helyett (mert korábbról még az volt rajta) tettem rá ext4-et.

Szerintetek mi okozhatta? Lehet, hogy szektorhibás már a HDD? Vagy a chroot-olásnak van hozzá köze? Én tényleg nem tudom mi lehet.

2023. ápr. 1. 08:51
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Valamit elronthattál. Szerintem a szektorhiba másképpen jelentkezne. Az rm -rf elég veszélyes, figyelni kell vele.
2023. ápr. 1. 10:45
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

simán letörölted, ennyi az egész..

használj btrfs-t és snapshot, azt kész.. nekem óránként csinál snapshotot, meg minden frissítéskor módosításkor tehát napi 20-30 snapshot készül bár nálam nem veszik el semmi.. de ha mégis, simán reboot, boot menüben kiválasztol a mai 9:45ös rendszert és az bootol fel ami 9:45kor volt.. ha nem jó akkor a 8:15öst bootolom és akkor meg az az időponti rendszer tölt be.

És máris rendben van.. a bad sector az más, simán dmesg és kiírja ha ban gond, de nem így jelentkezik.

2023. ápr. 1. 14:43
 3/10 A kérdező kommentje:

És hogy sikerült rm -rf paranccsal letörölnöm kizárólag a B és C betűvel kezdődő mappákat? Illetve az a mappa ami megmaradt azokban is törlődtek mappák, de ott már nem ilyen rendszerben hanem kb ahogy sikerült neki.

Azért ennyire specifikus rm -rf parancsokat nem adtam meg és igazából létre sem tudok hozni ilyet.

2023. ápr. 1. 21:42
 4/10 anonim ***** válasza:

rm -rf c*

Ennyi. Azért nem kell ehhez mérnöknek lenni.

2023. ápr. 1. 22:41
 5/10 anonim ***** válasza:

#2 this is the way.

Aki linuxot használ (pláne kezdőként), annak NAGYON ajánlatos snapshotokat csinálnia.

2023. ápr. 1. 23:08
 6/10 A kérdező kommentje:

Nem nevezném magamat kezdőnek. Lassan egy éve foglalkozok vele. Persze ez aránylag elég kevés idő, de minden nap ezzel foglalkozok és tanulgatok róla. Manjaro-val kezdtem aztán jött az EndeavourOS. Most meg Arch linuxom van és a Gentoot tanulgatom.

Mindig nagyon precíz vagyok és lassú is. Pont azért mert kétszer megnézek minden parancsot mielőtt beviszem. rm -rf et a Mountolt gentoo partíció törlésére használtam.

sudo rm -rf /mnt/gentoo/boot/*

illetve

sudo rm -rf /mnt/gentoo/*

Nem emlékszem rá, hogy c* meg egyéb értékeket írtam volna be, de köszönöm, hogy ennyire hülyének nézel.

És az, hogy leírtam, hogy ilyen parancsot használtam az nem azt jelenti, hogy kizárólag az lehetett az oka és kész.

Naponta használom például a sudo nvidia-smi -pl 105 parancsot is. Akkor ezek szerint azon se kéne csodálkoznom ha tönkremegy a videókártyám?

2023. ápr. 2. 07:09
 7/10 anonim ***** válasza:
28%

Ja bocs, nem tudtam hogy ennyire jó vagy, én 95 óta tehát nemsokára 30 éve használom és annyira jól nem ismerem a rendszert hogy tudhatták volna azt a funkciót ami felismer téged és véletlenszerűen torolget bizonyos betűkkel kezdődő directorykat csak neked , csak nálad.

Szóval bocsi, elnézést, ne hari.

2023. ápr. 2. 07:49
 8/10 anonim ***** válasza:
40%
Haldokló SSD?
2023. ápr. 7. 08:21
 9/10 anonim ***** válasza:
40%

Ajj bocs! Most látom HDD-t írtál...

Nem a merevlemezed haldoklik?

2023. ápr. 7. 08:23
 10/10 A kérdező kommentje:

Nem. Kiderült egyébként, hogy mi volt a gond.

Mivel chroot környezetben volt csatlakoztatva egy Gentoo rendszer ezért ugye annak a rendszernek a mappái is össze lettek kapcsolva az én alaprendszeremmel. És amikor rm -rf el töröltem a rendszerfájlokat, azok kihatással voltak az alaprendszeremre is és totál meghülyült az egész.

Tegnap előtt véletlen megint elkövettem ezt a hibát csak akkor nem volt mountolva a HDD. Akkor az UEFI NVRAM-ot sikerült megtalálnia és törölte az összes boot entryt. Szerencsére az alaprendszer látszólag máshol nem sérült, de mostantól erre is figyelnem kell :D

Milyen szerencse, hogy a 30 éve linuxozó nagymester tudta ezt a kis apróságot és még időben szólt...

2023. ápr. 8. 06:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!