Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Otthoni, adatkazettás adatment...

Otthoni, adatkazettás adatmentés mennyibe kerülne? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Ha adatot szeretnék menteni és ehhez adatkazettát szeretnék használni, mennyibe kerülne "a készülékkkel együtt" és mennyire tartósak ezek, hányszor írhatóak újra, esetleg típusaik is vannak?

Például itt egy kazetta:

[link]

Milyen készülékkel lehet ezt üzemeltetni?

Az ilyen technológiával történő adatmentés hátrányait ismerem: szekvenciális adattárolás stb...

2022. szept. 23. 10:05
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem teljesen a kérdésre fogok válaszolni, de előnye gyakorlatilag nincs. A marketingje még mindig nagyon jó bizonyos körökben, amit általában egészen addig be is kajálnak, ameddig egy komolyabb adatvesztés nem éri őket. Cuki tud lenni, amikor az ember azt hiszi, hogy ott van a mentése, elővenné, de pont az a rész olvashatatlan, ami kéne. Biztosra csak akkor lehetne menni, ha a mentés után egy ellenőrzést is csinálna az ember. Az meg megint csak idő.
2022. szept. 23. 10:14
 2/9 A kérdező kommentje:

Én azért gondoltam hogy "ez jó módszer", mert "nagy cégek is így mentenek adatot" és nem gondoltam volna, hogy olvashatatlan adat is keletkezhet...

Esetleg ha a tömörítést kikapcsolnám akkor talán "kevesebb lenne az olvashatatlan adat miatti hiba"...

Egyébként maga a készülék kerül rendkívül drágába? (meglepődtem, hogy "ahhoz képest a kazetta olcsó"...

2022. szept. 23. 10:29
 3/9 anonim ***** válasza:
Otthoni adatok mentesere a szalagos egyseg eszetlenul draga, ahhoz kepest keves adat fer ra es nem is igen tudsz megfelelo korulmenyeket termteni a tarolashoz. A 'nagy cegeknel' a mentes adott esetben tobb szaz vagy ezer kazettan van amiket folyamatosan rotalnak es az archivalasra (ertsd 10+ evre mentett) szant anyagokat CO2-vel elarasztott helyisegekben taroljak.
2022. szept. 23. 11:00
 4/9 anonim ***** válasza:

"Milyen készülékkel lehet ezt üzemeltetni?"

Ilyesmivel:

[link]

viszont ehhez - szokványos asztali géphez - szükséged lesz SAS-bővítőkártyára:

[link]

"mennyire tartósak ezek, hányszor írhatóak újra, esetleg típusaik is vannak?"

Itt:

[link]

olvashatsz erről bővebben.

Én amondó vagyok, hogy jobban jársz, ha beruházol - az adatmentés 3-2-1 "szabálya" ( [link] ) szerint - minimum két belső 3,5"-os merevlemezre, hozzá külső, USB csatlakozású merevlemez-házat ( [link] ) és azokra mentesz.

2022. szept. 23. 11:00
 5/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat.

Belátom hogy a kazetta számomra nem opció, csak az foglalkoztat - kíváncsiságból - hogy valaki írta: CO2 környezetben tárolják az ilyen mentéseket. Ez miképpen és hogyan segíti elő az adatmegmaradást? Esetleg "a levegő nem képes oxidálni" vagy rosszul gondolom? Kémiából mindig rossz voltam, de talán valami olyasmi hogy az oxigén atom szénatommal "le van kötve", ezért nem képes valamiféle korrodálódást előidézni?

2022. szept. 23. 11:25
 6/9 anonim ***** válasza:

"nagy cégek is így mentenek adatot"

Igen. Mert a nagy cégekkel elhitették, hogy ez tökéletes adatmentő. ;-)

Egykori tanárom főállásban egy adatmentő cégnél dolgozik. Elsőnek ő mesélte, hogy ha archiválásról, vagy biztonsági mentésről van szó, akkor felejtsük el a mágnesszalagot. Rengeteg szalagot vittek/visznek hozzájuk, és bizony sok esetben csak részben lehetséges az adatok visszaállítása. Hazárdjáték az egész. Beteszik a kazettát/szalagot, azt hiszik, hogy majd minden oda lementődik, de nincs ellenőrzés, és a mágnesszalag az egyik legsérülékenyebb adathordozó. Emellett bűnlassú is.

