Ügyfélkapu jelszómódosítás scam?
Kaptam egy e-mailt "Értesítés Központi Rendszertől" feladótól, hogy egy hónap múlva lejár az ügyfélkapu jelszavam.
Ez valós, vagy scam? Azért marha gyanús, mert egyszerre kaptunk a párommal, pedig marhára nem egyszerre csináltunk ügyfélkaput, illetve 5 éve használom és eddig ilyet még nem kaptam...vagy lehet csak nem emlékszem, nem tudom.
Szia!
Lehet valós, mert amikor én jelszóemlékeztetőt kértem, akkor ott volt, hogy ennyi és ennyi időn belül meg kell majd változtatni a jelszót.
Milyen feladótól jött az email? Mi az email cím, amiről küldték? Ebből könnyű megállapítani, hogy igazi-e, vagy sem, bár szerintem igazi.
De, van ilyen hogy lejár a jelszó, és meg kell újítanod (ha kifutsz az időből, akkor már csak kormányablakban lehet). 2 éves mailemet visszakerestem, így kezdődik:
"Értesítjük Önt, hogy ’xyz@gmail.com’ mail címéhez tartozó Ügyfélkapujának bejelentkezési jelszava 2020.11.06 napon lejár."
Linkre pedig ne kattints a levélben. Nyisd meg ugyanúgy az Ügyfélkaput mint korábban, és ott módosítsd (de a levélben is ez szerepel)
Semmilyen linkre nem kattintva, hanem a böngészőbe az ugyfelkapu.gov.hu-t beírva belépsz, és ha úgy érzed, akkor megváltoztatod a jelszavadat. Egyébként is eléggé alapszabály, hogy váratlan levélben semmire sem kattintunk.
" Azért marha gyanús, mert egyszerre kaptunk a párommal, pedig marhára nem egyszerre csináltunk ügyfélkaput, illetve 5 éve használom és eddig ilyet még nem kaptam"
Az utolsó jelszóváltoztatás ideje számít. Onnantól max 2 év a jelszó lejárat (tehát az 5 év alatt vagy változtattál, akár bőven a lejárat előtt, vagy nem is használtad 3 éve). Ezért nem lehetetlen az sem, hogy 2 éve (1 év 11 hónapja) épp nem tudtátok a jelszavatokat és egyszerre változtattátok meg.
Egyébként a "név" stimmel, így szokott jönni, ertesites@kozpontirendszer.gov.hu mailről.
A feladó mailt lehet hamisítani, még a domain-t is a végén. Futottam már bele ilyenbe. Látszólag sima latin betűnek néznek ki, de igazán ascii karakterek is lehetnek. De egyébként a fent említett mailcímről jött, igen.
Az ötlet jó amúgy, hogy belépek simán a szokásos módon - tehát nem a linken keresztül - az ügyfélkapumra és ott változtatok jelszót. :) Köszi, nem jutott eszembe, pedig triviális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!