Vírus van a gépemen, mit tegyek?
Fogalmam sincs mikor és hogy, pláne hogy jó ideje van egy megszokott rutinom és emiatt nem töltök le semmit, de vírus került a gépre. Amit tudok, hogy azonnal elkezdte a fiókjaim email címet megváltoztatni (pl EA), utána pedig törölte a levelet erről, hogy "ne hagyjon nyomot". Instán is posztolt, meg történetet osztott meg ilyen kriptos dologról, pedig ott 2 faktoros hitelesítésem is van. De a böngészőben be vagyok lépve, így emiatt következtetek arra, hogy a gépen van valami vírus. Szerencsére a Google hamar ki is léptetett az eszközön, így megszűnt a hozzáférése.
A nagy kérdés, hogy hogyan mentsem le az adataim? Nagyon fontos adatok is vannak és viszont minél előbb teljesen formázni akarom a meghajtókat és újra tenni a Windowst utána. De mivel fogalmam sincsen, hogy hol a vírus, mit csinál, így nem mertem elkezdeni lementeni bármit is. A netkábel ki lett húzva, biztos ami biztos.

Nem hiszem, hogy fióklopás. 2 játékba és az EA-ba fiókomba is be akartak lépni. Amíg nem volt bekapcsolva a gép, instán tettek közzé kriptos dolgokat, pedig 2 faktoros hitelesítésem van, de nem jött sms és mégis beléptek. De a belépett eszközök listáján láttam az ismeretlen eszközt belépve és azonnal eltávolítottam. Illetve a Supercell ID-m email címét változtatták meg. (bár az utóbbit évek óta nem használtam) Genshin Impact-hoz is jött kód, de érdekes módon abba nem léptek be. Az emailemben nem történt változás. Amint géphez ültem, hogy intézkedjek, utána emailben rögtön jött a levél, hogy új jelszó lett igényelve az EA fiókomhoz. Aztán pár perc után az email címet is lecserélték és a leveleket a kukába helyezték. Ezután pár perccel a Google ki is léptetett gépről azzal az indokkal, hogy kártékony program futhat. Azóta nem kaptam több levelet és nem is történt változás. Két faktoros hitelesítést használok, ahol tudok, köztük gmailen is. A gépet amióta leválasztottam a fiókról, minden nyugodt. De jelszót is változtattam, biztos, ami biztos.
Lehet aztán csak nekem nem nagy a tudásom és a fiókot lopták el, de én mindent megteszek, amit tudok az adataim védelme érdekében. Haveibeenpwned oldalon is néztem, de nem szivárgott ki semmim sem. Gmailen meg nem jelent meg új eszköz a bejelentkezett eszközök listáján. Az adathalász oldalakat mindig próbálom kerülni, illetve a 3. féltől származó sütik is le vannak tiltva.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!