Aztán évekkel később, amikor rendszergazda lettem, ott mesélte egyik kolléga, aki régebben egy középvállalkozásnál volt rendszergazda, hogy ott is "be voltak kattanva" a vezetők, hogy márpedig szalagos mentés kell, mert azt mondják, az a tuti. Aztán egyszer történt, hogy elszállt a hálózati tárhely. Oké, visszaállítják mentésből. A mentés meg olvashatatlan volt. Az volt a szerencse, hogy csak egy napi adat veszett oda.

Később én magam is megtapasztaltam, hogy ez mekkora sz*pás. A mostani munkahelyemen pont egy olyan adatmentő volt, amihez a kazettát mellékelted. Aztán itt is egyszer volt, hogy adatvesztés történt. Oké, kazetta elő. Olvasási hiba...

Azóta be van állítva két gép adatmentésre. Alapból nincs becsatolva a mentéshez használt meghajtó. Egy szript fut le éjszakánként, felcsatolja a meghajtót, rsync-kel elkészíti a másolatot, majd lecsatolja azt. Ha az egyik gép vinyója kinyúlna, arra van ott a másik gép is. 3 napra visszamenőleg tárolja a mentéseket, + hétvégente egyszer, egy hónapra visszamenőleg.

Nem mondom, ez is lehetne profibb, de azóta már bebizonyította, hogy a szalagos bohóckodásnál sokkal megbízhatóbb.

Maga a technika számomra is érdekes. Nem mondom, hogy ha ingyen, vagy 5-10 ezerért utánamdobnának egy szalagos mentőegységet, meg pár kazettát, szívesen elfogadnám, mint technikai érdekességet. De élesben, fontos dolgokra nem használnám. Legfeljebb csak kiegészítő mentésként.

"CO2 környezetben tárolják az ilyen mentéseket. Ez miképpen és hogyan segíti elő az adatmegmaradást?"

Ha nem érintkezik oxidáló anyagokkal (amiből a legismertebb az oxigén), akkor nem is tud oxidálódni. Bár azért az átlagos környezetben elég nehezen kivitelezhető, hogy sem levegővel, sem nedvességgel még csak légnemű állapotban se találkozzon. Ahhoz egy hermetikusan lezárt helyen kell lennie. Emellett ez sem óvja meg a szalagot a mechanikai károktól, kopástól, "anyagfáradástól". Az a már említett egykori tanárom mesélte, hogy volt, hogy szinte teljesen lekopott az adathordozó réteg a szalag bizonyos részein. Kívülről persze ezt nem látni...

2022. szept. 23. 12:22
 7/9 anonim ***** válasza:
CO2 alatt csak az archiv szalagokat tartjuk. Ha nincs meg a kulonbseg a mentes es archivalas kozott, akkor nem tudom mirol beszelunk. Napi mentesre mar nem tenyleges szalagot hasznalnak az ugynevezett nagy cegek sem, hanem virtualis szalagot, ami HDD-re ment, de felcsatolas nelkul, ugyis a felcsatolt meghajtot, amire rsync-kel masolgatsz, azt a zsarolovirus is latja am...
2022. szept. 23. 13:20
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2022. szept. 23. 16:55
 9/9 anonim ***** válasza:

Nagy cégeknél, ahol tudják megfelelően tárolni és rendszeresen frissítik (másik szalagra mentik, amíg olvasható) ez egy elég olcsó megoldás lehet. LTO-n elérheted az 1000 Ft/TB árat (vagy még kevesebbet), míg ez HDD-n a sokszorosa. Mentésre nem, inkább archiválásra való a mentési technológia miatt is.

Otthonra meg semmiképpen, bármelyik felhős, vagy házibarkács megoldás olcsóbb, gyorsabb és megbízhatóbb tud lenni ennél.

2022. okt. 4. 21:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!